Prepustimo se toku dogodkov
Otroške sobe je potrebno sem ter tja prenoviti in najraje bi izbiro seveda prepustili arhitekturnemu biroju za notranjo opremo, podpisali pogodbo o renovaciji in plačali masten račun. V resnici pa stvari niso tako preproste. Ne samo, da si večina družin takšnega stroška danes ne more privoščiti, ampak v resnici ni nujno, da bo ponujena rešitev za vas najbolj ustrezna.otroška-soba

Stranke namreč pri taki izbiri pogosto dobijo brezhibno opremljen prostor, ki pa je povsem brez duše. Tega pa si v svoji hiši ali stanovanju gotovo ne želite.
Otroci so sposobni dobro in hitro oceniti svoje potrebe in tudi zmožnosti staršev. Če opazijo, da težko shajate iz meseca v mesec, si gotovo ne bodo delali utvar, da bodo dobili najmodernejše pohištvo na svetu, nova okna, parket, lestenec z brušenimi diamanti in nov ter pregrešno drag prenosni računalnik. Ne skrbite, otroci natančno vedo, kje so meje, čeravno včasih tega ne pokažejo.

Naj otrok vpliva na izbiro

V trenutku, ko ste otroku povedali, da se bo njegov delovni, učni in igralni prostor spremenil, prenovil in obnovil, je gotovo pričel razmišljati o tem, kako bi nova soba lahko izgledala. Če ste se odločili, da boste otroku povedali za prenovo otroške sobe, kar se zdi pametna ideja, ga je potrebno v same aktivnosti tudi vključiti. Vaš otrok si je namreč gotovo v glavi že takoj zamislil, kako bo biti v prenovljeni sobi. Konec koncev, on je tisti, ki v njej biva, se tu igra, ima v njej kotičke za razmišljanje, igranje in skrivanje. Vprašajte ga, kaj točno si želi in mu že takoj pojasnite, da boste z njim vred poskušali poiskati najboljše rešitve, a da mu vseh želja verjetno ne boste mogli uresničiti.

otroške-sobe
Otroci razumejo veliko več, kot si hočemo včasih priznati in stvari veliko raje, kot odrasli, sprejmejo takšne, kot pač so. Četudi jim morda niso najbolj všeč. Ne olepšujte situacije, če denimo nimate dovolj denarja ali pa če je prostor premajhen za kaj drugega, kot za najnujnejše. Tudi najmanjše malenkosti, bodo otroku pomenile neznansko veliko. Morda samo nekaj nalepk na vratih nove omare, ki jih bo lahko izbral sam – vrednost ene kave v lokalu.
Prenova otroške sobe naj bo torej vaš skupni projekt, otrok naj v njem dejavno sodeluje, od pospravljanje reči iz omar in pisalne mize, do priprave »terena« za novo in prenovljeno okolje, v katerem bo odslej bival.