Pordela, na otip vroča, napeta in občutljiva koža je prvi znak sončnih opeklin. Pri otroku še toliko bolj neprijeten in lahko nevaren za njegovo zdravje in počutje.
V hujših primerih sončnih opeklin lahko nastanejo celo mehurji, pojavi se vročina. Splošno počutje je slabo. Nekateri otroci pa reagirajo na premočno ultravijolično sevanje celo z alergijo na sonce.

Pri zelo hudih sončnih opeklinah, pri katerih so prizadeti večji predeli kože, z mehurji, bolečinami, vročino itd., moramo otroka takoj odpeljati do zdravnika!

Nasvet:
– Pri sončnih opeklinah se izogibajmo mastnim kremam, kajti te preprečujejo, da bi vroča, pordela koža lahko oddajala toploto.
– Aloe vera: pomaga proti opeklinam, toda bodimo previdni, ko kupujemo ta izdelek. Kupujmo ga v zeliščnih trgovinah ali lekarnah, paziti moramo na kakovost izdelka. Svež gel aloe nanesimo na prizadete dele kože.
– Hladni obkladki: ohladimo pordela mesta z obkladki, ki smo jih namočili v hladno vodo.
– Za stalno izenačevanje tekočinskega ravnotežja pijmo zadostne količine vode ali čaja.

Skuta pomaga!
Hladna skuta iz hladilnika dela čudeže. Skuto zavijemo v kos tankega blaga in položimo na prizadeto kožo. Pustimo delovati 15 minut. Po potrebi ponovimo.
mamica Milena

Vedno imamo pri sebi ribje mazilo. Če pride do opekline, se namažemo z njim in pomaga.
mamica Petra

Spominjam se, da je že meni mama opečena mesta na koži vedno namazala z jogurtom. Tudi sama se poslužujem tega. Seveda pa pazim, da pri otrocih do opeklin sploh ne prihaja!
mamica Alenka

Vsako leto naberem šentjanževko. Namočim jo v olivnem olju in zaprem v majhne stekleničke. Eno stekleničko obvezno vzamemo s sabo na morje. Če pride do opeklin, zelo pomaga!
mamica Tina

Pripravila: Lučka Arnolj
Uredila: PV
Članek je bil objavljen v poletni številki revije SuperMAMI 2008.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!