Lepo in sončno jesensko vreme je kot nalašč za tek v naravi, sprehod skozi gozd ali plezanje po drevesih. Lahko se igramo z jesenskim listjem, nabiramo jesenske plodove in poslušamo petje ptic. Nato pa nas v notranjost naših domov preženejo deževni in mrzli dnevi, ki jim kar ni videti konca. Da vam popoldnevi ne bi minili v slabi volji in dolgočasju, smo za vas pripravili nekaj namigov za igro, ob kateri boste v hipu pozabili na mokro vreme.

Najslabša možnost, ki jo v deževnem popoldnevu lahko izberete, je, da se zaradi dolgočasja odpravite v nakupovalni center. Izkoristite ta čas raje za igro in učenje z vašim malčkom ter mu ne kupujte dragih igrač, ki se jih bo hitro naveličal.

 

Ne dovolite, da bi ob televizijskem programu ali računalniških igricah pozabili na naravnost, nežnost in igrivost otroškega sveta.

V času, v katerem živimo, so otroci velikokrat prepuščeni samim sebi. Kakršne navade boste svojemu otroku privzgojili v otroštvu, takšne bo imel tudi kasneje, ko odraste. Če vidite, da se dolgočasi, mu poiščite delo, ki ga bo sposoben uspešno dokončati. Naj pospravi sobo ali vam pomaga pri peki piškotov.

Ne dovolite, da bi ob televizijskem programu ali računalniških igricah pozabili na naravnost, nežnost in igrivost otroškega sveta. V ta namen vam ponujamo nekaj preprostih družabnih in zelo zabavnih iger, za katere je potrebnih le malo pozornosti, domišljije in dobre volje.

Naučimo otroka nekaj razgibalnih vaj. Kako pravilno narediti preval, most, stojo na glavi itd.

Naštej čim več stvari …

… ki jih lahko najdemo na morju, v gozdu, v gorah. Ali pa poimenuj čim več predmetov, ki se začnejo na črko A, M itd. S to igrico si otrok krepi spomin, širi besedni zaklad in se nauči veliko novega.

Dotakni se …

… stvari, ki so zelene barve, ki so mehke, trde … Otrok naj se v čim krajšem času dotakne in poimenuje kar največ predmetov. Tudi tako si otrok krepi spomin.

Risanje z nogo

Svinčnik ali kako drugo pisalo si zataknite za prst na nogi. Zamislite si, kaj bi narisali, otroci pa naj uganejo, kaj je na sliki.

Kaj se skriva pod rjuho?

Eden izmed otrok naj se skrije pod rjuho in se zvije v najbolj nemogoč položaj. Drugi otroci naj ugotovijo, kje ima glavo, roke, noge, usta, ter ga poskušajo posnemati.
Zbijanje plastenk

Tudi z odpadnimi materiali se lahko igramo. V trikotnik postavimo večje število plastenk, iz papirja in lepilnega traku izdelamo žogico. Postavimo se nekaj metrov stran in poskušamo zbiti čim več plastenk.

Spomin malo drugače

Uporabimo lahko prazne posodice, npr. jogurtove lončke, ki jih prej pobarvamo, da se ne vidi skoznje. Pod te lončke skrijemo stvari v parih. Dva koščka čokolade, lesa, dve figi, frnikoli, dva kosma vate in podobno. Lončke med sabo premešamo. Kdor odkrije par, ga obdrži. Seveda imajo otroci, ki najdejo čokolado, več od igrice kot tisti, ki odkrijejo kos vate J.

Pantomima

Kaj, ko bi oponašali živali? Najprej začnemo z lažjimi ugankami. Spravimo se na vse štiri in lajajmo v luno toliko časa, dokler otrok pravilno ne ugane živali. Potem je on na vrsti. Tu je potrebne precej potrpežljivosti, tako naše kot otrokove.

Kaj imam v roki?

V vrečo iz blaga zberete razne male predmete, od rezine jabolka, rozine, koščka lesa itd. Otroku zavežite oči, iz vrečke naj potegne predmet, potem pa ugane, kaj ima v roki.

Kdo si pa ti?

Nekomu zavežemo oči ter ga zavrtimo, medtem se drugi otroci med seboj pomešajo in zavzamejo čudne položaje. Otrok z zavezanimi očmi tipa okoli sebe in ko nekoga najde, mora ugotoviti, koga je ujel. Ko zakliče ime, se lahko zamenjata.

Telovadimo skupaj

Naučimo otroka nekaj razgibalnih vaj. Kako pravilno narediti preval, most, stojo na glavi itd.

Pajek in muha

Po prostoru napeljemo volno z enega konca do drugega, od okna do vrat, levo in desno po sobi. Potem je nekdo pajek, drugi pa muha ali mušica. Pajek lovi muho, muha pa se mu trudi ubežati.

Kot lahko vidite, potrebujete za izvrstno zabavo in poučno igro le dobro voljo in veliko otroške nagajivosti, ki pa vam jo lahko posodi kar vaš otrok.