Zakaj potrebujemo očala za računalnik

Očala za računalnik se razlikujejo od bralnih in navadnih korekcijskih očal. Njihova optika je posebej narejena tako, da optimizira naš vid, da bolje vidimo računalniški zaslon. To naredijo tako, da filtrirajo modro svetlobo, ki prihaja z zaslona ter tako ohranja naše oči bolj spočite.

Povečini smo od zaslona oddaljeni manj kot 70 cm, kar je dokaj veliko, če primerjamo oddaljenost z branjem knjige, ki je veliko krajša. Večina mladih ljudi uporablja leče, da premaga težave z vidom, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Na žalost pa niso primerna zamenjava za računalniška očala. Res je, da je optika leč taka, da pomaga očem se prilagoditi na pogled na daleč in blizu, vendar niso pa optimizirane za pogled na razdalje srednje dolžine, ki jih potrebujemo za uporabo računalnika.

Kot nam svetujejo tudi optiki bo brez očal za računalnik naš vid lahko ostal zamegljen ter bomo izkusili posledice, kot so rdeče oči, prenapetosti oči ter glavobole. To so vse simptomi sindroma računalniškega vida, ki sčasoma resno načnejo kvaliteto našega vida. Očala za računalnik imajo močno povečavo, ki je malo manjša od bralnih očal. Odvisno je od tega, kako daleč sedimo od zaslona in kako blizu uporabljamo našo tablico, telefon in druge računalniške naprave.

Tehnologija očal in leč za računalnik

Očala za računalnik so po izgledu dokaj povprečna. Tehnologija se skriva v leči, ki je narejena tako, da ima enako moč po vsej površini. Prilagojena je naši optiki oziroma dioptriji ter navadam, saj je narejena tako, da olajša našim očem pogled na zaslon.