Vsi, ki se s svojimi otroki pogosto in dalj časa zadržujete v naravi, morate biti še posebej pozorni, saj je nastopila sezona klopov in z njimi virusi, ki lahko vam in vašim otrokom povzročijo veliko nevšečnosti in težav. Z vsakim sprehodom po gozdovih Slovenije smo izpostavljeni tveganju, da se okužimo s klopnim meningoencefalitisom (v nadaljevanju KME), ki povzroča obolenje osrednjega živčevja.

Stik s klopom
V naravi je življenje virusa, ki je povzročitelj te bolezni, zelo razgibano. Njegovi glavni gostitelji so gozdni sesalci, prenašajo pa ga klopi. Ti ponavadi ne prilezejo višje, kot do 50, 60 cm po travi in drugem rastlinju, s katerih klope navadno tudi poberemo. Vbod klopa je neboleč, sami klopi pa tako majhni, da se velikokrat zgodi, da jih sploh ne opazimo. Tako mnoge osebe, ki so zbolele za klopnim meningoencefalitisom, sploh niso vedele za vbod klopa.

Pojavnost bolezni
Pojavlja se sezonsko, in sicer od maja do oktobra. Predvsem blage zime in vlažne pomladi povečujejo pojavnost klopnega meningoencefalitisa. Največ obolenj je julija.

Zelo redko se KME pojavi pri otrocih, starih manj kot tri leta. Obolevnost pa z leti narašča. Več raziskav je pokazalo, da se klopni meningoencefalitis pogosteje pojavlja pri fantkih kot pri deklicah. Bolezen pri otrocih načeloma poteka v bolj blagi obliki, vendar so bile registrirane tudi zelo hude oblike, ki so puščale nevropsihološke posledice.

 

Značilnosti okužbe z virusom klopnega meningoencefalitisa
Okužba lahko poteka popolnoma brez simptomov ali kot lahka vročinska bolezen, pri kateri ne opažamo simptomov in znakov, ki so sicer značilni za klopni meningoencefalitis. Menijo, da tako poteka dve tretjini okužb z virusom KME.

KME v tisti najbolj značilni obliki, ko se bolezen popolnoma razvije, poteka v več fazah:

Prva faza je posledica vstopa virusa v krvni obtok okužene osebe, ta faza traja 1 do 8 dni. Takrat se pojavljajo povsem neznačile težave, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, vročina in znaki prehlada. Občasno se lahko v tej fazi okužbe pojavijo bolečine v trebuhu, bruhanje in driska.

Prosto obdobje, v katerem je okužena oseba brez težav. Vročina pade, otrok se bolje počuti. To obdobje traja od 1 do 20 dni.

Drugo obdobje bolezni se že kaže z znaki prizadetosti možganov in ostalega živčevja. Začne se z vročino, ki je lahko višja od 39 °C, glavobolom, slabostjo, bruhanjem. Pojavijo se utrujenost, motnje koncentracije, govora in vedenja. Lahko se opazi pretirana zaspanost pri otroku, tresenje rok in/ali jezika. Pojavljajo se krči, vendar redkeje kot drugi že omenjeni simptomi in znaki KME.

V večini primerov se bolniki po daljšem času popolnoma pozdravijo. Lahko pa ostanejo trajne, blage ali hude nevrološke posledice. Pri otrocih, ki prebolevajo bolezen, povzročeno z virusom KME, simptomi ponavadi začnejo izzvenevati že v nekaj tednih. Oslabelost mišic, motnje koncentracije in nekatere druge težave pa včasih izzvenijo šele po več mesecih.

Preprečevanje okužbe z virusom KME
Z ustreznimi oblačili in/ali repelenti ter z rednim pregledovanjem otrok in pravočasnim odstranjevanjem klopov lahko do neke mere preprečimo okužbo otrok z virusom klopnega meningoencefalitisa.

Kako pravilno ravnati preden se odpravimo v naravo?
Priporočljivo je otroka obleči v svetla oblačila, da lahko hitro opazimo, če po oblačilih leze kakšen majhen nepovabljen gost. Oblačila naj bodo iz gladkih materialov, tako da morebitni vsiljivci zdrsnejo z oblačil, če nanje padejo. Najbolje bomo malčke zaščitili pred klopi, če jim bomo čim večjo površino kože pokrili z oblačili. Ne smemo pozabiti na čepice in klobučke, ki bodo zaščitili otrokovo lasišče, kjer se klopi tudi radi skrijejo.

