Kalorije in količina obroka

Otroka nikoli ne silimo, da mora pojesti še eno žličko za mamico, pa potem za očka… Otrok poje toliko, kolikor njegov organizem potrebuje. Povsem isto velja za odrasle: ni nujno, da pojemo vso količino, ki jo dobimo na krožnik. Pojemo toliko, kolikor zahteva organizem. Torej se poslušamo. Zato moramo dobro znati »poslušati« tudi svojega otroka. Bodite prepričani, da otrok ne bo NIKOLI stradal, če boste le vi tisti, ki mu boste ponudili dovolj hrane. Ob tem mislim, da mu boste obroke ponudili 5-krat dnevno in ne samo takrat, ko bi vi zaužili obrok. Torej, otrok mora imeti tako kot odrasli red in disciplino pri hrani. Ta trditev ni brezbrižno posploševanje. Velja za vse otroke in odrasle.

vecerja_2

Obrok naj bo obred vse družine
Potruditi se moramo, da je otroku pri obedu prijetno. Otroku najbrž ni prijetno sedeti mirno za mizo, tiho jesti svoj obrok in poslušati pogovor odraslih, ki ga ne zanima. Če želite, da se bo otrok počutil kot član družine, ga prav tako vključite v pogovor, mu prisluhnite, pustite, da poje, kolikor želi. Lahko pa vključite v družinski pogovor njegovo aktualno temo. Npr.: v naši družini se v teh dneh z Neo pogovarjamo le o tem, kako Ostržek ne želi obiskovati šole in želi pregnati kita Astra iz vesolja. Tako sedimo za mizo celih 30 minut. Pri miru in mirno jemo vsak svoj obrok.

vecerja_3

Hrana veliko bolj tekne v družbi
Ne moremo vedno organizirati obrokov tako, da je vsa družina zbrana za mizo. Zato je potrebno skleniti kompromis in npr. zajtrk pojesti skupaj, ostale obroke pa npr. skupaj s sestrami ali bratci, starimi starši, če so doma, medtem ko lahko večerjo malčku postrežemo posebej, pa mu vseeno delajmo družbo za mizo, če smo sami že jedli ali šele bomo kasneje, ko bo mali član družine že spal. Poskušajmo čim večkrat jesti skupaj, miza naj bo tudi druženje vseh članov družine.

Recept za lahko večerjo:
Pečena gnezdeca
Za 2 porciji:
275g krompirja
1 velik korenček, narezan na 3 koščke
sol
sončnično olje
2 jajci

Krompir in korenje kuhajte 10 minut, da se zmehča. Ohladite in olupite krompir ter ga skupaj s korenjem grobo nastrgajte v skledo.
Mešanico solite in razdelite na dvoje. Oblikujte v krog z luknjo na sredini – v začetku je precej lomljivo, vendar med peko postane čvrsto.
V ponvi segrejte olje in pazljivo prenesite gnezdece vanjo. Pecite 7 minut, da postane zlatorumeno, nato pecite še na drugi strani 5 minut. V sredino vsakega gnezdeca ubijte po eno jajce. Ko zakrkne, je pripravljeno.
Vse skupaj lahko postavite še v pečico, da se povrhu hrustljavo zapeče. Takoj postrezite.
Recept je iz knjige: Prava hrana za otroške možgane – Nicola Graimes, založba Meander

Napisala: Milena Omerzu, svetovalka za zdravo življenje v studiu Aktivita, mamica 3 – letne Nee
Uredila: PV
Članek je bil objavljen v prilogi Dan z otrokom.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!