Vsi vemo, da črni teloh spomladi prvi pokuka iz zemlje, največkrat izpod snega. V naših gozdovih je veliko črnega teloha, ki raste skoraj povsod.

Na sprehodu skozi gozd najprej poiščemo velike telohove liste. Enega previdno dvignemo in sledimo peclju. In tam, kjer list raste iz korenike, odstranimo listje ali celo sneg do zemlje. Zagledali bomo telohove popke na kratkih pecljih, dolgih od 1 do 4 cm. Odščipnemo jih pri koreniki.

Potrebujemo še nekaj krpic mahu, kakšen storžek, nekaj zelo majhnih telohovih listov ali liste kakšne druge gozdne rastline (ciklame, sladke koreninice, jetrnika ipd.), kakšno suho ali zeleno vejico, lep kamen itd.

Vse to lahko najdemo v gozdu na enem samem mestu.

Polepšajte si dan

Kako naredimo:

Doma si pripravimo nizko posodico (za puding ali podstavek za lonček za rože).

Vanjo položimo dve plasti mahu in na enem koncu naredimo grmiček iz vejic, listov, storža itd., spredaj pa napikamo telohove popke. Če je mah pregost, najprej naredimo luknjico z vejico ali kakšnim drugim tršim predmetom in vanjo vtaknemo telohe. Lahko jih potisnemo čisto do popka, saj bodo telohi v aranžmaju še vedno rasli. Večji bodo za kakšna 2 cm.

 

Aranžma samo še zalijemo z vodo skoraj do vrha oziroma toliko, da je zgornji mah namočen in da so peclji v vodi. Nežni telohovi popki nam bodo polepšali marsikateri dan.

 

Tonka Črnilogar, dipl. vzgojiteljica, vrtec Miškolin