Še šestkrat gremdopust-pakiranje-2o spat, še trikrat gremo spat …, pred odhodom na družinske počitnice veselo odštevajo otroci. Večer pred odhodom običajno hitro zlezejo v posteljo, a če se še tako trudijo zatisniti oči, zaradi velikega vznemirjenja in veselega pričakovanja kar ne morejo zaspati. (Moja štiriletna hči mi je dan pred odhodom rekla: »Mami, jaz ne znam zaspati.« Ste že slišali, da kdo NE ZNA zaspati? Ja, tudi to se zgodi.)

 

In to takrat, ko moramo mame postoriti še tisoč in eno stvar. Oprostite, očetje, vem, da nekateri sami pakirate svoje stvari, a skoraj ne poznam očka, ki bi pakiral stvari tudi za otroke.

In ko je prtljaga (oblačila, kozmetika …) že skrbno zložena v kovčkih ali torbah, je treba dobro premisliti, kaj vzeti s sabo na pot, da bo potovanje z otroki čim bolj prijazno, kratkočasno, zanimivo in zabavno. Saj greste vendar na počiiitnice!

Obvezna je torej dobra volja! Če sta starša dobro razpoložena, je večja verjetnost, da se je bodo nalezli tudi otroci.

Priporočljivo je, da se počitnice začnejo v trenutku, ko se odpeljete z domačega dvorišča. Nikar ne delajte potovalnega načrta, ob kateri uri morate prispeti na cilj. Saj ne morete vedeti, kolikokrat se boste ustavili. Sploh pa mora biti že samo potovanje dopust.

Seveda nihče ne vriska od navdušenja, če moramo čakati v koloni, a pomislite – lahko izgubljanje živcev prinese kaj dobrega? Prav nič. Raje se dobro oborožite z raznimi pripomočki, ki olajšajo potovanje z majhnimi otroki.
Preden gremo na konkretni seznam, pomembno vprašanje – ste vzeli s seboj potne liste oziroma osebne izkaznice? Ste pogledali, če so še veljavni? Dobro. So varno spravljene tudi potrjene zdravstvene izkaznice in zavarovalne police? Potem vam morda pride prav še kaj od slednjega:
Žeja je lahko huda reč. Ne, otroci ne morejo počakati do naslednje črpalke. Piti hočejo ZDAJ. In prav je, da veliko pijejo! S seboj vzemite pijačo, najbolje vodo ali manj sladke pijače, in to v stekleničkah, ki se ne polivajo.
Kdo bo korenček? Ne boste verjeli, kako slasten je lahko korenček, ko postane vožnja že rahlo dolgočasna. Nikar ne pozabite na malico. Saj sami veste, kaj imajo vaši otroci najraje. Priporočamo jabolka, grisine, tudi kakšne piškote, le da niso čokoladni. Če imate hladilno torbo, toliko bolje.
Pozabite na svoj glasbeni okus. Prepustite izbiro glasbe otrokom. Lahko jo izberejo na radijskih postajah ali pa zavrtite njihovo najljubšo zgoščenko. In nikar ne zavijajte z očmi, če jo boste poslušali večkrat zapovrstjo, pomembno je, da so zadovoljni vaši mali sopotniki.

Vsi skupaj lahko prisluhnete tudi kakšni pravljici in se ob koncu o njej pogovorite.
Ne pozabite tudi na otrokove najljubše igrače. Cela otroška soba seveda nima v vašem avtu kaj iskati, a nekaj igrač je dobrodošlih. Še posebej se obnese, če za pot pripravite kakšno novo igračo, ki jo pokažete, ko stare ne bodo več zanimive.

Dobri »sopotniki« so tudi baloni. Najprej je zabavno, ko se jih napihuje, potem si jih podajajo na zadnjih sedežih in tudi če kakšen po pomoti prileti vozniku v glavo, ne bo večje škode.

Majhni otroci obožujejo balone.
Tudi knjigice so zanimive. Čeprav še ne znajo brati, jih bodo otroci pregledovali, kot da jim je kristalno jasno, kaj v njih piše. Lahko jim jih preberete tudi vi.
Dobrodošla so tudi rezervna oblačila. Morda bo prevroče, premrzlo ali se bo kdo polil … Gotovo ne boste veseli, če boste morali »razkopati« celo prtljago, da bi prišli do nadomestnih oblačil.
Predvsem pa je pomembno, da na pot, kjer z vami potujejo tudi otroci, vzamete polno malho domišljije.

Z malčki lahko prepevate, opazujete okolico, se igrate razne besedne igre (nekdo si npr. zamisli osebo, drugi ga o njej sprašujejo, lahko odgovarja le z DA in NE; lahko recimo določite, da en otrok zakliče svoje ime, ko zagleda avtomobil rdeče barve, drugi, ko zagleda avtomobil modre barve, štejejo lahko prometne znake, lahko si skupaj izmislite samo vašo potovalno pravljico – nekdo začne, drugi nadaljuje …).

Tako. Vse je že pripravljeno. Otroci so že v avtu. Samo še vi premišljujete, če niste morda česa pozabili? Dobro je, če si napišete seznam, kaj bi radi vzeli s seboj, in ga preverite.

Imate plenice (če jih otrok še potrebuje)? Imate zdravila? (Dobro je imeti obliže, razkužilo, povoje in gaze, termometer, sirup za zbijanje vročine, kremo proti alergijskim izpuščajem na sonce, pikom komarjev in drugih žuželk, sirup proti zaprtju, sirup proti driski …)

Ste vzeli kremo z zaščitnim faktorjem, sončna očala in klobučke? Ni slabo, da je v avtu (za vsak primer) tudi kakšna plastična vrečka.

dopust-pakiranje-1

Pa fotoaparat ali videokamero imate, da boste za vedno ujeli nepozabne trenutke?

Potem skočite v avto še vi in skupaj z otroki veselo pomahajte svojemu domu, ki vas nekaj časa ne bo videl, ter UŽIVAJTE!

Enhanced by Zemanta