Precej je takšnih oseb, ki prvo delno zobno protezo dobijo že v zgodnjih tridesetih. Po drugi strani pa se nam zobna proteza zdi povsem sprejemljiva v tretjem življenjskem obdobju. Sicer pa je pot do proteze lahko precej dolga. Ko pa jo dobimo, jo moramo najprej seveda tudi znati sprejeti.

Zobna proteza torej nadomešča manjkajoče zobe. Lahko je le delna, če manjka le nekaj zob. Totalna pa pride v poštev ob popolni izgubi zob. Zaradi preprostejšega čiščenja in vzdrževanja je vedno snemna. V osnovi je proteza za zobe praviloma izdelana iz ulite kovinske baze. Običajno je to kar jeklo.

Delna in totalna proteza za zobe

Delna proteza je izdelana tako, da se po sistemu naslonk ter zapon sidri na preostale zobe. Ključno je, da je ustrezno nameščena, ker le tako lahko omogoča povsem pravilen prenos sil in pomaga na dolgi rok ohranjati še preostale zobe v ustih.

Med zobne proteze štejemo tudi fiksni mostiček, konzolni mostiček in fiksne proteze, podprte z implantati oz. zobnimi vsadki.
Polne proteze so sestavljene iz zgornjih in spodnjih kompletov in so odstranljive. Mogoče jih je uporabiti za nadomestitev manjkajočih zob. Obstajajo še delne proteze, začasne proteze in fleksibilne proteze.

Po drugi strani pa totalna zobna proteza deluje po principu vakuuma. To pomeni, da se prisesa. Veliko lažje in skorajda brez posebnih težav se nadomestek za zobe obnese na zgornji čeljusti. Proteza se namreč prisesa na nebo, zgornji ustni lok zgornje čeljusti je mirnejši. Nekaj več težav pa lahko predstavlja proteza na spodnji čeljusti. Tam se namreč nenehno giblje.

Kako se navaditi na zobno protezo

Nekaj povsem običajnega je, da zobna proteza na samem začetku uporabnika nekoliko žuli. To je podobno, kot če bi nas žulil čevelj. Telo se mora na to prilagoditi. Na začetku je nekoliko manj prijetna tudi izkušnja večjega izločanje sline ter nekaj težav z izgovorjavo. Za usvajanje pravilnih zvokov ter glasov zobozdravniki priporočajo branje na glas.

Zobne proteze običajno ne povzročajo nelagodja ali bolečine, če jih pravilno nosite in vzdržujete.
V nekaterih primerih se lahko zdi, da se dlesni razširijo po vaši zobni protezi, kar lahko povzroči bolečino, vendar pa niso vse proteze boleče.

Če pa se uporabniku porodi občutek, da je proteza preveč zrahljana in da nekoliko pleše, zobozdravniki priporočajo uporabo raznih pričvrstilnih past. Te namreč lahko na izjemno učinkovit način stabilizirajo protezo. Pasta lahko prepreči neprijetno zahajanje hrane pod protezo. Narejena je tako, da uporaba lepila ni potrebna.

Kaj je začasna proteza

Začasna zobna proteza je vrsta proteze, ki se jo naredi takoj po puljenju zob. Pacient jo prejme tedaj, če ne more počakati na izdelavo proteze ali je čakalna doba predolga. V tem primeru gre predvsem za estetiko.

Tudi implantat je odlična rešitev pri manjkajočih zobeh

Ena od učinkovitih možnih rešitev pri manjkajočih zobeh je tudi implantat oziroma zobni vsadek. Skoraj verjetno je, da ste za takšen zobni pripomoček že slišali, morda pa ga celo nosite v svoji ustni votlini. Implantati že precej dolgo veljajo za eno od najbolj učinkovitih rešitev pri izgubi zob. In zakaj se tako dobro obnesejo v ustni votlini? Ker so narejeni iz kakovostnega materiala – titana.

Po implantaciji zobnega vsadka, ko otrplost mine, lahko pacient opazi blago bolečino.
Zobni vsadki oz. implantati veljajo za najboljšo možnost za nadomestitev manjkajočih ali poškodovanih zob. Sam poseg ni boleč, saj se izvaja v splošni ali lokalni anesteziji za popolno otrplost ust.

Na prvi pogled se vam implantat zdi precej draga rešitev, a če podrobneje raziščete, kaj vse vam lahko omogoči, cena postane manj pomemben faktor. Je pa res, da se cena implantatov od ponudnika do ponudnika precej razlikuje. V tem primeru je dobro razmisliti tudi o tem, da se je poceni zobnim vsadkom bolje izogniti, saj je velika verjetnost, da so manj kakovostni.

Učinkovito preprečevanje izgube kosti in mehkih tkiv

  • Veliko je dobrih razlogov, zakaj je ravno implantat najboljša rešitev pri izgubi zob ali več zob hkrati. Z zobnimi vsadki namreč lahko učinkovito preprečujemo izgubo kosti ter mehkih tkiv. Preko zob se namreč sile žvečenja prenašajo na kost čeljusti. Po izgubi zob pa teh sil ni več. Posledično se kost in mehka tkiva počasi umikajo.
  • Implantat oziroma zobni vsadek je torej odlična rešitev, ko nekdo želi nadomestiti manjkajoči zob in sta sosednja zoba še povsem zdrava.

Udobje pri govorjenju, smejanju ter prehranjevanju

V primerjavi z drugimi rešitvami ob izgubi zob je implantat odlična rešitev tudi zato, ker lahko ponudi izjemno udobje pri govorjenju, smejanju pa tudi pri prehranjevanju. Nadomestitev zob z njim velja za dolgotrajno estetsko rešitev.

Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko zobni vsadki trajajo manj ali dlje od njihove povprečne življenjske dobe. Ljudje z dobro ustno higieno bodo imeli zobne vsadke dlje.

Implantat pa se uporablja tudi za stabilizacijo totalne proteze. Posamezniku namreč omogoča veliko bolj fiksen občutek, s tem pa seveda precej večjo sproščenost in samozavesten nastop v družbi – tudi med prehranjevanjem.

Vse, kar morate vedeti o zobnih vsadkih

Če vas je zobni vsadek prepričal do te mere, da bi si ga v ustno votlino namestili tudi sami, si lahko o vsem, kar morate vedeti o tovrstnih zobnih pripomočkih, preberete tudi na spletnih straneh podjetij, ki vam jih ponujajo. Na njih si na primer lahko preberete tudi to, kdo je najboljši kandidat za vsaditev implantata.