Plezanje in vzpenjanje sta naravni obliki gibanja, ki ju otrok zelo rad izvaja. Še preden dobro shodi, že poizkuša splezati na stol, kavč, stopnico … To je življenjsko zelo uporabno gibanje, kajti dobro vpliva na razvoj splošne moči, izboljša kakovost življenja, obenem pa je tudi osnova za poznejšo športno dejavnost. Zato je pomembno, da ga vključujemo v prosti čas kadarkoli je priložnost. Izvajamo ga lahko v naravnih pogojih, kjer nam za izvedbo služijo: stopnice, steperji, lestev, hrib, kamen, panj, deblo …

Plezanje je aktivnost, kjer gre za premikanje navzgor s pomočjo rok in nog. Vzpenjanje je gibanje navkreber brez pomoči rok. Pri vseh teh aktivnostih moramo poskrbeti za varno izvajanje in dodatno pomoč odrasle osebe. Pomemben dejavnik je tudi postopnost. Pričeti moramo z nižjimi, lažjimi elementi in šele, ko jih otrok obvlada preidemo na višje in težje. Posebno pozornost moramo posvetiti otrokom, ki jih je strah pred višino.

Danes je možnosti plezanja po drevesih v urbanem okolju vedno manj, ker pa je plezanje eno od prvih naravnih načinov gibanja, je prav, da ga kot nadzorovano igro omogočimo tudi najmlajšim.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!