Virusne bradavice (lat. verrucae) so nerakave tvorbe, ki nastanejo zaradi okužbe kože z enim od številnih tipov humanega papiloma virusa (HPV). So ena najpogostejših kožnih sprememb v otroški dobi, saj se s to trdovratno nadlogo spopade kar vsak peti otrok. Lahko se pojavijo v vseh življenjskih obdobjih, a so najpogostejše prav pri otrocih, zelo redke pa pri starejših ljudeh.

Bradavice so običajno kožne barve in na površini nekoliko hrapave, lahko pa so tudi svetlejše ali temnejše od kože v okolici, gladke in ploščate, dvignjene nad raven kože ali pa ugreznjene. Njihov videz je pogosto odvisen od tega, kje na telesu se nahajajo.

Najpogosteje se pojavljajo v eni od naslednjih oblik

NAVADNE BRADAVICE (vulgarne bradavice):

Najpogosteje jih najdemo na prstih, v okolici nohtov, na hrbtiščih rok, na kolenih ter na poškodovanih predelih kože.

BRADAVICE NA PODPLATIH IN DLANEH (palmoplantarne bradavice):

Najdemo jih na koži podplatov in dlani, rastejo globoko in so zato lahko boleče ali dajejo občutek tujka in otežujejo hojo.

PLOŠČATE BRADAVICE (plane bradavice):

So manjše in na površini gladke. Pogosto rastejo v velikem številu, tudi do nekaj sto naenkrat. Pojavijo se lahko kjerkoli, pri otrocih so najpogostejše na obrazu.

PECLJATE BRADAVICE (filiformne bradavice):

Tanke, pecljate bradavice, ki se najpogosteje pojavljajo na koži okrog oči, nosu in ust.

Kako se otrok z bradavicami okuži?

Virus, ki povzroča bradavice, se prenaša s človeka na človeka in z enega predela kože na drugega z dotikom, redkeje tudi posredno (npr. prek okuženih predmetov). Do okužbe prej pride, če je otrok pogosteje v stiku z okuženo osebo in ima povrhnje poškodbe kože (npr. zaradi grizenja nohtov). Pomembno je, da otrok bradavic ne praska ali jih kakorkoli namerno poškoduje, saj tako prenese virus na druge dele telesa. Po okužbi lahko preteče več mesecev ali celo let, preden na koži vzbrsti bradavica. Nekateri otroci so za okužbo s HPV bolj dovzetni, podobno kot nekateri drugi hitreje zbolijo za prehladom.

Kako zdravimo virusne bradavice?

Bradavice včasih izginejo brez zdravljenja, nekatere ostanejo na koži dolga leta, druge izginejo in se pozneje spet pojavijo. Žal ni mogoče predvideti, v katerih primerih bodo bradavice izginile same, radi pa bi preprečili njihovo nadaljnje širjenje in povzročanje bolečin, zato večino bradavic zdravimo.

Odstranjevanje znamenj pri otrocih lahko poskusimo z uporabo pripravkov s salicilno kislino, mlečno kislino, ureo ali jodovo tinkturo, ki jih kupimo v lekarni. Z njimi lahko bradavice zmehčamo in zmanjšamo. Kadar z omenjenimi pripravki bradavic ne uspemo popolnoma odstraniti, je običajno potreben obisk pri dermatologu.

Dermatolog bradavice najpogosteje odstranjuje z zamrzovanjem s tekočim dušikom. Zamrzovanje je običajno treba ponavljati na dva do tri tedne, dokler bradavica v celoti ne izgine. Postopek je nekoliko boleč, zlasti če gre za bradavico ob nohtu in na podplatu. Na mestu zamrznitve nastane mehur, ki se po nekaj dneh odlušči. V primeru večjih bolečin lahko mehur predremo sami s sterilno iglo, kupljeno v lekarni. Z zmrzovanjem bradavic lahko poskusimo tudi sami, saj je preparat s tekočim dušikom brez recepta mogoče kupiti v lekarni.

V tujini so na voljo raztopine z lokalnim citostatikom fluorouracilom, ki se nanašajo dvakrat dnevno več tednov. Z receptom, ki ga predpiše specialist, lahko zdravilo kupimo v sosednjih državah.

V zadnjem času se dermatologi včasih odločijo tudi za zdravljenje s kremo z imikvimodom. Imikvimod vpliva na imunski odziv in se večinoma uporablja za zdravljenje nekaterih predrakavih in rakavih sprememb kože in sluznic. Tovrsten način zdravljenja bradavic lahko predpiše le dermatolog.

Pri zelo trdovratnih bradavicah se opravi kirurški izrez tvorbe. Izrezovanju bradavic se sicer zaradi nevarnosti raznašanja virusa v predelu rane in posledične ponovitve bolezni v brazgotini raje izognemo.

Lasersko zdravljenje bradavic se uporablja le izjemoma, saj večinoma ni nič bolj uspešno od zgoraj navedenih metod, hkrati pa je precej boleče in drago. Zdravljenje z laserjem je v celoti samoplačniško.

Z elektrodisekcijo bradavice odstranjujemo ob pomoči elektrode oziroma z električnim tokom. Poseg je boleč in največkrat zahteva lokalno anestezijo. Po posegu na mestu bradavice ostane vidna krasta in pozneje brazgotina (zlasti če je poseg obsežen).

Virusne bradavice so žal trdovratne ter se kljub ustreznemu zdravljenju pogosto ponavljajo, vendar pa za otrokovo zdravje ne predstavljajo nobene nevarnosti.

Virusne kožne bradavice

Napisala: Mojca Simončič Godnič, dr. med.
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji Supermami, september 2008.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!