Po otrokovem drugem letu pa vse do pubertete se začne pojavljati večina maternih znamenj. Pri malčkih se znamenja pojavljajo praviloma temno rjave barve ter v nivoju kože. Posebno pozornost pa takšen pojav zahteva pri kakršni koli obliki spreminjanja. Če ob tem pediater sumi na nevarno spremembo, se otroka napoti k specialistu dermatologu. Ta s pomočjo dermatoskopa pregleda znamenja. Nevarna pa so torej vsa tista znamenja, pri katerih so spremembe nepravilne oblike, imajo nejasne robove, so dveh ali več barv ali pa dvignjena nad nivo preostale kože. V tem primeru je potrebno odstranjevanje znamenj.

Najpogostejša nevarna znamenja pri otrocih

Nepravilna oblikovanost žil, ki je vidna predvsem na koži, je najpogosteje opažena pri novorojenčkih. Takšen pojav se imenuje ognjeno ali štorkljino znamenje. Za dojenčke pa so predvsem značilna pigmentna znamenja in hemangiomi. Pri otrocih se morajo potencialno nevarni izrastki, kot so na primer melanocitna pigmentna znamenja, izrezati na kirurški način ter histološko analizirati. Sicer pa večina kožnih izrastkov, na primer fibromi, ne predstavljajo nevarnosti za samo zdravje in se zato lahko odstranijo drugače – s površinskim brušenjem kože.

Odstranjevanje znamenj pri otrocih: prej - potem
Odstranjevanje znamenj pri otrocih: prej – potem

Odstranjevanje znamenj pri otrocih praviloma poteka brez večjih zapletov oziroma so ti le minimalni. Če se sprememba na malčkovi koži odstrani kirurško, je defekt kože zaprt s pomočjo šivov. Ti se nato odstranijo, seveda je možna vidna majhna brazgotina. V večini primerov deluje kot črtica. Če pa odstranjevanje znamenj poteka s pomočjo brušenja kože, se koža relativno hitro zaceli, in to brez vidnih brazgotin.

Oskrba otroka po odstranitvi kožnega znamenja

Po odstranjevanju znamenja se pri osebnem zdravniku praviloma čez dva dni naredi preveza. Šivi so odstranjeni nekje v sedmih ali najkasneje v dveh tednih po posegu.

Lasersko odstranjevanje znamenj in kožnih tvorb

Otroku se na zaceljeno mesto nanaša kremo proti brazgotinam. Če je odstranjevanje kožnega znamenja potekalo nekirurško, se mora prve dni zdravljenja mesto prav tako prekriti s primernim mazilom.

Preberite si še naslednji članek: Luskavica ali bolezen številnih obrazov

Luskavica (psoriaza) je kronična in nenalezljiva vnetna bolezen , ki povzroči, da se na koži pojavijo rdeče luskaste zaplate.

S pigmentnim znamenjem se rodi samo en odstotek otrok

Zanimivo pa je dejstvo, da se v resnici s pigmentnim znamenjem rodi le en odstotek otrok. Človek se torej rodi kot nepopisan list papirja. Omenili smo, da so pri majhnih otrocih znamenja večinoma temno rjave barve ter v nivoju kože. Z dozorevanjem pa znamenja postajajo vse svetlejša pa tudi nekoliko dvignjena.

Znaki za alarm, da morate z otrokom nujno obiskati pediatra, so torej spreminjanje barve, oblike in celo poškodba materinega znamenja.