Pravijo, da so med slovenskimi otroci čedalje večje socialne razlike, ki se odražajo v tem, kaj otroci imajo, kaj jim starši privoščijo, kako so videti in kaj počnejo. Tako nekateri starši otroku ne morejo plačati niti šole v naravi, drugi pa gredo med počitnicami v tople kraje, nosijo drage blagovne znamke, imajo drag mobilni telefon in svoj lastni prenosni računalnik – in to že pri letih, ko ga dejansko sploh še ne bi potrebovali. Tudi otroci sami jasno opažajo razlike med njimi, saj se nekateri v šoli postavljajo, drugi pa zaradi tega skrivajo, da je pri njih drugače, da morajo celo pri nakupu šolskih potrebščin ter plačilu šolskih izletov pomagati drugi.darila za otroke

Velike razlike so seveda zelo opazne tudi v času prazničnih obdarovanj. Kljub temu, da ljudje iz cele Slovenije vsako leto zbiramo denar in otroške igrače iz socialno šibkejših družin, saj teh pod božičnim drevescem sploh ne bi pričakalo darilo, se drugim izpolnjujejo prav neverjetne želje v vrednosti nekaj sto evrov. In žalostno je, da ti otroci iz premožnejših družin sploh ne vedo, da to za marsikoga ni »normalno«. Da je marsikdo prepričan, da so vrednosti nekaterih daril presegle vse meje in da se otroci z njimi ne naučijo prav ničesar o tem, da je naša družba razslojena, da marsikdo komaj preživi. Niti pomislijo ne na to, da nimajo vsi njihovi vrstniki oziroma sošolci enakega življenja, da bi jim bilo potrebno pomagati, pokazati malo solidarnosti in sočutja, ne pa se postavljati.

Kakšna naj bodo torej darila za otroke, da ne bodo neokusna oziroma bodo dala otroku vedeti, da obstajajo tudi v premožnejših družinah meje? Kako ukrepati v primeru, da ste vabljeni na rojstni dan in so tam starši, ki se v vsem radi primerjajo med seboj? Kako ravnati, ko pride domov toliko igrač, da so otroške sobe na koncu polne igrač, ki pa jih otroci večinoma sploh ne uporabljajo? Ogromno je vprašanj, s katerimi se starši ves čas soočajo.

V prvi vrsti jih ni potrebno omejevati z višino zneska, temveč predvsem pomisliti na to, kaj otrok dejansko potrebuje. Potrebuje tablični računalnik, na katerem je kot logotip zarisan sadež, ko pa sploh ne bo znal izkoristiti njegovih prednosti? Pravzaprav ne. Zadošča tudi skromnejša tablica, ki bo poskrbela za vse njegove potrebe (in nenazadnje se tablice v otroških rokah tudi precej hitro pokvarijo). Potrebuje smučarsko bundo znamke, ki jo nosijo naši reprezentanti, če gre vsako leto za en teden na smučanje? Ravno tako ne. To pomeni, da moramo najprej pri sebi »počistiti« starši. Pomisliti, kaj je nujno in kaj ne, ne pa avtomatično posegati po najdražjem in najbolj prestižnem.

otroška darila
Darila za otroke pa bi morala biti zmernejša še iz enega razloga: zaradi vzgoje za življenje. Otrok, ki dobi drago darilo zato, ker si to starši enostavno lahko privoščijo, bo imel morda v življenju velike težave, saj se nebo nikoli dobro zavedal, da mu ne bodo vsega kupili starši. Za stvari bo moral delati in si jih zaslužiti. In zato bi bilo prav, da se že v mladih letih nauči ravnanja z denarjem: da varčuje, dobi kdaj nekaj denarja za kakšno opravljeno delo, da si marsikaj kupi sam s svojo žepnino.
Preden se letos poženete v praznične nakupe in kupite draga darila za otroke, si torej vzemite nekaj časa za premislek. Božiček ne bo nosil celo življenje in drage stvari ne bodo vedno prišle kar same od sebe.