Vas naslov spomni na vašo družino? Se tudi vam dogaja, da ne veste, kaj delate pri enem otroku narobe, da se povsem drugače odziva na vaše vzgojne metode kot ostali otroci? Medtem ko vas drugi poslušajo, vam eden od otrok nasprotuje na vsakem koraku? Ali pa imate izkušnje z dvema mirnima otrokoma, potem pa pride na svet najmlajši, ki postane poglavar družine? Je vaš prvi otrok sramežljiv, drugi pa komaj čaka, da nastopi pred publiko?


Dobrodošli v svet različnosti

Vsak otrok prinese s seboj različne darove svojih prednikov. Spravljeni so v genskem zapisu, vidimo pa jih v krvni skupini, v telesni zgradbi, v različni presnovi, v inteligenčnih sposobnostih in še kje. Tudi temperament je eno izmed prav posebnih daril, ki ga podedujemo, čeprav ga bolj občutimo kot vidimo. Določa naše odzivanje, čustvene reakcije, odnos do življenja, do igre, do učenja in do dela. Vpliva na naše medsebojne odnose ter na način komunikacije. Različni temperamenti bogatijo naš svet, pogosto pa nas spravljajo tudi v stisko. Sploh kadar se srečajo temperamenti, ki so si nasprotni. To je tako, kot bi se srečala dan in noč. Kdo je boljši, kdo ima bolj prav? Oba, vendar vsak na svoj način.

 

Joj, kolerik, bravo, melanholik, ups, flegmatik, juhuhu, sangvinik

Poznamo štiri osnovne tipe temperamentov: kolerik, melanholik, flegmatik in sangvinik. Njihov način odzivanja je pogojen s potrebami, ki jih imajo. Kolerični otroci se rodijo z željo »imeti prav«. Že kot dojenčki so glasnejši, manj spijo in so bolj zahtevni. Nikakor jim ne moremo ustreči in starše spravljajo na rob obupa. Njihova želja je postati in ostati poglavar, vsakdanja akcija pa usmerjena v uveljavljanje svoje volje. Kot malčki ukazujejo vsej ulici, določajo način igre in vodijo vse, ki se jim pustijo. Njihovo nasprotje so flegmatični otroci, katerih glavni želji sta mir in lagodnost. Odzivajo se počasi, so sramežljivi, zadržani in radi spijo. Nimajo veliko energije in ob sebi ves čas potrebujejo nekoga, ki jih poriva skozi življenje. Nesporazumi nastajajo predvsem zaradi počasnosti, neopravljenih nalog, večnega čakanja in zaradi neodgovornosti. Po drugi strani pa so to zelo ljubki in prilagodljivi otroci, če imajo svoj mir. Melanholični otroci so razmišljujoči in si želijo popolnosti. Radi imajo red in ritem. Nove situacije ali ljudje jih spravljajo v jok. Običajno se težko ločijo od staršev, vsaj dokler se ne počutijo varne. Radi se pritožujejo in so zelo zaprti vase. Potrebujejo svoj prostor in težko delijo svoje stvari z drugimi. So urejeni in potrebujejo jasna navodila. Njihovo nasprotje so sangvinični otroci, ki si želijo zabave in pozornosti. Za priljubljenost bi storili vse, od kričanja, ljubkega nagajanja ali nastopanja. To so radovedni otroci, ki se hitro vključijo v družbo. Svoje napake prikrivajo s humorjem ali očarljivim nastopom. Radi govorijo, se smejijo in so zelo čustveni. Njihovo odzivanje je impulzivno. Staršem podarijo največ poljubčkov in objemov. Namesto pravočasnega spanja imajo raje svoj večerni nastop, pa čeprav je njihovo občinstvo že utrujeno in na koncu z močmi.Skrivnost je v razumevanju

Koga je potem najlažje vzgajati, kdo bo upošteval naša pravila in kateri otrok ima najboljši temperament? Vsak po svoje. Vsak ima svoje pluse in minuse.

Če poznamo sebe in svoje otroke, je lažje vzgajati. Tako vemo, kako voditi močnega kolerika in nameniti pozornost ljubkemu sangviniku. Vemo, kaj potrebuje popolni melanholik in zakaj vedno nergamo nad počasnim flegmatikom. Vsi smo mešanice enih ali drugih in pravo olajšanje je, ko starši to spoznamo. Potem ni ne nagajivih in ne lenih, ne zahtevnih in ne sramežljivih. So samo otroci s svojimi potrebami, ki so zanje bolj ali manj pomembne. Na drugi strani pa smo starši s svojim odzivanjem in prav tako s svojimi potrebami. Ko trčijo različni svetovi, se lahko iz tega kaj naučimo ali pa se vse življenje trudimo spremeniti druge po naši podobi. Prvo je lepše in manj boleče. Želim vam zabavno spoznavanje vaših svetov.
Knjiga, ki vam bo v navdih in pomoč pri sprejemanju različnih temperamentov:
Florence Littauer: Osebnostni plus za starše, Založba Tuma

Pripravila: Damjana Šmid, prof. soc. pedag.,
Zavod Modrin