Pikapolonice na pohodu za znanjem

V skupini Pikapolonice smo v preteklem šolskem letu spoznavali poklice staršev naših otrok.

Mehurčki Komenda

V mesecu marcu nas je obiskala gospa Brišnik – slaščičarka. Predstavila je svoj poklic, nato pa smo skupaj spekli dve vrsti peciva, s katerim smo posladkali naše starše ob njihovem prazniku.

 Mehurčki Komenda

V tednu zdrave prehrane smo spoznavali, predvsem pa pripravljali, hrano in napitke, ki so pomembni za naš zdrav razvoj. Podrobneje smo se seznanili s poklicem pek. V pekarni nas je gospa Horvat – Kešnar popeljala skozi vse postopke pri pripravi in pečenju kruha, nato pa smo tudi mi spekli vsak svojo žemljo. Svoje znanje smo utrdili že naslednji dan v vrtcu. Zamesili in spekli smo velik hlebec rženega kruha.

 

Lončarstvo je v našem kraju zelo poznano predvsem po ročno izdelanih posodah. Kako nastanejo sklede, vrči, potičnice iz gline pa smo si ogledali pri gospodu Kremžarju. Pod njegovimi prsti so nastajali čudoviti izdelki tako hitro, da smo komaj sledili. Preživeli smo lep dopoldne in pridobili veliko novega znanja, kar se je pokazalo že v naslednjih dneh, ko smo ustvarjali z glino.

 

Za kaj se še uporablja glina pa smo spoznali naslednji teden na obisku pečarstva Avguštin. Z zanimanjem smo gledali postopek predelave gline do izdelave pečnic in končnega izdelka – peči.
Še enkrat bi se zahvalili gospe Brišnik, Horvat – Kešnar, gospodu Kremžarju in pečarstvu Avguštin za prijazno sodelovanje in čas. Tako smo PIKAPOLONICE postale veliko bogatejše v znanju.

Vzgojiteljici: Anka Zamernik, Ana Brulc