Ustvarjajmo nov dom, a živimo v sedanjem trenutku

Otrok in gradnjaDragi starši! Ob povabilu, da napiševa nekaj misli, povezanih z ustvarjanjem novega doma, ter odnosu do naših otrok v zvezi s tem, je bila prva stvar, ki nama je prišla na misel, to, kako zelo pomembno je, da ob tem ne pozabimo na kakovost življenja ter naših odnosov. Da se ne ujamemo v past in razmišljamo: ko bo tale gradnja ali nakup mimo, potem bo na razpolago več časa, vse bo tako drugače in lepše, lahko se bomo posvetili otroku in družini in takrat bo čas za skupno veselje.

Pomembno je, da ob ustvarjanju novega doma vseeno živimo v sedanjem trenutku. Kajti drugače gre življenje in s tem nove priložnosti mimo nas. To je pomembno tako za nas osebno kot za naše otroke. Pomembno je tudi, da si postavimo stvarne cilje, popazimo, da si ne zadamo preveč v prekratkem času, razmislimo o svojih prioritetah in o tem, kaj je za nas pomembnejše, imeti določeno stvar ali živeti na določen način. Tako nam bo lahko to obdobje ostalo v lepem spominu, kot čas novih korakov in zanimivih sprememb, in se ga naši otroci ne bodo spominjali kot obdobja, ko staršev ni bilo na razpolago.

Ne pozabimo otroku pokazati, da ga imamo radi

Tudi v tem obdobju je pomembno, da otroku na različne načine pokažemo, da ga imamo radi in da je za nas pomemben, kajti to je najboljša popotnica, ki mu jo lahko damo. Obstaja več načinov, s katerimi lahko izražamo svojo ljubezen, in pomembno je, da poskrbimo, da pri otroku uporabljamo vse ter da so ti med seboj v ravnotežju.

Otrok in gradnjaPrvi takšen način je skupni čas, ki ga preživimo z otrokom. Za otroka je ta zelo pomemben in nenadomestljiv. Pri tem nam je lahko precej v pomoč, da vnaprej razmislimo, kako bomo načrtovali naše skupno preživljanje časa. Za to, da vsak dan najdemo trenutek, ki je posvečen našim otrokom oziroma naši družini. Lahko je to nekaj posebnih minut zjutraj, preden gremo vsak po svojih opravkih, zvečer pred spanjem, določena ura popoldne, skupni obroki, družinski izleti čez vikend … Takšni družinski obredi lahko stkejo močne trajne vezi. Seveda je pri tem smiselno, da raziščemo, kaj otroku še posebno veliko pomeni.

Drugi takšen način so naše besede. Sem spadajo pogoste pohvale, otroku pokažemo, da ga cenimo in da smo nanj ponosni. Da mu pokažemo svoja čustva, mu povemo, da ga imamo radi, da smo ga veseli in da smo radi z njim. Sem spada tudi to, da izražamo svoje zaupanje vanj, ga podpremo v izzivih, s katerimi se srečuje, pa tudi to, da svoje želje v zvezi z njim ne postavljamo v obliki zahtev, temveč raje razložimo, zakaj je določena stvar za nas pomembna.

Tretji način, s katerim lahko otroku pokažemo svojo ljubezen, je dotik. Dokazano je, da ljubeč dotik pozitivno vpliva ne samo na čustveno stanje, temveč tudi na zdravje človeka. Zato je pomembno, da si vzamemo čas, da otroka dovolj pogosto objamemo, stisnemo k sebi, ga pobožamo, ga imamo nekaj časa v naročju. Pogosto je to za marsikoga precej naravno v obdobju, ko je otrok še majhen, vendar v resnici velja za vsa obdobja razvoja in odraščanja ter tudi za odrasle otroke, seveda na primeren način, ustrezen starosti.

Četrti takšen način so naša darila otroku. Otroci se daril navadno zelo veselijo, še posebej, če jih presenetimo s kakšno posebno pozornostjo. Pri tem gre lahko za drobne stvari, ki pa nosijo jasno sporočilo, da jih dajemo zato, ker imamo otroka radi. Pomembno je, da jih ne uporabljamo kot nadomestilo za ostale stvari, pa tudi ne kot način podkupovanja, temveč da jih izberemo zavestno, saj s seboj nosijo sporočilo o naši naklonjenosti.

