»Če svojemu otroku želite najboljše, ne dajte na njegovo kožo ničesar, kar mu ne bi dali v usta.«

Otroška koža je občutljiva, reagira na mrzlo in toplo, na bolečino in močne dotike. Otroka varuje pred vplivi okolja in ga hkrati tudi z njim povezuje. Površina kože pri otrocih je v razmerju s telesno maso večja, zato so otroci bolj izpostavljeni vplivom okolja in izgubi vode. Da lahko koža ohrani svojo funkcijo mora biti pravilno negovana in zaščitena. Otroška koža je znatno tanjša, zato bolj občutljiva in sprejemljiva za poškodbe. Žleze lojnice še nimajo popolne funkcije, manjka naravni zaščitni kisli plašč, ki varuje pred patogenimi mikroorganizmi in se izoblikuje šele tekom let. Ph-vrednost kože otroka je v nevtralnem območju, v primerjavi z odraslimi,kjer se ph-kože giblje med 4,2-4,5. Zmanjšano delovanje kožnih žlez lojnic, ima za posledico manj kožnih maščob, kar je pogost razlog za suho kožo pri otrocih.

Otroška koža je zelo občutljiva in zelo pomembno je čiščenje, nega in zaščita kože. S pravilno nego lahko preprečimo ali vsaj izboljšamo razna vnetja, ki se pri otrocih pogosto pojavljajo. Najpogostejša težava je« plenični izpuščaj«, pojavi se na mestu, kjer je koža pokrita s plenico. Težave se kažejo v obliki rdečine, resneje kot izpuščaj ali celo mesto pokrivajo mehurčki, vse te pojave pa lahko spremlja srbenje.

Čiščenje kože mora biti nežno in z blagimi sredstvi, katera kožo mastijo in zadržujejo vlago. Primerni so izdelki iz naravnih surovin. Barvil, dišav in konzervansov naj vsebujejo čim manj, saj so ti najpogostejši povzročitelji kožnih reakcij. Mila, kopeli, losjoni in šamponi morajo imeti nevtralen oziroma rahlo kisel Ph, da se ohrani naravni zaščitni plašč kože. Uporabljamo kreme , ki poleg naravnih sestavin lanolina, belega voska in olivnega olja, vsebujejo vitamina A in D . Pri negi telesa je priporočljivo uporabljati losjone, ki vsebujejo dekspantenol, ki pospešuje epitelizacijo kože in zaradi vezave vlage ugodno vpliva na hidracijo kože. Posipi absorbirajo vlago na koži in jo zaščitijo pred draženju z obleko. Olja in oljni robčki so primerni za čiščenje kože, odstranjujejo ostanke kreme in pudra ter hkrati dovajajo maščobo.

Previdnost pri izpostavljanju sončnim žarkom, velja v vseh letnih časih. Vedno uporabljamo zaščitna oblačila in pokrivala ter kožo na soncu izpostavljenih mestih namažemo z zaščitnimi kremami. Zaščitne kreme s faktorjem nad 30, vsebujejo visoke koncentracije UV filtra, kar lahko otroško kožo draži.

Za nego torej uporabljamo kakovostna olja in masti, ki tako kot v telesu, tudi na koži delujejo proti glivicam, bakterijam, virusom in zajedavcem.

Aleksandra Mernik MercNapisala: Aleksandra Mernik Merc, diplomirana medicinska sestra
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v prilogi Dan z otrokom.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!