Vrtec brez igrišča

Si zna kdo predstavljati tak vrtec? Ali sploh obstaja? Kakšni otroci pa so tam? Taka so vprašanja mnogih staršev. Ob prvem pogovoru o selitvi otrok iz enote Kostanjčkov vrtec v enoto Stonoga se pojavijo strahovi. Priprava staršev na spremembo se nadaljuje s sestanki, srečanji, predstavitvami. Zame je selitev s skupino predstavljala izziv, saj sem se tudi sama prvič pripravljala na novo šolsko leto v okolju, kjer ni igrišča. Bivanje na prostem sem načrtovala po projektni metodi. Pri raziskovanju okolice vrtca smo se morali soočiti z naslednjimi vprašanji:

– Kako zagotoviti varnost in dobro počutje na pločniku in cesti otrokom tako različnih starosti?
– Kako omogočiti najmlajšim otrokom, da bodo zmogli pot do igrišča, igro in pot nazaj?

Sešili smo dolgo bibo z ročaji. Ker ni imela nog, so jo otroci vsak dan z veseljem peljali na sprehod in z njo raziskovali okolico. Biba je bila zelo radovedna in jo je zanimalo: kje kdo stanuje, kako se imenuje njegova ulica, kako je ime vrtcem, ki imajo igrišča … Enega od očkov smo prosili, da nam izdela zemljevid okolice vrtca. Vanj smo beležili, kje kdo stanuje, kako se imenujejo različna igrišča in bližnje stavbe.

 

Raziskovanje pa ne bi moglo zaživeti, če ne bi dobili dveh vozičkov, s katerima smo peljali na daljše sprehode tudi najmlajše otroke. Sčasoma so otroci dobro spoznali okolico. Skupaj smo načrtovali, katero igrišče bomo obiskali, kaj bomo raziskovali, kaj moramo vzeti s sabo, kaj se lahko tam igramo, koga moramo obvestiti, kdaj pridemo.

Ugotavljali smo razlike med igrišči, igrali, rastlinjem. Spoznali smo tudi veliko novih prijateljev in navezali stike z njimi. Nekaj svojih prijateljev iz skupine smo obiskali na domu.

Dodobra se je bilo treba poučiti o prometnih pravilih in varnosti, zato smo povabili policista. Z veseljem se je odzval in se z nami po pogovoru odpravil na sprehod, ki je bil prijeten in poučen: šteli smo semaforje in prehode za pešce itd.

Večina si predstavlja, da gremo ven samo ob lepem vremenu, vendar je za nas lepo vreme tudi dež. Tedaj se odpravimo v pelerinah in škornjih raziskovat luže. Ko nam zmanjka časa za sprehod do igrišča, rajamo ali zapojemo in zaplešemo na ploščadi pred blokom.

Bivanje na prostem ponuja otrokom iz enote Stonoga več izzivov. Naš vrtec je vrtec z več igrišči in naše noge so noge stonoge. Starši so zadovoljni in ne razmišljajo, da bi otroke vpisali v drug vrtec.

Olga Ambrožič, vzgojiteljica