Na trgu lahko najdete najrazličnejša očala. Nekatera med njimi so seveda namenjena temu, da z njihovo pomočjo izboljšate vid, spet druga predstavljajo samo modni dodatke. Izbirate lahko na primer med progresivnimi, korekcijskimi, bralnimi, računalniškimi, otroškimi, potapljaškimi očali, prav tako so na voljo sončna očala z dioptrijo ali brez nje.

Korekcijska očala so denimo namenjana za korekturo vida – gledanja na daleč in na blizu. Takšna očala omogočajo oster in jasen vid. Za starostno obrabo vida se pogosto zberejo tako imenovana progresivna očala. Z njimi lahko gledate na blizu in na daleč.

Očala, ki so namenjena posebej za branje

Posebna vrsta očal so bralna očala, ki so namenjena posameznikom, ki vidijo slabše vidijo manjše črke. V primeru gledanja na daleč ne pomagajo, narejena so namreč posebej samo za gledanje na blizu, torej za branje.

Očala za branje – ključ do boljšega razumevanja in nepozabnih literarnih doživetij.

Navadno se bralna očala nosijo nekoliko nižje, in sicer na nosnem korenu, ker jih potrebujete zgolj za branje drobnega tiska. Seveda pa imajo vnaprej narejena očala za branje kar nekaj slabosti oziroma pomanjkljivosti. Med drugim so stekla nekakovostna, slika je nekoliko popačena, dioptrija je nepopolna, netočna optična razdalja.

Sončna očala z dioptrijo

Vsi tisti, ki nosite očala z dioptrijo, vas verjetno v poletnem času, predvsem na plaži, skrbi, da ne boste veliko videli. Seveda si v vodo verjetno ne želite iti s svojimi korekcijskimi očali. Odboj sonca z morske gladine jih namreč moti. V tem primeru se torej priporočajo sončna očala z dioptrijo.

Sončna očala z dioptrijo združujejo stil in funkcionalnost, saj omogočajo uživanje v soncu brez težav s slabim vidom.

Ko boste s sončnimi očali z dioptrijo sedeli na plaži ali ko boste z njimi plavali, vas ne bo motil odboj sonca od morske gladine. Med plavanjem boste ves čas jasno videli na obalo, prav tako lahko spremljate, da vaše stvari ne bodo slučajno odtujene.

Nakup potapljaške maske z dioptrijo

Nekatere optike vam ponujajo tudi izbiro potapljaške maske z dioptrijo. To lahko uporabljate namesto tega, da bi med potapljanjem nosili svoja očala, čez njih pa torej masko.

V masko se lahko vgradijo tudi prav posebna stekla – za posameznike s cilindri. Ti pripomorejo k bolj izostrenemu vidu. V maski so lahko vgrajena tudi tako imenovana mineralna stekla, ki slike ne popačijo, prav tako se ne rosijo. Seveda pa je mogoča tudi vgradnja zahtevnejših in večjih dioptrij.

Izbira kontaktnih leč

Če želite imeti kontaktne leče, lahko na trgu izbirate med kar nekaj ponudniki oziroma proizvajalci. A še preden se odločite za nakup, dobro razmislite, kako dolgo in kako pogosto jih nameravate uporabljati. Zavedati se morate, da obstaja ključna razlika, kar se tiče nošenja kontaktnih leč. Vprašajte se torej, ali jih boste nosili oziroma uporabljali od jutra do večera, in to neprekinjeno, ali pa samo ob posebnih priložnostih, na primer ko ste telesno dejavni.

Kontaktne leče vam prinašajo udobje in samozavest, ne da bi vas ovirale pri vaših dnevnih aktivnostih.

Raziskave kažejo, da kontaktne leče pri ljudeh vendarle niso tako zelo priljubljene, kot se morda zdi. Veliko ljudi se raje odloča za korekcijska očala. Zakaj je temu pa tako? Eden od razlogov naj bi bil na primer ta, da z lečami lahko precej težje vidite kot pa z uporabo očal. A strokovnjaki se s tem verjetno ne bi povsem strinjali.

Primerjava med korekcijskimi očali in kontaktnimi lečami

Če kontaktne leče uporabljate na pravilen način oziroma če pravilno sledite vsem zahtevam, potem lahko dosežete povsem enako ostrino, kot bi jo dosegli s korekcijskimi očali.

Seveda kontaktne leče prinašajo tudi številne prednosti. Ena od njih je na primer ta, da uporabnik pri številnih zadevah in aktivnostih nikakor ni omejen, kot bi bil z uporabo očal. Potrebno pa je seveda vzpostaviti stik s primernim vstavljanjem in odstranjevanjem ter nego kontaktnih leč.

In ko je govora o izbiri, lahko izbirate med dnevnimi kontaktnimi lečami ali med 14-dnevnimi, mesečnimi, ne nazadnje tudi med barvnimi.

Ujemanje kontaktnih leč z dioptrijo

Kontaktne leče se morajo nujno ujemati z vašo dioptrijo, prav tako z ukrivljenostjo oči in premerom. S pomočjo optometrista ali oftalmologa lahko izberete načine menjave leč – dnevne, dvotedenske ali mesečne leče. Nujno je treba upoštevati prav vsa navodila strokovnjaka in na takšen način dobro poskrbeti za zdravje svojih oči.

Pomembna lastnost pri izbiri kontaktnih leč je seveda tudi sam material. Na voljo so na primer hidrogelne in silikonsko hidrogelne kontaktne leče. Prvi tip vsebuje večjo vsebnost vode in gre za starejši model leč. Drugi tip pa je znan po znatno povečani prepustnosti kisika.