Otroška svetila so izjemnega pomena za primeren razvoj našega otroka. Zagotavljajo mu dovolj svetlobe preko tistih delov dneva, ko ne more prejeti naravne svetlobe iz enega od mnogih možnih razlogov. Pomagajo mu tudi, ko se želi učiti, igrati, brati ali početi karkoli drugega. Kadarkoli bodo otroci želeli stopiti iz sence v temo, je dovolj, da jim prižgete luč oziroma si jo prižgejo sami, a marsikateri od staršev se ne pusti prepričati in meni, da so otroška svetila povsem nepotrebna.

Poslušajte psihologe in druge strokovnjake

Strokovnjaki menijo, da je škodljivo, če otroci zaspijo pri prižgani luči. To lahko po nekaterih raziskavah, na dolgi rok slabo vpliva na oči, ki si lahko odpočijejo le v popolni temi. Otrok lahko kot posledica dobi dioptrijo oziroma poslabšanje vida. Luči naj bodo torej ponoči ugasnjene, kajti ko je čas za spanje, ne rabimo videti ničesar. Telo naj se takrat zares in povsem odpočije.

Splošne in enostavne norme

Svetila za v dnevno sobo so največkrat veliko bolj prijetna na pogled, kot denimo tista v kuhinji ali kopalnici. Nekatere prostore pač s ponosom pokažemo gostom oziroma jih tja povabimo in seveda tudi luč je del pohištva oziroma opreme in mora biti primerne oblike. V velikih dnevnih sobah, kakršne smo poznali včasih, še posebej v hišah, so se pogosto tako bohotili velikanski lestenci. Kasneje so jih zamenjale modernejše izvedbe luči, tudi reflektorske, ki so še nekaj let prej izgledale povsem neprimerne in prej industrijske.

Otroška svetila so pač otroška

Otroška svetila so spet drugačna. Poznamo namizna in stropna, zelo redko tudi samostoječa, kakršna se uporablja denimo v dnevnih sobah ali čitalnicah, prav tako se redko uporablja stenske luči. Stropna svetila za otroke so lahko precej klasična, lahko pa so živahnih barv, s poslikavami, denimo s kakim znanim junakom iz stripa ali risanke. Tudi plafonjere so lahko pobarvane, celo reflektorji in vse ostale luči.

Otroci namizno luč potrebujejo tam, kjer se učijo, rišejo, berejo in barvajo, ob postelji pa jim bo najbolj koristila majhna lučka, ki se običajno na polico pritrdi kar s posebno ščipalko, ki je podobna tisti za obešanje perila. Samo veliko večja je.

Otroška svetila so torej pomembna zaradi same svetlobe, ki jo prinesejo prostoru, s svojimi poslikavami pa poskrbijo tudi za prijetno vzdušje. To je otrokom še posebej pomembno, saj živijo v malce drugačenm svetu, kot mi odrasli, z manj obremenitvami. No, vsaj nam se tako zdi, njim pa pogosto ne. Imajo svoje težave in tudi drobna lučka, jim lahko najde pomagati pot iz njih.