Pust je praznik veselja, ki ima pri nas močne korenine. Veliko starih običajev se je ohranilo in marsikatera maska je postala prepoznavni znak naše dežele. Le kdo ne pozna kurentov, cerkljanskih laufarjev ali pa coprnice Uršule?

Otroci se v današnjem času radi našemijo v živalske like ali priljubljenega junaka iz risank oziroma knjig. Po vaseh in ponekod tudi v mestih se našemljeni otroci sprehodijo od hiše do hiše in prosijo: »Ali imate kaj za pusta hrusta?« Ponavadi dobijo krofe ali flancate, ki jih ob pustu spečejo gospodinje.

Priprave na pustovanje se ponekod začnejo že zelo zgodaj. Otroci so polni navdušenja in pričakovanj. Vsak dan si izmislijo, kaj bi radi bili za maškare. S prijatelji se pogovarjajo in dogovarjajo, v koga ali kaj se bodo prelevili to leto.

Ko mama že prične razmišljati, da bi sama sešila kostum za Telebajska ali pa bi si pri prijateljici izposodila kostum tistega prisrčnega zajčka, se nadebudnež odloči, da bo to leto našemljen v gusarja …

V zadnjem trenutku, ko nam zmanjkuje idej in časa, pa lahko doma izdelamo preproste živalske maske. Maske so lahko obrazne (izrežemo luknjice za oči) ali kot pokrivalo (masko pritrdimo na kapo).

Ali imate kaj za pusta hrusta

Potrebujemo:

– risalni list ali trši papir kot podlogo
– barvni kolaž papir
– škarje
– lepilo
– flomastre
– luknjač
– elastični sukanec

Kako naredimo:

– Skupaj z otrokom na risalni list narišemo glavo živali, ki jo želimo izdelati. Glava naj ne bo večja kot otrokov obraz.
– S škarjami izrežemo obliko glave, ki nam služi kot osnova. Iz barvnega papirja nato izrežemo osnovno obliko obraza in posamezne dele (ušesa, oči, gobček …). Vse to nalepimo na podlago.
– Izdelano masko lahko obrobimo s flomastrom in tako poudarimo npr. oči, ušesa ali gobček.
– Ob straneh z luknjačem naredimo dve luknjici, skozi kateri napeljemo elastični sukanec. Tako bomo masko lahko pritrdili na glavo.

Še namig:

Namesto dragega kostuma pa lahko pobrskamo po naših omarah in uporabimo oblačila primernih barv, ki jih lahko okrasimo s trakovi iz krep papirja ali blaga, nanje našijemo rep ali kakšne druge dodatke. Če imamo čas in voljo, lahko skupaj z otrokom izdelamo še pokrivalo primerne barve (sivo za miško ali slona, roza za pujska, rjavo za psička …). Najhitreje bomo pokrivalo izdelali iz najlonske nogavice, na katero bomo prišili kose elastičnega blaga ali pa volne.

 

Ob izdelovanju pustnih mask vam želim veliko zabave, ustvarjalnosti in prijetnega druženja z vašimi malčki.

Besedilo in foto: Sonja Šubic Hurčak, Vrtec Jelka