Nova hiša, novo stanovanje, vse je novo. Koliko truda, koliko veselja. Tako razmišljamo in čutimo starši. Ali otroci razmišljajo enako?
Verjetno se tudi otroci veselijo novega, lepega, vendar pa je tudi otroke tako kot nas strah vključitve v novo okolje.

Mislim, da moramo poudariti razliko med selitvijo v novo hišo ali stanovanje v istem kraju, ali pa selitev v drug oddaljen kraj. Verjetno starši že preden gradimo ali kupimo stanovanje razmislimo, kje si želimo ustvariti nov dom, kakšno okolje nam ugaja oziroma ne ugaja. Ampak ali bo to odgovarjalo tudi našim otrokom? Še posebej, če so sedaj živeli nekje, kjer so že ustvarili svoj status med vrstniki in kjer imajo prijatelje, kjer poznajo okolje, ki jim je poznano in domače. Če se selimo v istem kraju verjetno otroci nimajo večjih težav, kvečjemu veselje ob vsem novem v hiši ali stanovanju, prijatelji in vrtec ali šola pa še vedno ista.

Kadar pa je selitev iz kraja v kraj, še posebej, če mora otrok v nov vrtec ali šolo, kjer ne bo več istih prijateljev, pa lahko naletimo na težave. Kako omiliti stres pri menjavi življenjskega okolja?

Pomembno je, da otroka čim več vključujemo, že ko se gradi ali prenavlja. Čim večkrat ga vzamemo s seboj, če je to le mogoče. Otrok bo tako videl in čutil, da se nekaj dogaja. Čim več mu razlagajte kje bo kaj, kje bo njegova soba in vedno odgovarjajte na njegova vprašanja. Že med prenavljanjem ali gradnjo skušajte skupaj z otrokom navezati stik z okoljem, ga spoznavati, raziskovati. Otrok naj se čim več igra s tamkajšnimi otroki in si med njimi išče prijatelje. Otrok naj si čim prej v novo okolje prinese svoje najljubše in druge igrače, da se bo z njimi igral sam in skupaj z drugimi otroki. Skupaj z otrokom že nekaj tednov prej obiščite in obiskujte nov vrtec ali šolo. To je pomembno zato, da se otrok ne sprašuje kaj ga čaka, kakšni bodo novi sošolci, vrstniki, saj negotovost samo povečuje njegov strah. Z vzgojiteljico ali učiteljico se dogovorite, če lahko z otrokom skupaj, kasneje pa tudi sam ostane v vrtcu ali šoli. Dobro je tudi, če čas selitve prilagodite. Najbolje je, da otrok prične obiskovati novo šolo ali vrtec na začetku šolskega leta. Dobro je tudi, da otroku razložite, da bo poleg novih prijateljev še vedno imel stike tudi s starimi prijatelji. Skušajte izkoristiti počitnice ali rojstne dneve in skupaj z otrokom povabite ali obiščite stare prijatelje. Obdržati stike s starimi prijatelji je tako za nas kot otroka zelo pomembno.

Ne glede na to ali se boste vi in vaši otroci kadarkoli v življenju selili in s tem zamenjali okolje je najpomembneje, da se otrok v okolju v katerem živi počuti varnega in sprejetega. Prav to pa se začne že v družini, s pogovorom in dejanji. Tisti otrok, ki se doma počuti varnega in sprejetega, lažje funkcionira v družbi in ima nenazadnje tudi manj težav pri vključevanju v novo okolje.

Napisala: Dipl. vzg. Andreja Oblak – Kavčič, VVE pri OŠ Žiri
Uredila: PV
Fotografije: SXC

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!