Zakaj je igra pomembna?

Igre za otroke pomagajo razvijati njihov um, logiko, retoriko, spomin, koordinacijo in še marsikaj. V vsakem primeru se skozi igro otroci učijo, zraven njih pa pogosto tudi odrasli, saj imamo danes na voljo množico različnih igric za otroke, ki jih še pred nekaj leti ni bilo, kaj šele pred nekaj desetletji, ko so odraščali dedki in babice. Seveda so se tudi oni igrali, načini pa so bili drugačni in tudi vedenje o razlogih za igro je bilo veliko bolj površno in so ga njihovi starši dojemali bolj iz vidika “dobro, da so se sami zamotili”.

Kje in s čim se igrati?

Otroci se lahko igrajo v vrtcu, v šoli, doma, Zabavna igra za otroke Avtobusna postaja.pri starših, na otroškem igrišču, v posebnih igralnicah nakupovalnih centrov, v zabaviščnih parkih, v mestnih parkih, doma, kjer igrajo družabne igre in še marsikje. Seveda se lahko v otroško igrišče spremeni tudi vaša spalnica, dnevna soba in tudi kopalna kad. Ta lahko samo z nekaj gumijastimi igračkami postane odličen teren za izživetje otrokove domišljije, se v trenutku spremeni v ribnik, razburkano morje ali divjo reko. Tudi vaš jogi lahko že v naslednjem trenutku igra vlogo trampolina. Starši se pogosto prehitro razjezijo in otrokom omejijo njihovo igralno površino. Malce v skrbi za otrokovo zdravje, pogosto pa predvsem v skrbi, da ne bi poškodovali kakšnih predmetov, ki so jih sami seveda morali plačati. Otroci si bodo torej vedno in povsod znali pripraviti prostor za igro, njihova glavna prednost je domišljija, njihovi glavni dve omejitvi pa sta običajno kar očka in mami.


 

Otroške igre na igrišču

Na igriščih se lahko otroci igrajo na različnih Otroci igrajo nogometigralih, ki jih je danes vse več. Nekatera izmed njih so velikanskih dimenzij, z več nadstropji v višino, do katerih vodijo lestve in vrvi, navzdol pa hitri in  zaviti tobogani ali cevi za spuščanje, da se mali nadobudnež hitro spremeni še v gasilca. Da se razumemo, z otroškimi igrišči, kot jih poznamo danes, ni prav nič narobe. A kje so dobri stari časi, ko so si otroci iz nekaj vej naredili puške in loke ter se šli kavboje in indijance vse tja do noči. Potem so tu še druge igre, ki se jih lahko otroci igrajo marsikje, kot so skrivalnice, pa ristanc in ostale.

V Sloveniji je v zadnjih letih vse več otroških igrišč, tudi nekateri lokali so jih napravili zato, da lahko starši v miru pojedo kosilo in spijejo kavo, med večja otroška igrišča spada v Ljubljani naprimer tisto pri ribniku v Tivoliju ali pa znotraj živalskega vrta. Tudi v drugih mestih so, v Kopru je eno čisto ob obali, pri mestni plaži, čisto ob reki Dravi in tako naprej. Otroška igrišča pa so seveda narejena tudi na kopališčih in v bližini term. Eno največjih je gotovo zabaviščni park Aqualuna, ki je vodni park, tako da se v njem otroci zabavajo v kopalkah. Na igrišče ali v park, pa lahko s seboj prinesete tudi žogo, loparje za badminton ali novejši in hitrejši spidminton, pa rolerje in rolke ter marsikaj drugega, kar vam bo popestrilo dan.


 

Igre za otroke ne smejo biti nevarne

Pri otroški igri je potrebno biti vedno toliko pozoren, da le ta ne postane nevarna. Pretepanje z meči zna otroku poškodovati oko, vožnja s skirojem brez čelade pa ob trdem pristanku lahko pomeni, da boste dan preživeli na urgenci. Prav tako je na kakem družinskem pikniku potrebno pogledati okolico in ugotoviti, če ni v bližini kakšen predel deroče reke ali nevaren prepad, morda celo pomembna prometnica, ki je sicer dobro skrita za živo mejo, a ko bo žoga med otroško igro prvič odletela preko nje, se bodo otroci nenadoma znašli pred avtomobili. Starši morajo torej poiskati varno območje za igranje oziroma otrokom natančno določiti pravila od kod do kam in jim tudi vnaprej povedati kdo skrbi za nadzor nad mlajšimi.

Nekatere igrice za otroke so res odlične, med njimi tudi Trije prašički, ki je vsebinsko narejena po svetovno znani pravljici.

