Eko vrtec

V Sloveniji poteka projekt, ki se imenuje »Ekošola kot način življenja«, in sicer v okviru društva DOVES (Društvo za okoljevarstveno izobraževanje Slovenije) po metodologiji sedmih korakov, ki se uvajajo dve leti. Ustanova, ki izpelje vseh sedem korakov in doseže ugodne rezultate, se poteguje za nagrado – eko zastavo.

S šolskim letom 2008/2009 se je tudi naš vrtec Otona Župančiča iz Ljubljane priključil omenjenemu projektu. Pridružili smo se vrtcem, osnovnim in srednjim šolam in centrom šolskih dejavnosti, ki sodelujejo v programu.

Oton Župančič Čebelica 

V projekt se vključujejo otroci, starši, strokovni delavci, tehnično osebje, strokovnjaki in predstavniki lokalnih oblasti. Projekt je namenjen načrtnemu okoljskemu ozaveščanju in izobraževanju. Eko vrtec/šola poveča zavest v skrbi za okolje in človeka, vključno z varovanjem zdravja, gradi medsebojne odnose ter skrbi za naravo in živali.

V našem vrtcu zbiramo odpadne kartuše, zamaške, odpadni papir. Pridno ločujemo odpadke. Skrbimo za psa z imenom Paprika, ki smo ga posvojili na daljavo v zavetišču Horjul. Raziskujemo naravo, opazujemo vremenske spremembe in spoznavamo življenje različnih živali.

 

                                                                       Eko koordinator: Marjana Jevšjak