Pomlad je tu

Pozdravljeni, otroci in starši! Spet sem tu, vaš palček Gibalček, ki skrbi za vaše zdravje, gibanje in sprostitev. Prihaja čas, ko bodo dnevi daljši in toplejši ter bomo veliko zunaj. Zato kar predlagam, da skočimo ven na sonček ter se razgibamo z novimi igricami!

 

Konjske dirke: za igro potrebuje vsak otrok oz. sodelujoči svoj časopisni papir, ki ga zvije v rolo ter si ga da med noge. Predstavljajo si, da jahajo konjička, in galopirajo po prostoru. Pri tem morajo paziti, da se ne zaletijo. Lahko organiziramo tekmovanje dveh ali treh konjev naenkrat ali pa kar vsi konji tekmujejo od črte do črte.

 

Poskočne žabice: otroci (ali pa jim mi) si s kredo narišejo na podplate copat ali čevljev vesele ali pa žalostne obrazke oz. žabice. Nato poskušajo ponazoriti takšno žabico, kot so jo narisali (vesela – skače visoko, žalostna – skače čisto malo). Komu bo uspelo ponazoriti vesele ali žalostne žabje skoke?

MIGAJMO: Gibalne igrice na prostem

Pokanje balonov: otrokom s kratko vrvico na gleženj privežemo napihnjene balone. Naloga otrok je, da skušajo drugim počiti balone, lastne pa obvarovati. Zmaga tisti, ki zadnji obdrži cel balon na nogi.

 

Vlakec: otroke postavimo v manjše kolone po tri ali štiri, ki predstavljajo vlak. Prvi v koloni je vlakovodja. Zadnji v koloni da prek svojih predhodnikov znak vlakovodji, kako naj vozi vlak. Npr. trepljaj po levi roki pomeni zavijanje v levo, po desni roki, naj, vlakovodja zavije v desno, božanje po glavi, da morajo vsi čepe nadaljevati vožnjo, trepljaj po hrbtu, da se mora vlak ustaviti!

 

Sprostitev z masažo: ob mirni glasbi se otroci usedejo v koloni v krogu tako, da imajo noge narazen. Vsak po svoje začnejo masirati svojega predhodnika, tako da se vsi naenkrat sprostimo in umirimo (trepljamo, gnetemo, božamo, ploskamo, sekamo). Če je otrok premalo, da bi sklenili krog, lahko naredimo vlakec, vlakovodja pa se po določenem času postavi na zadnje mesto.

 

 

pripravila Mateja Henigman,

športna pedagoginja

(vrtec Pingvin)