Otroci se lahko hitro poškodujejo tudi med igro, vožnjo s kolesom, rolerji, pri plezanju ipd. Manjše kožne poškodbe lahko zdravimo sami, toda vseeno ni smemo zanemariti pravilnega pristopa.

Odrgnine
 Pri odrgninah in praskah je poškodovana le vrhnja plast kože, ki ponavadi ne krvavi preveč. Takšno rano je treba čim prej očistiti in se prepričati, da v njej ni nobenih tujkov.
S čistimi rokami vzemite kos sterilne gaze in z njo očistite povrhnjo rano s tekočo vodo in milom. Ko je rana čista, jo previdno otremo s sredstvom za dezinfekcijo. Rano nato pokrijemo in obvežemo. Za manjše rane je dovolj obliž. Pomembno je, da je povoj ali obliž sterilen in zračen. Z rednim menjavanjem povoja preprečimo vnetje rane. Rane pa se najhitreje zacelijo brez povojev in obližev, zato jih odstranite takoj, ko je mogoče. Če pa se rana kljub temu vname ali okuži, morate nemudoma k zdravniku.

Manjse nezgodeVreznine
 Vreznine z gladkimi robovi pogosto močno krvavijo zaradi poškodovanih žil, a se običajno brez težav celijo. Oskrbimo jih enako kot odrgnine.

Zdravniško pomoč morate poiskati, če:
– krvavitve po nekaj minutah še vedno ne morete ustaviti,
– krvavitev pulzira,
– je vreznina globoka ali rana zeva,
– je rana močno onesnažena ali so v njej tujki,
– se v naslednjih dneh pojavi v povezavi z rano vročina, mrzlica,
– rana in njena okolica pordita, otečeta, postaneta boleči ali gnojni,
– se občutek za dotik na poškodovanem območju zmanjša.

Dezinficira, a ne pečeV dneh, ko imajo otroci razkrite več kože kot sicer, je ta obenem bolj ranljiva in se pogosteje poškoduje. Če so na koži odrgnine, vreznine, praske, razpoke, blažje opekline ali je koža vneta, lahko pride do infekcije poškodovane kože. Za hitro celjenje in dezinfekcijo pomaga Bepanthen Plus, ki blaži vnetja ter kožo hladi in vlaži, hkrati pa se z lahkoto namaže in izpere ter ne pušča madežev na oblačilih. Kljub antiseptičnemu učinku Bepanthen Plus ne peče in je zato zlasti primeren za otroke.

Promocijsko sporočilo

Manjše nezgodePripravila: Klara Pernuš
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v poletni številki revije SuperMAMI, julij-avgust 2008.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!