Poletne počitnice so za nami in z večdnevnim dopustovanjem smo verjetno zaključili. Kljub temu pa so pred nami še vedno lahko prijetni dnevi, ko vsaj za en dan pozabimo na delo, obveznosti in skrbi ter se z družino odpravimo na nedeljski izlet.

Tokrat vam bomo opisali zelo prijeten pohod v Kamniške hribe. Vse kar potrebujete je dobra volja, primerna obutev in malica v nahrbtniku. Naša družina se je na ta pohod odpravila na sončno septembrsko nedeljo.

Po malo bolj zgodnjem nedeljskem kosilu smo se odpeljali proti Kamniku. Na poti med Kamnikom in Gornjim gradom smo pri Kranjskem Raku zavili levo na lepo vzdrževano gozdno pot. Po makadamski cesti smo se peljali do razcepa dveh cest. Sredi razcepa stoji pravi planinski kažipot z mnogimi smerokazi, ki nam pomagajo najti želeno smer. Levi krak ceste pelje na planino Kisovec, desni pa proti Veliki planini. Avto smo pustili kar tam, ob cesti in pričeli z našo planinsko turo.

Mahnili smo jo kar čez pašnik in na obronku gozda so nas že pričakale markacije. Lahko bi se povzpeli tudi po desnem kraku odcepa, pa je veliko bolj prijetno hoditi po mehki travi in občudovati govedo, ki se je to nedeljo še paslo. Po dobro označeni poti smo se povzpeli do Gojške planine. Z mlajšimi otroki smo se vzpenjali približno uro – pa smo hodili počasi. Za starejše otroke smo bili seveda prepočasni in ti so jo kar sami ubrali naprej. Na koncu gozda in tudi vzpona so nas prijazno pozdravile prve lesene koče, tako značilne za Veliko planino in planinski kažipot je fotografe naravnost vabil k posnetkom, otroke pa k poziranju. Pot smo nadaljevali v smeri Jarškega, Črnuškega in Domžalskega doma. Povsod vam prijazno postrežejo z jedačo in pijačo, lahko pa si tudi sami postrežete iz svojega nahrbtnika.

Ves čas so nas zvesto spremljali redni poletni prebivalci Male in Velike planine bikci in krave s telički. Če imate srečo ali pa če pridete na planino v dopoldanskem času, boste lahko v kakšni planšarski koči deležni tudi latvice kislega mleka in koščka sira.

Obisk Velike in Male planine je primeren tako za celodnevni izlet – lahko jo uberete do cerkvice Marije Snežne ali celo do Šimnovca – ali pa za popoldanski sprehod, kot smo si ga izbrali mi. Otroci imajo tu obilo prostora za svoje igre, odrasli pa čas za počitek in odklop od vsakdanjega življenja v dolini. Izlet je primeren za vse starosti. Najmlajši najdejo svoj prostor v nahrbtniku, večji pa jo lahko že sami in ob pomoči staršev uberejo navkreber.

In še en preizkušen nasvet. Če otroke, majhne in tudi tiste v puberteti, težko pripravite do izleta v hribe, povabite s seboj še kakšno družino ali dve, kjer so otroci podobne starosti kot vaši. V družbi tako majhni kot veliki pozabimo, da smo utrujeni in laže premagujemo napore.

Pa še nekaj! Ko boste na planini občudovali lepoto gorskega sveta in uživali ob pogledu v dolino, ne pozabite globoko zajeti sapo in se nadihati svežega gorskega zraka! Lep nedeljski izlet vam želim!

 
L.Š.
Avtor fotografij: J. Erjavec