Vse več ljudi se želi zdravo prehranjevati, se gibati in imeti zadostno količino spanja. To so namreč osnovne zadeve, ki lahko pripomorejo k bistveno boljšemu počutju, prav tako k zdravju. Obenem pa ni malo takšnih, ki v svoje prehranjevanje vključujejo tudi najrazličnejše prehranske dodatke.

Vsekakor vsi prehranski dodatki niso dovolj kakovostni, zato je treba biti pri izbiri precej previden. V prvi vrsti je zagotovo najpomembneje, da dodatke k prehrani kupujete na preverjenem mestu. Med bolj priljubljenimi dodatki je tudi maca v prahu, ki je morda nekateri še ne poznate oziroma jo do sedaj še niste uživali. Tisti, ki takšen prehranski dodatek uživajo, vam bodo morda svetovali, da je daleč najboljša izbira kar bio maca.

V nadaljevanju razkrivamo nekaj prednosti, ki jih v vaše življenje lahko prinese maca v prahu.

Maca v prahu za več energije

Ena od koristi mace v prehrani je tudi ta, da vam lahko v relativno kratkem času prinese več energije. Nekateri ljudje njen učinek primerjajo s pitjem kave, a seveda brez prisotnosti kofeina. Prav tako se po užitju ne pojavi utrujenost, kot se to na primer zgodi pri kavi, ko njen učinek popusti.

Bio maca vam prinese več energije.
Bio maca vam lahko v relativno kratkem času prinese več energije.

Energijski učinek mace v prahu naj bi bil nekoliko bolj enakomeren, dolgotrajen, prav tako tudi uravnotežen. Takšno prehransko dopolnilo pa naj bi vplivalo tudi na nadledvično žlezo in tako uravnavalo nihanje krvnega sladkorja. Posledično se energija ob uživanju mace sprošča bistveno dlje časa. Lahko je torej tudi odlična podpora pri najrazličnejših športnih aktivnostih.

Maca vpliva na antioksidativno delovanje

Če uživate maco, naj bi se v vašem telesu povečali vrednosti dveh zelo pomembnih spojin – glutationa in superoksidna dismutaza. To sta encima, ki sta v maci sestavljena iz aminokislin. Izboljša se imunski odziv, prav tako se uravnavajo vrednosti holesterola, zniževal naj bi se krvni sladkor in vse skupaj naj bi zelo dobro vplivalo na metabolizem.

bio maca za vitalnost
Uživanje mace ima številne dobrobiti za vaše splošno počutje in zdravje.

Govori se tudi o tem, da naj bi bila bio maca tesno povezana z odpravljanjem slabokrvnosti, prav tako kronične utrujenosti, odpravljala naj bi menstrualne težave.

Ginseng tudi na seznamu priljubljenih dodatkov k prehrani

Poleg mace v prahu je izjemno priljubljeno prehransko dopolnilo tudi ginseng. S pomočjo raziskav je dokazano, da se takšno zelišče lahko izjemno dobro spoprime s težavami, kot je denimo stres.

Na trgu je ginseng pogosto označen kot eno od najbolj priljubljenih dopolnil, ki pomaga pri spodbujanju miselnih funkcij, prav tako pri spodbujanju telesnih sposobnosti med obdobji napornega dela, utrujenosti, izčrpanosti in okrevanja.

Še drugi priljubljeni prehranski dodatki

Vsekakor so nekateri prehranski dodatki bolj priljubljeni kot drugi. Vsekakor to še zdaleč ne pomeni, da morate tudi vi jemati tiste, ki so najbolje prodajani. V prvi vrsti morate vedeti, ali je določeno dopolnilo k prehrani sploh primerno za vas in ali je izbrano dopolnilo sploh dovolj kakovostno.

kvalitetni prehranski dodatki
Med najbolj priljubljenimi prehranskimi dodatki so vitamini, npr. vitamin C, D3 in minerali kot je magnezij, poleg teh pa ljudje posegajo tudi po različnih prehranskih dodatkih v prahu, kot so ginseng ali kolagen.

Ljudje se v zadnjih letih izjemno navdušujejo tudi nad dopolnili, ki vsebujejo kolagen. A pred nakupom takšnega dodatka je treba vedeti vsaj nekaj osnovnih dejstev. Če boste prehranski dodatek v obliki kolagena kupovali kar na pamet, je velika verjetnost, da ne bo dodatek sploh ne bo dosegel svojega učinka.

Prehranski dodatki v obliki vitaminov in mineralov

Ljudje pogosto posegajo tudi po prehranskih dodatkih, ki so v obliki najrazličnejših vitaminov in mineralov. Ob tem pa je treba posebej poudariti, da je v prvi vrsti ključnega pomena, da poskusite vitamine in minerale pridobivati predvsem z živili, kot so sadje in zelenjava. Nič vam namreč ne bo koristilo, če boste zaužili veliko vitamina C, obenem pa ne boste uživali nobenega sadja ali zelenjave.

Med bolj priljubljenimi prehranskimi dodatki so tudi tisti v obliki magnezija. Ta je koristen za najrazličnejše zadeve. Med drugim dobro preprečuje nastanek krčev.

Različni dodatki k prehrani v različnih življenjskih obdobjih

Ko se odločate za jemanje dodatkov k prehrani, se je pri tem dobro ozirati tudi na vaša leta. Obstajajo najrazličnejša priporočila o tem, kateri prehranski dodatki bi se na primer morali pričeti uživati po dvajsetem, tridesetem, štiridesetem, petdesetem letu pa tudi kasneje.

Ali lahko vzamem vse svoje prehranske dodatke skupaj?

V določenem obdobju življenja nam namreč prične v telesu primanjkovati določenih hranil. Po 25. letu starosti denimo v telesu prične upadati proizvodnja kolagena. Posledično se ga splača pričeti jemati šele po tem letu starosti. Vsekakor pa ne kar katera koli vrsta kolagena. Pred nakupom takšnega prehranskega dopolnila se je dobro posvetovati tudi s kakšnim strokovnjakom. To je lahko kar vaš osebni zdravnik.