Folna kislina je pomembna snov, ki jo lahko najdemo tudi v določenih živilih oziroma v naravi. Nahaja se na primer v zeleni zelenjavi. Veliko jo vsebuje solata, pa tudi špinača in druga zelena zelenjava. Prav tako pa jo najdemo tudi v nekaterem sadju, sončničnih semenih, jetrih in kvasu. Vendar pa je folna kislina temperaturno občutljiva, zato bi morali našteta živila uživati sveža. Za to, da res poskrbimo za to, da jo zaužijemo dovolj, pa lahko najbolje poskrbimo z jemanjem folne kisline v obliki prehranskega dopolnila, ki lahko pomembno vpliva tudi na zanositev in razvoj ploda v nosečnosti.

Kako se pripraviti na zanositev?

Folna kislina se začne jemati že pred zanositvijo in njeno jemanje tako predstavlja pomemben del priprav za uspešno nosečnost in zdrav plod. Običajno ginekologi priporočajo, da se folna kislina začne jemati že vsaj tri mesece pred predvideno zanositvijo oziroma vsaj takrat, ko se preneha uporabljati kontracepcijo. Torej še veliko pred tem, preden se pojavijo prvi znaki nosečnosti.

Folna kislina namreč vpliva na razvoj ploda in zapiranje spinalne cevi, njena dovolj visoka vrednost pa pripomore k temu, da bo razvoj ploda potekal tako, kot je treba. Priporočljivo je torej, da se folna kislina jemlje že vsaj tri mesece pred zanositvijo oziroma da jo začnete jemati takoj, ko začnete razmišljati o tem, da si želite zanositi. 

Prav tako pa je pomembno, da takrat prenehate z uživanjem alkohola in kajenjem ter se čim bolj izogibate stresu. Pomembno je tudi, da poskrbite za dovolj spanca, zdravo prehrano in dovolj gibanja na svežem zraku. Tako se boste na zanositev in kasnejšo nosečnost kar se da najbolje pripravili.

Folna kislina kot del prehranskih dopolnil

Folna kislina pa ni edina snov, ki je pomembna za dober razvoj ploda, za normalen potek nosečnosti in dobro počutje in zdravje bodoče matere. Pomembno je tudi, da ta dobi dovolj vitaminov in mineralov ter drugih sestavin, ki jih potrebuje. Zato se lahko folna kislina jemlje tudi skupaj z drugimi prehranskimi dopolnili oziroma je priporočljivo jemati prehranska dopolnila, katerih del je poleg drugih vitalnih snovi tudi folna kislina. 

Prehranska dopolnila za lažjo in hitrejšo zanositev

Prehranska dopolnila pa niso pomembna le za dobro počutje in krepitev imunskega sistema ter za razvoj ploda v nosečnosti, na katerega vpliva folna kislina, ampak lahko pripomorejo tudi k lažji zanositvi. Na trgu tako obstajajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo tako folno kislino kot različne druge snovi, ki so potrebne za to, da pride do zanositve. Več o njih si lahko preberete na spletni strani vitanoval.com.

Za to, da bo do zanositve res prišlo v najkrajšem času in da bodo prvi znaki nosečnosti nastopili čim hitreje, pa je priporočljivo, da jih ne jemlje le bodoča nosečnica, ampak tudi njen partner. Prehranska dopolnila Vitanoval namreč obstajajo v dveh verzijah, tako za moške kot za ženske. Če jih jemljeta oba partnerja, to znatno poveča možnosti za zanositev.

Ko se pojavijo prvi znaki nosečnosti …

To, ali je prišlo do zanositve ali ne, nam poleg testa lahko pokažejo tudi prvi znaki nosečnosti. Običajno je prvi znak izostanek menstruacije, zanositev pa spremljajo tudi manj prijetni znaki. Prvi znaki nosečnosti so tako lahko tudi močna slabost ali celo bruhanje, pa tudi velika utrujenost in bolečine v križu. S pomočjo prehranskih dopolnil lahko tudi te težave lažje prenašamo in poskrbimo za to, da se bomo tudi v prvih mesecih nosečnosti odlično počutile.

Zanositev in prvi znaki nosečnosti

Ko se pojavijo prvi znaki nosečnosti, to še ne pomeni, da je treba prenehati z jemanjem folne kisline. Običajno se priporoča jemanje še nekaj mesecev, saj so prav prvi meseci nosečnosti ključni za zapiranje spinalne cevi pri plodu. Ko nastopijo prvi znaki nosečnosti, je torej folna kislina še vedno priporočljiva, prav tako pa je treba gledati tudi na dobro počutje nosečnice. 

Slednja mora paziti na svoj imunski sistem in odpornost ter na to, da ostane čim bolj zdrava, za kar v veliki meri lahko poleg zdravega življenjskega sloga in prehrane poskrbijo različna prehranska dopolnila, s katerimi bo dobila vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje tako sama kot plod. Tako bo nosečnost potekala kar se da najbolje.