Obiskali so nas policisti

V vrtcu Ciciban v Dobrovcih tudi letos sodelujemo v mednarodnem projektu za spodbujanje uporabe otroških varnostnih sedežev – Pasavček. Ker menimo, da so med vsemi udeleženci v prometu prav otroci tisti, ki jih je treba že od majhnih nog seznaniti s prometno varnostjo, smo s temo »Promet« v vrtcu nadaljevali in pridobivali veščine, povezane z varnostjo – pravila varne hoje in prečkanje ceste, pravilna in varna ter redna uporaba otroškega varnostnega sedeža in varnostnega pasu, varnost potnikov v avtomobilih, prepoznavanje nevarnih situacij v prometu, upoštevanje prometnih predpisov – izogibanje prometnim nezgodam in spodbuda otrok in staršev k redni uporabi varnostnih pasov; kar smo podkrepili tudi z raznim slikovnim gradivom (zloženke o prometni varnosti), ki je bilo staršem ves čas na razpolago v garderobah vrtca.

Dobrovce 

Med sprehodi po Dobrovcih in v Miklavžu smo spoznali pomen prometnih znakov ter različne situacije, ki nam zagotavljajo oz. omogočajo varno udeležbo v prometu. Želeli smo, da bi bila »prometna sled« čim globlja, predvsem pa vplivati na ozaveščenost otrok v skrbi za lastno varnost.

Dobrovce

Ob zaključku smo v vrtec povabili policiste, ki so nas obiskali v igralnicah. Pogovorili smo se o obnašanju v prometu, predstavili so nam pripomočke, ki jih uporabljajo pri delu, in za nekaj trenutkov je tudi vsak otrok postal policist – s pravo policijsko kapo! Otroci so policistom pokazali različna prevozna sredstva, ki smo jih izdelali iz odpadne embalaže, deklamirali smo, zapeli pesmi in tudi zaplesali ob glasbi z zgoščenke, ter povedali o pomenu uporabe varnostnega pasu v avtomobilu, saj bo projekt Pasavček potekal celo leto.

 

Policist Silvo nam je predstavil svoje delo in odgovarjal na vprašanja otrok, nato pa smo si na igrišču ogledali prikaz dela vodnikov službenih psov Policije, kjer sta nam policista Danilo s psom Billyjem in Sašo s psom Sonyjem predstavila svoje delo in odgovarjala na vprašanja o nalogah, ki jih opravljajo psi. Sledil je ogled policijskega vozila – otroci so bili navdušeni nad sireno in modrimi lučmi. Prijaznim policistom iz PU Maribor (g. Silvu iz PP MB II., g. Danilu in g. Sašu iz PP vodnikov službenih psov in konjenikov) smo se zahvalili za obisk, saj so s prijaznim pristopom in pripravljenostjo odgovarjali na otroška vprašanja, s tem pa prispevali k ustvarjanju pozitivnega odnosa do policije in njenih dejavnosti. Otroci so se odpravili na kosilo; po kosilu pa so nastali čudoviti likovni izdelki – vtisi otrok po obisku in srečanju s policisti, otroci pa so postali neke vrste skrbniki za pripenjanje oz. uporabo varnostnih pasov v družinskih vozilih.

Ksenija Rodeš, vzgojiteljica, Vrtec Ciciban, Dobrovce (pri OŠ Miklavž na Dravskem polju)