Če govorimo o namiznih igrah (npr. Catan junior) pa je stvar drugačna. Družabne igre so krasna stvar, saj lahko že zelo mali otroci sodelujejo pri igranju, a brez vašega nadzora naj ne bodo za igralno ploščo niti minute, saj se male figurice prikupnega videza zelo rade znajdejo v njihovih ustih. Od tam do sapnika pa je zelo blizu.

 

In na koncu naj omenimo še računalniške igrice za otroke, ki v osnovi Igra za otroke Skok po nakupih razvija otrokovo sposobnost štetja, računanja in logičnega razmišljanja.ne morejo biti nevarne, vendar pa so iz sociološkega vidika lahko vseeno problematične. Otroke lahko zasvojijo, lahko postanejo agresivni, poleg tega pa so problematične tudi iz zdravstvenega vidika, saj ob sedenju za računalnikom (če traja več kot pol ure) ali ob tablici trpijo oči, hrbtenica in zapestje ob dolgotrajni uporabi miške. Seveda ni nič narobe, če bo kdaj otrok presedel za računalnikom uro ali več, vendar naj to vsekakor ne postane vsakodnevna rutina. Izogibajte pa se prepovedi v stilu “zato, ker sem jaz tako rekel!” kaj ti v tem primeru bo otrok hitro našel druge poti do iste zabave, vendar brez vaše vednosti. Pomaga pa – ne boste verjeli – pogovor.


 

Kakšne so računalniške igrice za otroke?

Obstaja vrsta spletnih strani, kjer boste našli zelo veliko število računalniških iger. A igrice za otroke bi morale biti tudi edukativne, saj v resnici ne želimo, da otroci po igranju postanejo agresivni, ampak veseli, razigrani, z malce bolj razvito domišljijo, še posebej pa smo veseli, če se kaj novega iz njih tudi naučijo.

Igrice za otroke so na tovrstnih spletnih portalih največkrat zelo lepo urejene, opisane, razvrščene po kategorijah in pogosto tudi ocenjene s strani nekakšnih urednikov ali pa igro ljubov, ki jim predstavlja tovrsten način komunikacije z okolico tudi sprostitev oziroma hobi.


 

Kako so lahko igre edukativne?

Računalniške igre za otroke so zelo različne. Seveda otroci zelo hitro odraščajo, pogosto hitreje, kot si starši mislijo. Medtem ko bi jim še vedno radi pred nos porivali duhce, ki se lovijo po gradu ali kokoške, ki štejejo svoje piščančke, bi sami že radi postrelili vsaj 200 marsovcev na dan in vozili najnovejši dirkalni avto vsaj trikrat prehitro ter po možnosti zbirali dodatne točke z zbijanjem pešcev po cestišču.

Če boste z otrokom skupaj poiskali nekaj zanimivih iger, iz katerih se bo učil tujega jezika, logičnega razmišljanja, strategije in podobno, boste na koncu vsi zadovoljni. Ne dajajte prepovedi in zavedajte se, da bodo punčke raje barvale nohte in krasile sobo s poslikavami, fantje pa bodo raje vozili vesoljsko ladjo in se pretepali z vitezi. Lahko pa svetujete, pohvalite kako lepo je zgradil mesto in vanj napeljal elektriko ali kako pametno si je spomnil kako pridobiti dodatne surovine za razširitev gradu. Tako mu bodo tovrstne igre, kjer je dobil pohvalo še toliko bolj všeč in se bo k njim večkrat vrnil. Različnih zvrsti je na pretek in če boste malce pobrskali, je že brezplačnih iger zares veliko, kaj šele plačljivih.

So brezplačne igre zares popolnoma brezplačne?

Res pa je, da je danes vse več tako imenovano “lažno brezplačnih iger”, kjer je sicer osnovno igranje brezplačno, vendar takšen igralec v konkurenci z drugimi skoraj nima nobenih možnosti, zato bo moral hitro pričeti kupovati različne dodatke za pravi denar. Ti dodatki pa lahko pomenijo prekometno obremenitev vaše kreditne kartice in lahko znašajo od nekaj evrov, do nekaj deset ali celo več sto evrov – mesečno! Zato bodite ob tem silno pazljivi.


Igre za otroke so torej odlična rešitev za kratkočasenje, prav tako se bodo otroci skozi njih hitro naučili različnih reči, vendar pa jih morate imeti vsaj malo pod nadzorom in jih usmerjati dokler ne ugotovite, da so si izbrali takšno zvrst, ki jim bo poleg zabave prinašala tudi koristi, ne bo pa jih spravljala v slabo voljo ali v kakšne drugačne težave.