Družinske počitnice so priložnost, da več časa, ki ga preživite z družinskimi člani, izkoristite tudi za serijo sproščenih, igrivih in kakovostnih fotografij. Smo v obdobju razmaha digitalne fotografije in z njo tudi njene ponovne popularizacije. Pri vsem pompu si glave ne smete beliti preveč s poplavo ponudbe opreme z vseh strani. Da naredimo dobro fotografijo, nam ni treba »doktorirati« iz tehničnih parametrov in poznavanja tisočih novih fotoaparatov. Obseg potrebnega znanja je odvisen od ambicij posameznika v svetu fotografije. Tehniko fotografiranja moramo obvladati v tolikšnem obsegu, da nas neznanje ne omejuje pri tem, kar želimo z njo izraziti. Svoje ustvarjalnosti pa ne smemo preveč omejiti s pravili, kako naj bi se »pravilno« fotografiralo.

vlakec

Nasveti za nepozabno počitniško fotografijo
1. Pred odhodom preverite fotoaparat ter si zagotovite dodatne baterije in dovolj prostorne spominske kartice oz. zadostno število filmov.

2. Uporabljajte bliskavico za doosvetlitev tudi podnevi, še posebej takrat, kadar je objekt slabše osvetljen od ozadja.

3. Če prek bliskavice položite barvni fotografski filter, ki je lahko tudi preprosta prosojna barvna folija, boste lahko svetlobno »obarvali« bližnje objekte (učinek bo očitnejši v slabših svetlobnih pogojih).

4. Barvne filtre lahko postavite tudi neposredno pred objektiv, s čimer boste dosegli obarvanost celotne fotografije. Toplejšo in všečnejšo svetlobo lahko tako fotografiji dodate predvsem z različicami rjavkastega filtra sepia, medtem ko vam do bolj nasičenih barv pomaga polarizacijski filter. Barvne odtenke lahko dodajate tudi s programsko opremo, odvisno, ali raje ustvarjate na terenu ali za računalnikom.

5. Kadar se vam zdi učinek bliskavice pregrob in nobena programska nastavitev ni uspešna, jo lahko preprosto zastrete s tanko plastjo npr. papirja in tako »zmehčate« svetlobo.

6. Za portrete izkoristite mehkejšo svetlobo zgodaj zjutraj in večerno svetlobo sončnega zahoda. Pri portretiranju na neposredni sončni svetlobi se pojavijo moteče sence na obrazu (pod nosom in brado). Če nimate dovolj močne bliskavice, ki bi te z doosvetlitvijo ublažila, postavite portretiranca raje v senco.

7. Če imate možnost, si omislite vodotesni in na udarce odporni digitalni fotoaparat (na voljo od 260 EUR naprej) oziroma vodotesno ohišje, če fotoaparat že imate. Slednje vam bo na plaži prihranilo mnogo sivih las in omogočilo veliko novih načinov fotografiranja.

8. Ustvarjalnost fotografije nemalokrat zanima tudi mlajše družinske člane. Za vsako priložnost, ko jim boste omogočili uporabo fotoaparata, boste bogato poplačani s svežino in neobremenjenostjo otroškega pogleda na svet.

Fotografirajte z nenavadnih kotov, v poskoku, skozi sončna očala, napol prazno steklenico mineralne vode ali dno kozarca, režirajte prizore ali pa bodite na preži za trenutki, naredite serijo avtoportretov z različnimi barvnimi filtri v kopalnici. Fotografije ne jemljite resno. Včasih se je treba pretentati, da si ustvarjalnost sploh upa na plan. Negotovosti se lahko izognemo z izgovorom, da gre samo za igro. Kar je pravzaprav čisto res.

Glavno vodilo pri fotografiranju naj bo sproščenost, zabava in predvsem to, da fotografijo sprejmemo kot igro in ne kot živčno in naporno opravilo (nagovarjanje nemirnih otrok oz. partnerja k poziranju sredi natrpane promenade, medtem ko vas v rame reže nosilni trak dvajsetkilogramske torbe, napolnjene z opremo za plažo), samo zato, da bomo dosegli nekakšno normo in zapolnili albume.

 

Peter Giodani