Sodelovanje v Unicefovem projektu – punčka iz cunj

V našem vrtcu želimo otrokom pokazati, da je zelo pomembna medčloveška pozornost in čut za druge. Zato smo se v preteklosti že večkrat odzvali in sodelovali pri akcijah zbiranja denarja za prizadete v različnih nesrečah po svetu.

Predlani smo izvedeli za možnost nakupa Unicefove punčke in jo naročili. Punčka Hana je prispela iz drugega konca Slovenije in je nastala v razvojnem oddelku novomeškega vrtca. Med nami se je razvilo dopisovanje. Spoznavali smo se tudi preko fotografij, izmenjali smo si nekaj darilc. Sovrstniki so nas obogatili z novimi spoznanji. Predvsem smo se zavedali, da v življenju ni vse samo po sebi umevno. Tako kot tudi to ne, da bi vsi otroci po svetu imeli možnost biti cepljeni.

Tako sem lani med starši izrazila željo, da bi našli nekoga, ki bi bil vešč šivanja. Ponudba je prišla hitro. V vrtcu nas je obiskala Nives Laharnar, ki šiva v prostem času. Spremljal jo je sin, ki je bil še premajhen, da bi hodil k nam v vrtec. Otroci so bili v pričakovanju. Že prej so od doma nanosili veliko pisanega blaga, jaz sem iz novogoriške tovarne pripravila odpadno polnilo za sedežne garniture. Napolnili smo nekaj punčk, potem se je šivilja poslovila in punčke dokončala doma. Ob njenem ponovnem obisku smo jih oblekli in jim dali imena. Izpolnila sem jim osebne izkaznice in tako so bile pripravljene za prodajo na javni kulturni prireditvi.

 

Šentviška gora

Tudi v tem šolskem letu smo Nives prosili za sodelovanje. Tokrat je punčke šivala doma in jih izdelala kar 16, še enkrat toliko kot lani. Prodajo smo organizirali na kulturni praznik po končani javni prireditvi, na kateri so se zbrali predvsem domačini. Kljub temu, da naš kraj ne šteje veliko prebivalcev, je bila ob prodaji tolikšna gneča, da fotografiranje ni bilo možno. Tako si punčke lahko ogledate samo, ko so skupaj z drugimi izdelki še čakale.

Otroci so namreč skupaj s starši izdelovali tudi izdelke (vizitke in vaze) za pomoč

12 – članski slovenski družini. Svoje izdelke so prispevali tudi zunanji sodelavci, ki so bili vešči izdelovanja ogrlic in pletenja copatkov.

Bili smo zadovoljni in veseli, da je naš trud osrečil druge.
vzgojiteljica Stanislava Črv