Današnji otroci znajo že zelo samozavestno izraziti svoje želje glede opremljanja svoje sobice in staršem povedati, kaj je »IN« in kaj že zdavnaj »OUT«. S tem se v primerjavi z vami, ki v dobi svojega otroštva večinoma niste pripisovali velikega pomena barvam in modnim trendom pri urejanju prostora, zelo razlikujejo.
Dandanes se otroški barvni trendi ne razlikujejo od trendov barv za odrasle. Barvne palete z modnih pist so navdihnile tudi barvni spekter v interjerju. Siva je nadomestila črno, kar sicer ne pomeni, da bodo petletniki vzdolž Slovenije živeli v »pepelnatih rezidencah«. Uporabljamo jo samo kot detajl in kontrast in pri tem pa ne smemo pozabiti na metalno sivo. V letošnjem letu bo modra nadomestila zeleno. Privoščite si lahko vse nianse, pariško modro, karibsko modro, kraljevsko modro, indigo modro, kobalt modro, neon modro itd., najpogosteje v kombinaciji z barvami arabskih začimb, čili rdeče, kari rdeče, burgundsko rdeče ter zlate. Otroške sanje bodo bogatili odtenki rumene, koralno rdeče, fuksije in oranžne.

Pri določanju teme, ki bo temeljni kamen dekoriranja, so starši pogosto skeptični in neodločni. Prav gotovo je že vsak od vas preživel veliko ur v avtomobilu, pri frizerju in v dvigalih, razmišljujoč, kaj bi naj bila tema dekoracije, še preden se je vaš otrok rodil. Vsi vemo, da so zajčki srčkani in medvedki prav tako, vendar na koncu hočemo »nekaj drugačnega«! Nekaj izvirnega, obarvanega z osebno noto.

Pri fantih lahko izbiramo med temami, kot so živalski svet; vse od konjičkov, kužkov, muc pa do čebelic, mravelj, žabic in metuljev bo mogoče vzpodbudilo vašega navihanca, da bo resnične primerke pustil v naravi in jih ne bo tlačil v žepe z željo, da bi jih odnesel domov. Safari z vsemi svojimi predstavniki je prav tako neizčrpen vir idej. Kampiranje prinese šotore, kanuje, ribarjenje … Zanimive so tudi teme deževni gozd, dirkalni avtomobili, vesolje, šport, filmski junaki in junaki iz risank, pirati, vitezi in gradovi, letala, kavboji, dinozavri in podvodni svet.

Punčke rade izbirajo med cvetličnimi vzorci in vsemi odtenki roza barve. Lahko se poigrate še z očarljivo luno in zvezdicami, angelčki, vilami in škratki, metuljčki, čajanko, dvornimi damami, francoskimi gradovi, pa tudi z vsemi pravljičnimi junakinjami – od morskih deklic, Pepelk, Trnjulčic, Palčic itd. Zelo pogosta izbira za dekliške sobice je rustikalni stil: veliko belega lesa, posteljnina v drobnem cvetličnem ali v priljubljenem pikčastem vzorcu, ki se ponovi še na zavesah, blazinah in preprogah.

Ker se vse prevečkrat opremljanje otroške sobe ustavi zaradi pomanjkanja denarja, vam svetujemo, da pregledate podstrešje, se odpravite k babicam in stricem in videli boste, koliko pozabljenih predmetov leži v temnih kotih in čaka na svojo novo podobo. Prebarvajte, preoblikujte in z malo domišljije boste privarčevali veliko. Pridih rustikalnega vdahne dušo in prida občutek topline vsakemu prostoru. Presenečeni boste, kako zelo radi boste posedali na nekdanjem dedkovem gugalnem stolu in vašemu angelčku prebirali najljubše pravljice.

Vsi vemo, da so zajčki srčkani in medvedki prav tako, vendar na koncu hočemo »nekaj drugačnega«! Nekaj izvirnega, obarvanega z osebno noto.

Napisala: Andreja Ovčarič
Uredila: PV
Članek je bil objavljen v prilogi Naš novi dom. Priloga je dostopna tukaj.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!

https://www.youtube.com/watch?v=NsDRe-05i-c