Način izražanja naše ljubezni do otroka so tudi ljubeča dejanja. Lahko je to pomoč, včasih tudi določna usluga. S tem mu prav tako dajemo občutek, da smo tam zanj in da nam veliko pomeni. Seveda to ne pomeni, da stalno namesto njega počnemo stvari, za katere je odgovoren že sam. Tudi pri teh dejanjih je pomembno, da jim vtisnemo poseben pomen.

Pravzaprav vse napisano velja tudi za odnos z našim partnerjem in sploh ni napačno, če se na podoben način potrudimo tudi v odnosu do njega.

Vključimo otroka v ustvarjanje novega doma

Otrok in gradnjaPri samem ustvarjanju novega doma je pomembno, da otroka čim bolj vključimo v sam proces. Navadno ga, ko je le dovolj velik, da ga začne zanimati svet okoli sebe, to tudi precej zanima. To je priložnost, ne le da se ustvari večja pripadnost novemu domu, temveč je to tudi priložnost za spoznavanje zanj novih, zanimivih stvari, pa tudi za to, da mu pokažemo, da cenimo in upoštevamo njegovo mnenje, okus in želje. To sicer včasih zahteva od nas dodatno pozornost in trud, a je lahko pomemben del vzdrževanja naše povezanosti z otrokom.

Otrok in gradnjaSeveda je pomembno, da ga pri tem vključimo na način, ki je primeren njegovi starosti in razvojnemu obdobju. V obdobju prvega leta in pol je najpomembnejši topel in konstanten stik z otrokom, to, da mu nudimo varno naročje, smo mu na razpolago in poskrbimo, da so njegove potrebe izpolnjene. Zato je pomembno, da temu prilagodimo naše aktivnosti. V drugem in tretjem letu, ko začne raziskovati okolje okoli sebe, lahko z vključevanjem otroka v aktivnosti, povezane z novim domom, podpremo to njegovo potrebo, spodbujamo njegovo radovednost, si skupaj ogledujemo in občudujemo stvari ter smo mu na razpolago za njegova številna vprašanja. V tretjem in četrtem letu, ko otrok raziskuje svojo identiteto, je to priložnost, da opazimo njegove želje in poglede, jih sami raziskujemo ter jih tako pomagamo razvijati tudi njemu samemu. V obdobju do sedmega leta, ko otrok razvija svoj občutek moči in kompetentnosti ter se uči številnih veščin, ga lahko podpremo tako, da ga vključimo v različna opravila, povezana z urejanjem doma, ga naučimo, kako se jih opravlja, ter seveda opazimo, kaj vse že zmore, in ga pohvalimo. V tem obdobju si vsega tega otrok navadno zelo želi. Po sedmem letu, ko ga bolj začenja zanimati svet izven družine ter vrstniki, mu lahko pomagamo pri sklepanju prijateljstev v okolju bodočega doma in spoznavanju le-tega.

Vsekakor je lahko ustvarjanje novega doma čudovito obdobje, polno novih korakov, navdušenja in grajenja še večje povezanosti v družini, še posebej, če uspemo ustvariti ustrezno ravnotežje v tem življenjskem obdobju. Želiva vam čim več veselja in užitka pri tem.

Napisala: mag. Andrej Trampuž, univ. dipl. psih. in klinični Imago terapevt in
Maja Trampuž, Imago edukator

Uredila: PV
Uvodnik je bil objavljen v prilogi Naš novi dom. Priloga je dostopna tukaj.

——————————————————————-
Mag. Andrej Trampuž, univ. dipl. psih. in klinični Imago terapevt, direktor Centra za kakovost odnosov in Maja Trampuž, svetovalka v Centru za kakovost odnosov ter Imago edukator, imata dolgoletne izkušnje s področja razvoja kakovosti odnosov, osebnostnega razvoja in razvoja kakovosti življenja. Za vaša vprašanja, nasvete, ki bi jih potrebovali, oziroma nova znanja s tega področja, sta dosegljiva preko e-naslova info@odnosi.com ali telefonov 041 791 345 in 051 301 357 oziroma preko spletne strani Centra za kakovost odnosov www.odnosi.com.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!