Ste se kdaj vprašali, kakšno hrano in vodo uživamo vsak dan? Kaj se skriva v lepem, popolnem jabolku, jagodi …, ki jih dajete z dobrimi nameni svojemu otroku? V kakšnem okolju se igra vaš otrok? Kar je na videz lepo, na žalost ni vedno tudi popolnoma neškodljivo za naše zdravje!

Tudi v Sloveniji uživamo hrano in pijemo vodo, v kateri so prisotni ostanki fitofarmacevtskih sredstev, bolje poznani pod izrazom pesticidi. Poročilo rednega monitoringa ostankov pesticidov v živilih kaže, da je leta 2005 v Sloveniji kar 45,7% analiziranih vzorcev sadja, zelenjave in njihovih izdelkov vsebovalo ostanke pesticidov. Kar 28,3% analiziranih vzorcev je vsebovalo več kot en pesticid. Med sadjem so bila v letu 2006 med najbolj obremenjenimi jabolka in jagode, saj so v več kot 80% analiziranih vzorcev zaznali ostanke enega ali več pesticidov.

Izpostavljeni pesticidomPesticidi nas spremljajo na vsakem koraku!

Pesticidi so snovi, ki se v kmetijstvu uporabljajo za zatiranje škodljivcev, plevelov in rastlinskih bolezni. Uporabljajo pa se tudi v gozdarstvu, lesarstvu, ladjedelništvu, turizmu in rekreaciji (npr. igrišča za golf), brez zavedanja o njihovi nevarnosti pa jih pogosto nepremišljeno uporabljamo tudi v naših domovih, na vrtovih in tratah pred hišo. V stanovanjih želimo z njimi pregnati razne insekte in druge nadloge, uporabljamo pa jih tudi v izdelkih za osebno nego, še posebej antimikrobne pesticide, ki se uporabljajo za uničevanje ali zatiranje rasti škodljivih mikroorganizmov: bakterij, virusov ali gliv. Med njimi je precej razširjen triklosan, ki se pojavlja v različnih oblikah zobnih past, antibakterijskih mil, otroških igračah in ostalih produktih. Nekateri šamponi za ubijanje lasnih uši vsebujejo celo insekticide.

Zaradi vse večje uporabe pesticidov v kmetijstvu lahko danes najdemo ostanke pesticidov tudi v različnih živilih, vodi, okolju in celo v človeškem organizmu. Ostanki pesticidov se nabirajo v maščobnem tkivu, jetrih, mlečni maščobi in organih. Tako najdemo v živilih živalskega izvora ostanke pesticidov predvsem v maščobnem tkivu ter mesu in organih, ki vsebujejo maščobo oziroma maščobno tkivo, nadalje v mleku in mlečnih izdelkih in tudi v jajcih ter ribah. Večino ostankov pesticidov pa zaužijemo s sadjem in zelenjavo, z žitaricami ter njihovimi izdelki.

Tako smo dnevno izpostavljeni mnogim vrstam ostankov pesticidov. Daljša izpostavljenost ostankom pesticidov pa lahko škodljivo vpliva na zdravje in lahko povzroča razne bolezni in deformacije, med drugim razvojne motnje pri novorojenčkih, okvare ob rojstvu, okvare živčnega sistema, hormonske motnje, raka, negativne posledice na reprodukcijo in še marsikaj. Posledice se lahko razkrijejo šele čez leta. Seveda pa so posledice odvisne od strupenosti pesticida in zaužite količine ter pogostosti in trajanja izpostavljenosti.

Zaščitimo otroke!

Nevarnost izpostavljanja pesticidom je večja pri otrocih, saj so veliko bolj dovzetni kot odrasli. V času rasti zaužijejo otroci več hrane in pijače na kilogram telesne teže kot odrasli. Hkrati so otroci nagnjeni k raziskovanju njihovega bližnjega okolja, se igrajo pri tleh in nosijo stvari v usta. Posledično lahko s tem zaužijejo znatne koncentracije s tal, prahu ali onesnaženih stvari, ki jih najdejo doma, na vrtovih ali na kmetijah. Zaradi tega potrebujejo večjo zaščito pred temi nevarnimi kemikalijami.

Nekaj nasvetov, kako lahko sami zmanjšamo izpostavljenost pesticidom:
•    jejmo sezonsko hrano, saj je takrat manj obremenjena s pesticidi,
•    kupujmo sveže pridelke,
•    če je možno, kupujmo ekološko pridelano hrano,
•    če imamo možnost, pridelajmo čim več hrane sami,
•    ne uporabljajmo pesticidov na svojem vrtu,
•    pitno vodo filtrirajmo,
•    škodljivce oziroma nadloge v stanovanju preženimo z naravnimi metodami, če je le možno.

Več o pesticidih lahko preberete na www.pesticidi.net, mnogi koristni nasveti, kako se lahko izognemo pesticidom in ostalim kemikalijam v vsakdanjem življenju pa na www.motovilec.si.

Napisalo: Društvo ECHo
Uredila: PV

Podobni članki:
Predstavitev masaže za dojenčke
Porodna zgodba-Ko si se rodila
NAJLEPŠA PRIPOVED