Narava nam v tem letnem času ponuja veliko dobrot. Ena izmed prvih so zagotovo jagode. Takoj za njimi se bomo lahko sladkali s prvimi češnjami in za njimi malinami. Seveda ne smemo pozabiti tudi na prve predstavnice zelenjave. To so rdeče redkvice, ki najprej pokukajo iz zemlje z manj privlačnim zelenim listjem. Ko so primerne za uživanje, se prikaže vrh odebeljene korenine rdeče barve, ki nas opozarja, da je tam spodaj nekaj zdravega in zelo okusnega. Seveda je za otroka posebno doživetje, če lahko spremlja rast pridelkov, jih zaliva in na koncu tudi sam nabira.

Pa zakaj toliko govora o sadju in zelenjavi?

En razlog je gotovo v tem, da raziskave vedno znova pokažejo na povezavo med prehrano z veliko rastlinskimi hranili in zmanjšanim tveganjem za razvoj kroničnih obolenj (debelost, rak, bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak, ki ga izmerimo z merilcem krvnega tlaka …). Rastlinska hrana ima več prednosti. Vsebuje namreč veliko prehranskih vlaknin, ki nas nasitijo, obenem pa blagodejno vplivajo na našo prebavo. Široka paleta vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi, pomaga preprečevati vnetja ter povišuje našo odpornost proti boleznim. K temu v večji meri pri rdečih sadežih pripomorejo tudi prisotni karotenoidi in antocianska barvila. Pomembno je torej, da v naš vsakodnevni jedilnik vključujemo raznovrstno in barvito hrano.

Tukaj se najbrž marsikomu porodi vprašanje: »Kakšno povezavo imajo kronična obolenja z otroki?« Odgovor je preprost: »Veliko, saj ravno prehrana v fazi razvoja vpliva na zdravje v kasnejšem obdobju.« Zato je izjemnega pomena, da otroka čim prej navadimo na svežo rastlinsko hrano, po možnosti pridelano doma ali iz ekološke pridelave. Slednje bo veliko pripomoglo tako k spoznavanju novih in pristnih okusov kakor tudi k boljšemu počutju in zadovoljstvu otroka. Seveda pa ni vedno ravno lahko, saj otroci rastlinsko hrano velikokrat zavračajo. V takšnem primeru moramo biti predvsem potrpežljivi in domiselni. Nikoli otroku ne pokažimo, da nas jezi ali celo skrbi njihova neješčnost. Predvsem pa bodimo s svojim ravnanjem otroku zgled!

Narezano sadje in zelenjavo različnih barv lahko položimo na krožnik npr. v obliki obraza. Prav tako lahko pripravimo sadno kupo z dodatkom domače marmelade. Najpomembnejše pri navajanju otrok na zdravo hrano pa je izogibanje raznim slanim in sladkim prigrizkom (čips, keksi, bomboni …) ter vnaprej pripravljenim jedem, še posebej hitri hrani. Slednja z okusom, ki je prilagojen otrokovim željam, naredi več škode kot koristi.

Strokovnjaki priporočajo uživanje rastlinske hrane v kombinaciji z mlečnimi izdelki. Kot vemo, so slednji za otroški organizem izjemnega pomena. Sadje se odlično ujema z mlekom, kislim mlekom, jogurtom ali skuto. Skupaj z otrokom pripravimo napitek, ki je osvežujoč in obenem tudi zelo zdrav. Lahko ga imenujemo kar »otroški frape«. Takšno specialiteto lahko pripravimo tudi v večji količini. Le zakaj ne bi ob njej uživala prav vsa družina!

ako, sedaj pa veselo na delo. Pa dober tek!
RECEPT:
Mlečni jagodni napitek
4 dl svežega polnomastnega mleka
3 dl tekočega naravnega jogurta
2 dl sladke smetane
3 dag rjavega sladkorja
1 dag vanilijevega sladkorja
20 dag očiščenih svežih jagod

Sveže jagode temeljito operemo in osušimo. Posebej stepemo sladko smetano. Hladnemu mleku in jogurtu dodamo pripravljene jagode, sladkor in vanilijev sladkor. Vse zmešamo v mešalniku, primešamo stepeno smetano in čim prej ponudimo.

Petra Lozinšek,
organizatorka prehrane in ZHR
Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica