Moj trebušček se smehlja, zdravo hrano rad ima

Pričujoči projekt “Moj trebušček se smehlja, zdravo hrano rad ima” poteka v enoti Tinkara v VVZ Antona Medveda že tretje leto v vseh starostnih skupinah.V projekt so vključeni otroci, starši in strokovni delavci. Brez kuharice Irene in kuharja Uroša pa tudi ne bi šlo, zato smo veseli, da nam vedno priskočita na pomoč in prispevata svoj čas, ideje in sredstva.

 

V naši skupini so otroci stari od dve do tri leta in tokrat smo se odločili, da skupaj dodobra spoznamo koruzo. Koruza je ena izmed zdravih sestavin, ki jo lahko uživamo kot samostojno jed ali pa jo dodamo juham, solatam … Že v jeseni smo jo spoznali kot rastlino, ki raste na polju, jo ličkali, luščili, sedaj pa smo jo vključili tudi v prehrano. Poizkušali smo koruzo v zrnju in storžkih in ločili med sladko in kislo. Iz koruznih zrn smo s posebnim mlinčkom, ki nam ga je prinesla kuharica Irena, naredili koruzno moko. Potrebnih je bilo kar nekaj ročnih spretnosti in moči. Nato pa je kuharica dodala še kvas, vodo in sol ter zamesila testo. Otroci so ji pomagali in nato oblikovali testo v majhne kroglice, hlebčke. Kako so se zasvetile otroške oči, ko je bil koruzni kruh pečen! Bil je prav slasten in še kako zdrav! V naslednjih dneh smo še pekli in sicer smo pripravili pico, takšno zelenjavno z veliko koruze. Spoznali pa smo tudi to, kako iz koruznih zrn nastane pokovka. Ker moramo poskrbeti tudi za varnost, smo si pomagali s posebnim strojčkom. Kako zanimivo je bilo videti, ko so zrna spreminjala obliko, frčala po zraku in pristala v loncu! Koruzo smo jedli v solati, pa tudi brez polente ni šlo. In kako smo se počutili? Dve in pol-letna Manca je rekla: “Zdaj sem pa zdrava!” in s tem povedala vse.
Seveda smo se pogovarjali tudi o poklicu kuhar-ica in spoznali kaj le-ti potrebujejo, da zaščitijo sebe in hrano. Tudi mi smo naredili kuharske kape iz papirja, Helena pa nam jih je sešila, tiste “taprave” iz blaga, pa še rutke in predpasnike. Uredili smo kuharski kotiček in sedaj se otroci z veseljem igrajo igre vlog, naši trebuščki pa se zares smehljajo ob uživanju zdrave hrane.

Irena Sabljakovič, dipl. vzgojiteljica.