Klopi so paraziti, ki sesajo kri. Z ugrizom prenašajo bolezenske povzročitelje, ki lahko izzovejo okužbo v telesu.
Ugriz klopa je na začetku še relativno neopazen, opazimo ga šele kasneje, ko prične srbeti. Pozorni moramo biti na rdečkast obroč. Če se ta pokaže, je to lahko znak borelioze.

Klopa odstranimo s posebno pinceto za klope. Primemo ga tik nad kožo in ga z rahlim vrtenjem izvlečemo. Nikar ga ne pokapajmo z oljem ali drugimi snovmi!

Ugriz klopaBorelioza
Prvi znaki borelioze so utrujenost, vročina in bolečine v sklepih. Včasih sledi akutni fazi pareza obraznega živca na eni strani obraza, ki se kaže s povešenostjo očesa in ustnega kota.

Bolezen običajno poteka v treh obdobjih. Začne se z značilnimi spremembami na koži, kjer na mestu vboda klopa po dveh do 32 dneh nastane neboleča rdečina, ki se počasi razširi po koži. Sprva je enakomerna, nato začne osrednji del bledeti in razvije se obročast izpuščaj, ki se postopno veča. Po tem znamenju bolezen najlažje in najzanesljiveje prepoznamo. Rdečina lahko izgine brez zdravljenja, vendar okužba prodira dalje. V drugem in tretjem obdobju bolezni, celo več mesecev in let po okužbi, se pokažejo znaki prizadetosti na številnih organih ali organskih sestavih – koži, sklepih, mišicah, živčevju. Torej, če opazimo rdečino, ki se širi navzven ter postaja v sredini svetla (oblika kolobarja), se čim prej posvetujmo s svojim zdravnikom, da bo predpisal ustrezno antibiotično zdravljenje. Zgodnji pričetek zdravljenja v večini primerov prepreči nadaljnji potek bolezni. 
Klopni meningoencefalitis
 Ugriz klopa lahko povzroči virusno vnetje možganov in možganskih ovojnic. Bolezen poteka v dveh stopnjah. Prva faza se prične približno po sedmih dneh od ugriza in poteka podobno kot pri gripi, z glavobolom, bolečinami v mišicah in slabim počutjem. Druga faza lahko nastopi šele po nekaj tednih, začne se akutno z visoko temperaturo, glavobolom, bruhanjem. Bolezen je ozdravljiva, vendar lahko pusti trajne posledice.

Proti tej bolezni lahko uspešno zaščitimo sebe in otroke s cepljenjem. Za primerno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva. Prva dva dobimo ponavadi v presledkih enega meseca, tretjega približno čez eno leto. Za poživitev imunosti je treba ponoviti cepljenje z enim odmerkom na vsakih pet let.

Ugriz klopaPripravila: Jasna Erjavec
Vir: Pomurske lekarne
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v poletni številki revije SuperMAMI, julij-avgust 2008.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!