Sedite na kavču, oboroženi s številnimi specializiranimi revijami na temo opremljanja stanovanja, živčno listate in vzdihujete, ker se vsak posamezen prostor zdi enostavno popoln in dovršen? S časom ste na tesnem in treba se je odločiti. Se sprašujete, kako?

Naj bo vaš bivalni prostorNajprej je treba določiti primarno namembnost posamičnemu prostoru. Razmislite o vaših navadah. Je vaš dnevni prostor hkrati jedilnica, delovna soba, otroška igralnica in prostor za druženje s prijatelji? Se vsi sosedovi otroci najraje zadržujejo pri vas? Tedaj namenite večjo kvadraturo dnevnemu prostoru in otroški spalnici.

Mogoče pa sploh ne potrebujete velikega dnevnega prostora, saj se v prostem času najraje zadržujete v svoji delovni sobi, kjer ustvarjate, berete in uživate v svoji intimi? Vse to so pomembni podatki, ki jih nikakor ne gre zanemarjati.

Naslednji korak lahko storite s tem, da iz revij izberete vse »najljubše« fotografije ter s hitrim pregledom naredite selekcijo oziroma ožji izbor med njimi. Tako izbrane fotografije vam bodo natanko povedale, kateri stil in barve so vam všeč in kateri ne.

Izberite pravo velikost pohištva
Pri nakupu pohištva se nam lahko pogosto pripeti, da »izgubimo« občutek za velikost. Zgodi se, da je kos pohištva za prostor, ki mu je namenjen, enostavno prevelik. Najlažje prostorsko dilemo rešimo tako, da si v merilu narišete tloris in vanj vrišete dimenzije želenega pohištva.

Naj bo vaš bivalni prostor Skladnost barvne izbire
Skladno opremljen dom odlikuje kontinuiteta, ki prehaja iz prostora v prostor. Pri izbiri barv za vaš dom se je najbolje ravnati po načelu zmernosti. Da bi preprečili občutek neskladja, uporabljajte podobne barvne tone in skladne teme ter jih povežite v celoto. Izberite tri do pet najljubših barv in si jih poskušajte predstavljati v prostoru, pri tem pa ne pozabite upoštevati tudi barve tal. Katere barve so vaše najljubše oziroma ob katerih se najbolje počutite, boste izvedeli že, če samo pokukate v svojo garderobno omaro. Določite barvo, ki bo rdeča nit vseh prostorov, ter ob tem dobro premislite, ali želite, da bo vaš dom pomirjajoč in sproščujoč ali pa vas bo bolj navdihoval energičen in zabaven dom.

RDEČA
Je barva strasti, ljubezni in energije. V interjerju stimulira apetit in komunikacijo, zatorej jo je dobro uporabiti v kuhinji ali dnevni sobi.

ORANŽNA
S svojo energijo je primerna za jedilnice ali igralni prostor naših otrok. V kombinaciji z modro (njej komplementarno barvo) ima lahko zelo dramatičen učinek.

Naj bo vaš bivalni prostor RJAVA
Povezujejo jo z dobrim okusom in sofisticiranostjo. Je pomirjujoča barva, zato jo lahko preizkusite v dnevni sobi oziroma v prostoru, kjer se vaši gostje najdlje zadržujejo.

ZELENA
Je idealna izbira za pisarne, saj povečuje miselno koncentracijo.

RUMENA
Uporabite jo lahko v prostorih, kjer primanjkuje naravne svetlobe.

MODRA
Primerna je za spalnice, kjer navadno ne izbiramo kričeče rdeče ali rumene barve. V kombinaciji s sivo nam daje občutek umirjenosti in sprostitve.

NEVTRALI
Bela, siva in črna so primerne barve predvsem v primeru, da je vaše pohištvo v izstopajočih barvnih odtenkih.

VIJOLIČNA
Povezujejo jo z romantiko, senzibilnostjo in našo introspektivno platjo. Prav tako je kot modra primerna za spalne prostore (v tem primeru naj prevladuje modri pigment). Vijolično s prevladujočim rdečim pigmentom lahko uporabimo v jedilnici.

Če je vaš dom vedno poln otrok in se za njimi neutrudno podi še vaš štirinožni družinski član, obvezno uporabite vodoodporne zidne barve. Tako boste lahko z vlažno krpo odstranili odtise podplatov in rok. Razmislite tudi pri nakupu sedežne garniture in izberite tisto, katere blazine in prevleke so pralne.

Izhodišče opremljanja – vaš najljubši predmet
Naj bo vaš bivalni prostorNajlažje bo, če za izhodišče vašega ustvarjanja vzamete vaš najljubši predmet. Vseeno je, ali je to stol, pregrinjalo, preproga, dekorativna blazina, namizna svetilka, slika …, inspiracijo lahko dobite povsod. Vaza, poslikana z vrtnicami, ki ste jo kupili na enem izmed potovanj, bo zaživela v rustikalno opremljeni spalnici iz angleškega podeželja, obkrožena z blazinami in zavesami v cvetličnem vzorcu, in spet, dedkova pisalna miza se bo več kot odlično zlila z delovno sobo, opremljeno v stilu 40. let prejšnjega stoletja.
Naj bo vaš dom zrcalo vašega stila, vdihnite mu svoj duh. Ne kupujte cele serije pohištva pri enem proizvajalcu. Kupite npr. posteljo in garderobno omaro, nato se sprehodite tudi po ostalih trgovinah, bolšjem trgu, antikvariatih in poiščite ustrezen kos, ki bo dal prostoru vaš pečat. Bodite izvirni, igrivi, s smislom za humor. V vsakem prostoru naj bo predmet, ki vas bo spravil v dobro voljo, v smeh.

Če ste dovzetni za trende in je temu primeren tudi vaš izbor, bo najbolje, da se izogibate dragim kosom pohištva, kajti ti že naslednje leto ne bodo več v modi. Trenutno modno » iris modro« uporabite pri dekorativnih blazinah, vazah in zidnih dekoracijah in se raje izognite nakupu sedežne garniture v tej barvi.

Na pozabite na osvetlitev
Vsekakor pa je treba izbrati tudi primerno razsvetljavo, saj je ta zelo pomemben del dekoracije vašega doma. Osredotočite se na prostor, kjer boste brali, delali za računalnikom, na delovne površine v kuhinji, garderobne omare ter osvetlite svoj najljubši predmet v prostoru, naj izstopa!

Vezni člen med prostori so stari kosi pohištva iz različnih obdobij, ki v kombinaciji z hladno kovino ustvarijo edinstven stil in nas prepričajo, da je navidez nezdružljivo še kako lahko združljivo …”iris modra” je dodana kot kontrast v obliki cvetličnega aranžmaja.

Uredila: PV
Članek je bil objavljen v prilogi Naš novi dom. Priloga je dostopna tukaj.

Podobni članki:
Sodelujte v reviji superMAMI!
Praznovanje 60 letnice Živalskega vrta Ljubljana
Vabilo na predavanje mag. ROMANA VODEBA