Depresija je v današnjem svetu dokaj pogost pojav pri ljudeh vseh starosti. Razlogi za nastanek so mnogi, vendar se v večini primerov posameznik ne more ali ne želi srečati z določenim problemom, ki mu otežuje življenje. Psihoterapija pa nam pomaga, da uberemo korake, ki nas bodo popeljali k boljšem življenju. Tako bomo bili opremljeni z znanjem in različnimi orodji, ki nam bodo omogočali, da razrešimo svoje težave in pričnemo obračati stvari na bolje v našem življenju.

Pri čem nam lahko psihoterapija pomaga?

Osebne težave se včasih zdijo veliko večje, kot v resnici so. Če smo v depresiji, pa so lahko za nas nepremagljive. Tako se ujamemo v zanko slabega počutja in nemoči, kar še dodatno poslabša situacijo. Namen psihoterapije je pogovor s psihoterapevtom o naših težavah. Ta nam pomaga bolje razumeti situacijo v kateri smo se znašli in na katero sami gledamo večinoma neobjektivno. 

Ne glede na naše težave, spol, starost ali izobrazbo, je lahko preprost pogovor s komerkoli izredno zdravilen. Še bolje pa je, če zaupamo svoje težave psihoterapevtu, saj je izučen, da nam pomaga razumeti vlogo in odgovornosti v našem življenju. Namen tega je, da se sami soočimo z izzivi, ki nam otežujejo naše življenje in, da se pričnemo premikati iz začaranega kroga nemoči, krivde, slabega počutja ter brezupnosti.

Zakaj je depresija tako razširjena?

Prej smo omenili, da je depresija dosti pogosta bolezen pri mnogih ljudeh. Izvorov je lahko mnogo, kot so:

 • Nepravilna prehrana
 • Premalo gibanja
 • Preveliko uživanja alkohola
 • Resne bolezni
 • Pomankanje socialnih stikov

To so nekateri izmed glavni razlogov, zakaj je depresija tako razširjena med mlajšimi in starejšimi ljudmi. Seveda lahko zapademo v slabo počutje in negativna čustva, če se nepričakovano soočimo s smrtjo ljubljene osebe, izgubo službe, propad razmerja ipd.

V vsakem primeru pa se lahko ponovno poberemo na noge, če si pomagamo s psihoterapijo. Trpeča oseba s svojim psihoterapevtom naredi načrt za premagovanje depresije in ugotovi kako razrešiti trenutne življenjske okoliščine in izboljšati, kar je pač možno. Vedno pa se vse prične s preprostim pogovorom. Dejstvo je, da če zaupamo svoje težave drugi osebi, smo naredili že velik korak k boljšemu življenju.

Sodelovanje s psihoterapevtom je ključnega pomena

Prej smo omenili, da se psihoterapija vedno prične s pogovorom. Skozi pogovor spoznamo svojega terapevta in on nas. Vodi nas skozi znanstveno preverjene procese spoznavanja naših težav in razumevanja našega okolja. Tako počasi, vendar sigurno razvijemo:

 • Boljše zdrave osebne navade
 • Mentaliteto reševanja težav v našem okolju
 • Močnejšo voljo, da se soočimo z izzivi, ki nam otežujejo življenje

Psihoterapija je pogovorna terapija, ki lahko poteka na več načinov. Najbolj znani načini za odpravljanje depresije pa so:

 • Kognitivno vedenjska terapija

Tukaj skupaj s terapevtom odpravljamo disfunkcija vedenja, misli ter čustva. Razlogi za tako obnašanje so večinoma globoko zakoreninjene travme iz otroštva, ki niso nikoli bile razrešene.

 • Medsebojna terapija

Veliko težav z depresijo lahko izvira iz družinske zgodovine. Tukaj so odnosi med družinskimi člani ključnega pomena, saj lahko vplivajo na naše splošno zdravstveno stanje. Enako velja za partnerska in prijateljska razmerja. Naš terapevt bo predlagal možne rešitve, ki jih lahko uporabimo, da izboljšamo trenutna razmerja v našem življenju z ljudmi, ki so nam blizu.

 • Vedenjska terapija

Navadna vedenjska terapija je odličen način, da pričnemo z zdravljenjem depresije. Lahko se pogovarjamo s terapevtom ena na ena, ali pa v skupini. Smisel te terapije je, da z majhnimi in odločnimi koraki naredimo pozitivne spremembe v našem življenju.

Znaki depresije

Dostikrat se zgodi, da ne prepoznamo znakov, ki kažejo, da trpimo za depresijo. Tako se nam lahko stanje poslabša zelo hitro, saj si ne znamo pomagati. V svetu obstaja tudi veliko dvomov o tem, da si poiščemo pomoč, ki nam jo nudi psihoterapija. 

Če premagamo občutke nesigurnosti, živčnosti in strahu, ki nam jih vzbuja misel, da bi morali poiskati pomoč, potem smo na pravi poti. Dejstvo je, da si sami težko pomagamo, medtem ko je pomoč psihoterapevta na voljo komurkoli in kadarkoli.

Nekateri ljudje poiščejo pomoč psihoterapije, ker se počutijo zelo slabo že dalj časa. To so lahko občutki živčnosti, depresije, jeze, strahu ipd., ki trajajo že dalj časa. Na naše psihično zdravje lahko močno vpliva tudi težka bolezen, težave v razmerju, izguba službe in druge situacije katere stežka sprejmemo.

Če prepoznamo katere od sledečih znakov pri sebi, je morda čas, da poiščemo pomoč:

 • Občutek preobremenjenosti in žalosti, ki traja dalj časa
 • Občutek nemoči v soočanju z vsakodnevnimi izzivi
 • Prekomerna zaskrbljenost in pričakovanje najslabšega možnega izida pri vsaki aktivnosti in dogodku
 • Preveliko uživanja alkohola in drugih substanc, ki nam škodujejo

Psihoterapija je zelo učinkovita pri odpiranju novih poti ljudem, ki trpijo za resnimi čustvenimi in zdravstvenimi stanji, kot je depresija. Pomembno pa je, da poiščemo vrhunsko pomoč priznanih psihoterapevtov. Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si imamo na voljo pomoč najboljših strokovnjakov za psihoterapijo, ki nam bodo lahko svetovali pri vsaki težavi.

Kdaj se prične jemati folna kislina? Strokovnjaki zaradi tega priporočamo vsaki ženski, ki namerava zanositi, da uživa folno kislino v obliki tablet dnevno vsaj 8. ali 6. tednov pred zanositvijo. Preberi več …