Velika večina sodobnih iger je namenjena kratkočasenju, smehu in zabavi v družbi, malo pa je takšnih, ki so za vas resnični izziv. Takšnih, ob katerih je treba pošteno napeti možgane, sicer ne boste prišli do rešitve. Miselne igre so v prvi vrsti uganke, ki jih lahko rešimo zgolj z logičnim sklepanjem in nemalokrat z neštetimi poskusi, ki se izjalovijo – dokler nam nazadnje ne uspe in ugotovimo, da rešitev sploh ni tako težka, le razmišljati je treba nekoliko »izven okvirjev«. Najbolj uspešni so pri miselnih igrah zato tisti, ki so tudi sicer uspešni pri matematiki, logiki in prostorski predstavi.

igre

Se je možno na miselne igre pripraviti in se pri njih izboljšati?

Zagotovo. Tako kot na drugih področjih tudi tu vaja dela mojstra. Večkrat kot boste miselne igre Smart Games reševali, bolj boste domiselni pri iskanju rešitev. Pri tem sploh ni nujno, da rešujete prave, fizične miselne igre. Pričeti je najbolje z miselnimi igrami tipa »Kako volka, kozo in zelje prepeljati čez reko, če lahko vsakič v čoln naložimo le enega od njih?« Tovrstne besedilne naloge so odličen začetek tudi za najmlajše, najdete pa jih tako zbrane v knjige, kot tudi na spletu. Običajno ne zahtevajo za reševanje prav ničesar, včasih list papirja in svinčnik, morda vžigalice in podobno.

miselne-igre

Te preproste miselne igre so zlasti za otroke izjemno koristne,saj gre za preproste naloge, ki pošteno namučijo njihove možganske celice, nato pa jim pokažejo, kako je rešitev preprosta, če znaš biti inovativen. In inovativnost je gotovo tista lastnost dobrega razmišljanja, ki pride kasneje v življenju še kako prav.
Poleg teh besedilnih miselnih ugank in zavozlank, ki marsikdaj spominjajo na povsem običajne potegavščine, pa so nam na voljo tudi miselne igre v fizični obliki. Nekatere spominjajo na čarovniške pripomočke, druge na starinske igračke, s kakršnimi so se igrali naši dedki in babice.

Ena od miselnih iger, ki je gotovo najbolj znana, za »navaden« uma pa tudi najtežja, je zagotovo Rubikova kocka. A če pravimo, da znajo to rešiti zgolj geniji ali mojstri matematičnih algoritmov, za večino drugih miselnih iger to ne velja. Izbrati jih je treba glede na svojo starost oziroma glede na stopnjo zahtevnosti, pa lahko kar lepo napredujemo. Vse kocke (npr. Hubelino kocke), krogle, sestavljanke in podobno, ki se ponašajo z nazivom miselne igre pa nas opozarjajo: ni je tako zapletene stvari, da je človeški um ne bi mogel rešiti – včasih samo rabi nekaj več časa!