Zdravje

Zobna proteza za učinkovito nadomeščanje zob

Precej je takšnih oseb, ki prvo delno zobno protezo dobijo že v zgodnjih tridesetih. Po drugi strani pa se nam zobna proteza zdi povsem sprejemljiva v tretjem življenjskem obdobju. Sicer pa je pot do proteze lahko precej dolga. Ko pa jo dobimo, jo moramo najprej seveda tudi znati sprejeti. Zobna proteza torej nadomešča manjkajoče zobe. Lahko je le delna, če manjka le nekaj zob. Totalna pa pride v poštev ob popolni izgubi zob. Zaradi preprostejšega čiščenja in vzdrževanja je vedno snemna. V osnovi je proteza za zobe praviloma izdelana iz ulite kovinske baze. Običajno je to kar jeklo. (več …)
Preberite več
Zdravje

Kdaj je treba nujno obiskati zobozdravnika

Zagotovo je tudi vas že kdaj bolel zob, ob tem pa vam je na misel hodil vaš zobozdravnik in vprašanje, ali ga je sploh vredno obiskati. Dejstvo je, da se je v primeru kakršnih koli zobozdravstvenih težav najbolje posvetovati s svojim izbranim zobozdravnikom. Če pa je ta slučajno odsoten, se lahko obrnete na dežurnega zobozdravnika, vaši otroci pa tudi na ambulanto takrat prisotnega otroškega zobozdravnika. (več …)
Preberite več
Zdravje

Odstranjevanje znamenj pri otrocih

Po otrokovem drugem letu pa vse do pubertete se začne pojavljati večina maternih znamenj. Pri malčkih se znamenja pojavljajo praviloma temno rjave barve ter v nivoju kože. Posebno pozornost pa takšen pojav zahteva pri kakršni koli obliki spreminjanja. Če ob tem pediater sumi na nevarno spremembo, se otroka napoti k specialistu dermatologu. Ta s pomočjo dermatoskopa pregleda znamenja. Nevarna pa so torej vsa tista znamenja, pri katerih so spremembe nepravilne oblike, imajo nejasne robove, so dveh ali več barv ali pa dvignjena nad nivo preostale kože. V tem primeru je potrebno odstranjevanje znamenj. (več …)
Preberite več
Zdravje

Očala za otroke – kako izbrati prava

Pri izbiri pravih očal za otroke je treba v prvi vrsti ugotoviti, kakšna očala bo vaš malček sploh želel nositi, prav tako pa tudi katera bodo dovolj dolgo zdržala. Večina malčkov, ki morajo nositi očala, je kratkovidnih ali daljnovidnih. Glede na samo stopnjo korekcije vida otroku zdravnik predpiše, ali mora očala nositi ves dan ali pa samo občasno. Nekateri malčki morajo torej otroška očala nositi ves dan. Spet drugi jih lahko po opravljenih šolskih aktivnostih odložijo. A ne glede na to, se je treba pri izbiri takšnega sredstva držati nekaterih navodil oziroma pravil. (več …)
Preberite več
Zdravje

Pregled oči v zgodnjih letih življenja je lahko ključnega pomena

Očesni pregled je še toliko bolj bistvenega pomena v zgodnjih letih vsakega človeka, saj tedaj strokovnjaki lahko določijo, ali imamo razvite vidne veščine. Te so potrebne za učinkovito funkcioniranje, ne nazadnje tudi v šoli. Sicer pa je zgodnje odkrivanje očesnih težav veliko uspešnejše kot kasnejše. Otroško oko namreč še ni v celoti izoblikovano. (več …)
Preberite več
Zdravje

Spremljanje zdravja srca iz udobja doma

Ohranjanje zdravja našega srca je zelo pomembno. To pa zato, ker je to glavni organ, ki skrbi za pretok krvi v vse dele našega telesa. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da trpijo za visokim krvnih pritiskom oziroma hipertenzijo. Omenjeno stanje povzroča velik stres žilnemu sistemu in srcu, kar lahko vodi do dodatnih zapletov z zdravjem. Najlažje in najbolj priročno je, če uporabimo merilec krvnega tlaka za periodično preverjanje delovanja srca. Tako bomo zagotovili, da nismo pod stresom pri meritvi tlaka, saj na nas ne bo vplival sindrom bele halje. (več …)
Preberite več
Zdravje

Očala za kratkovidnost in daljnovidnost

Dober vid je vsekakor zelo dragocen. Tega se velikokrat zavemo šele, ko začnemo opažati, da nam vid nekoliko peša in ko opazimo, da ne vidimo več tako ostro in jasno kot nekoč. Do tega pride iz različnih razlogov, pa naj bi to preobremenjenost oči ali staranje, lahko gre tudi za vzrok bolezni ali prirojenih okvar. V tem primeru je nujen obisk okulista, ki bo ugotovil, ali gre za kratkovidnost ali daljnovidnost in kakšna je vaša dioptrija. V primeru, da bo pri vas izmeril tako kratkovidnost kot daljnovidnost, pa vam bo najbrž priporočil tako imenovana progresivna očala, ki se nekoliko razlikujejo…
Preberite več
Zdravje

Folna kislina in njeno jemanje že pred zanositvijo

Folna kislina je pomembna snov, ki jo lahko najdemo tudi v določenih živilih oziroma v naravi. Nahaja se na primer v zeleni zelenjavi. Veliko jo vsebuje solata, pa tudi špinača in druga zelena zelenjava. Prav tako pa jo najdemo tudi v nekaterem sadju, sončničnih semenih, jetrih in kvasu. Vendar pa je folna kislina temperaturno občutljiva, zato bi morali našteta živila uživati sveža. Za to, da res poskrbimo za to, da jo zaužijemo dovolj, pa lahko najbolje poskrbimo z jemanjem folne kisline v obliki prehranskega dopolnila, ki lahko pomembno vpliva tudi na zanositev in razvoj ploda v nosečnosti. (več …)
Preberite več