Repelenti so zaščitna sredstva, ki na koži izhlapevajo in ustvarjajo vonj, ki odganja klope. Za uporabo pri otrocih vsebino nanesemo na svoje roke in nato razmažemo po otroški koži. Izdelkov ne nanašamo okrog oči in ust. Pazimo, da otroci sami ne uporabljajo teh izdelkov, pravzaprav jih sploh ne puščamo v otrokovi bližini.

Ko pridemo nazaj domov…
Pravilo je takšno, da po vsakem ‘rizičnem’ sprehodu otroka slečemo, oblačila damo takoj v pralni stroj, z otrokom pa naravnost v kopalnico na pregled in pod tuš. Pomembno je, da malčka pregledate kar od glave do peta. Ne pozabiti natančno pregledati otrokovo lasišče. Če na koži opazite klopa, ga je pomembno čim prej odstraniti. Pri tem ne uporabljte nobenih krem, petroleja, olja ali česarkoli podobnega. V lekarnah lahko kupite posebno pinceto, s katero primete zunanji del klopa tik nad kožo, pinceto zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca in klopa odločno potegnete ven. Nato ta predel umijete s toplo vodo in milom. V primeru, da vam ta poseg ne uspe, tako kot je treba, in klopa zmečkate, potem raje uporabite alkohol, s katerim učinkoviteje odstranite ostanke klopa s kože otroka. Ko klopa odstranite, ga čim prej odvržete v koš. Še bolj je priporočljivo, če klopa sežgete ali pa ga za pol ure potopite v plastični kozarček napolnjen z alkoholom in ga šele potem odvržete.

Zaščita otrok pred okužbo z virusom klopnega meningoencefalitisa
Pred sprehodom:

  • otroka oblecite v oblačila, ki prekrivajo čim več otrokove kože,
  • oblačila naj bodo svetlih barv, narejena naj bodo iz gladkih materialov,
  • priporočljivo je, da otroku obujete škornje in mu lasišče pokrijete s kapo,
  • otroka zaščitite z repelenti, ki so iz naravnih sestavin.

Po sprehodu:

  • otroka slecite, oblačila spravite v pralni stroj,
  • otroka preglejte od glave do pete,
  • pozorno preglejte otrokovo lasišče,
  • če na koži opazite klopa, ga odstranite s posebno pinceto, ki jo dobite v lekarni,
  • otroka okopajte s toplo vodo in milom.


Cepljenje proti virusu KME

Preprečevanje okužbe s posebnimi oblekami in uporabo zaščitnih sredstev pomaga, vendar ni dovolj v boju proti okužbi. Zelo učinkovita in varna zaščita je cepljenje proti klopnem meningoencefalitisu. Varnost teh cepiv je bila obsežno testirana. Cepljenje pa je toliko bolj pomembno, ker za bolezen ni specifičnega zdravila.

Osnovno cepljenje sestoji iz treh odmerkov (doz) cepiva:

1. doza: priporočljiva je še v hladnih zimskih mesecih,
2. doza: 14 dni do 3 mesece po prvi dozi, tako da oseba lahko prejme vsaj dve dozi cepiva do tedaj, ko nastopi aktivnost klopov,
3. doza: 6 do 12 mesecev po drugi dozi.
Poživitvena doza cepiva je potrebna po treh letih, nato po ena doza vsakih pet let.
Za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je spodnja starostna meja 1 leto, zgornje starostne meje ni. Otroke lahko cepimo v zdravstvenih domovih, pri zasebnih zdravnikih in na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Cena cepljenja za otroke je okrog 17 €.

Staršem svetujem, da dosledno upoštevate navodila za preprečevanje okužbe vašega otroka z virusom klopnega meningoencefalitisa. Glede cepljenja pa se odločite po svojem občutku. Cepivo je varno in učinkovito ščiti otroke ter odrasle pred možnostjo obolevanja s potencialno zelo hudo boleznijo, ki lahko pušča trajne posledice na duševnem in telesnem zdravju obolelega. Vendar naj vsak starš dobro premisli in pretehta, v kolikšni meri je njegov otrok izpostavljen klopom in kako bi jim cepljenje pomagalo, da kot družina brezskrbno uživajo v naravi. In še nekaj, vse, kar boste naredili za svojega malčka, da bi ga zaščitili pred klopi, naredite tudi zase.

 

Maja Rustemagić, dr. med