Ko bom velik, bom gasilec …

Mesec požarne varnosti smo otrokom v vrtcu Ljutomer približali na zelo prijeten način. Strokovne delavke treh skupin smo skupno načrtovale tematski sklop, kjer so bile vse dejavnosti povezane z gasilci, naš globalni cilj pa je bil spoznavanje poklica gasilcev in ozaveščanje otrok o skrbi za lastno varnost in varnost drugih.

Ljutomer 

V vrtec smo najprej povabili gasilca, ki nam je s sproščenim pogovorom predstavil svoje delo in opisal vso potrebno opremo, ki jo pri svojem delu potrebuje. Otroke je tako navdušil, da so vsak dan posegli po gasilski opremi in se v igri vlog preizkusili tudi sami. Ker so imeli tudi med opremo čisto pravo gasilsko cev, so jo pomagali nesti na hodnik in jo držati, kot da bi zares gorelo. Preoblekli so se v suknjiče, nadeli težko čelado in obuli velike težke čevlje, obvezni del pa so bile tudi negorljive rokavice. V knjižnem kotičku so lahko »prebrali« vse, kar jih je zanimalo o gasilskih vozilih, požarih, nesrečah, reševalnih vozilih, itd.

 

Izkušnje otrok z gasilci so bile zelo različne, nekateri jih srečujejo pogosto, ker so starši gasilci, ker živijo v bližini ali so že doživeli kakšno nesrečo ali celo požar, drugi pa so vse to doživljali prvič. Ko smo ugotovili, kakšna vozila vozijo gasilci, kakšno opremo imajo in kaj počnejo, smo skupaj izdelali plakat. Od doma so prinesli fotografije, revije, uganke, koledarje, ki so vsebovali ves slikovni material. Nastali so različni plakati, odraz otrokove starosti in razumevanja.

V okviru tega smo še izvedli evakuacijsko vajo na oddelku (ne v celotnem vrtcu) in bila je uspešna. Otroci so spoznali pomen varnosti ob morebitnem požaru in reakcijskega časa, v katerem smo hitro zapustili igralnico vrtca. Potem smo se zunaj vsi skupaj prešteli in počasi šli pogledati, kje naj bi gorelo – v garderobnih prostorih se je še vedno spuščal bel dim, ki je bil v bistvu simuliran. Nato smo vsi skupaj odšli peš do gasilskega doma in si ogledali vse, kar uporabljajo gasilci: vsa vozila, opremo, oblačila, obutev, … na koncu pa nas je gasilec z veseljem odpeljal z gasilskim vozilom nazaj v vrtec, vklopil sireno, da so otroci slišali tudi zvok in doživeli vožnjo z vklopljenimi lučmi.

Ljutomer 2

Otroci so bili navdušeni in poučeni o stvareh, ki se dogajajo vsak dan in ki so nevarne. Zdaj se še bolj opozarjajo med seboj, pazijo drug na drugega, njihove izkušnje pa se iz dneva v dan nadgrajujejo in dopolnjujejo. Mogoče se bo res nekaj otrok odločilo za ta poklic, ko bodo starejši, in se bodo spomnili na aktivno učenje o gasilstvu v najzgodnejšem obdobju.

Nada Rajtman, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok