Čas otroštva je tako zanimiv, da je škoda sleherne minute. Otroške zvedave oči so odprte, dokler je le mogoče. Spanje je izguba časa. Zakaj le spati, ko pa je toliko zanimivega! Se tudi vam dogaja, da se vaš malček zaigra ravno takrat, ko je čas za posteljo?

»Mami, zdajle še ne morem! Poglej, ravno končujem grad! Če grem spat, potem jutri ne bom vedel, kako sem ga hotel dokončati,« je vihal nos moj najstarejši.
Da ne govorim o hčeri. »Vsi so lahko še pokonci, vsi, kar jih poznam, le jaz moram spat,« je šobila ustnice.

Noč pa je tako kratka, če bi poslušali in vedno ugodili otroku. Spanje, ki je še kako potrebno za zdrav razvoj našega malega. In zato je na nas, starših, da imamo zadnjo besedo, da smo pri svojih zahtevah trdni in odločni. In kadar je res hudo, kadar nas tiste otroške oči milo gledajo, si zapomnimo, da morajo spati zato, ker je za njih dobro. In nenazadnje, mar ni enkratno, ko se zbudijo naspani in spočiti v nov dan? Polni energije in zagona za premagovanje vseh ovir, ki jih čakajo. Spanje je pol zdravja, so včasih rekli. Drži.


Sproščanje in umirjanje

Zelo pomembno je, da se otrok pred odhodom v posteljo umiri in sprosti. Nikar ne pričakujte od otroka, ki je še pred nekaj minutami dirjal s kolesom ali se lovil okrog hiše, da bo takoj zaspal. Nemogoče. Zato je morda pametno vsak večer izvesti kratko sprostitev, ki bo koristila otroku.
Naš Nasvet:
Po večerji, umitih zobeh in ostalih vsakodnevnih ritualih, pojdite z otrokom v njegovo spalnico. Morda je dovolj že, da ležita na postelji in se mirno pogovarjata. In ne pozabite, umirjen otrok vam bo zaupal marsikatero skrivnost, morda vam bo povedal celo, kaj ga teži. Pogovor sprošča.
Morda mu preberite pravljico, zapojte mu pesmico. Ali pa zavrtite cd z mirno glasbo.
Otroci imajo bujno domišljijo. Lezita na posteljo, zaprita oči in se podajta vsak večer v novo sanjsko deželo. Otrok bo zagotovo z veseljem sodeloval, sploh, če se bosta znašla v deželi sladoleda, v deželi princesk, v deželi, kjer je vse dovoljeno. Morda si zamislita celo čarobno letalo, ki vaju bo odpeljalo v deželo, ki si jo bo zamislil vaš otrok.
In, ne pozabite. Za konec naj vedno sledi močan objem, zaželite otroku sladke sanje in mirno noč. Tako umirjen bo zagotovo lažje zaspal.

Kreganje, jok in odločnost

Bi po prepiru z vašim partnerjem ali z vašim nadrejenim lahko zaspali ali ste bili polni andrenalina, ki vam ni pustil spati?
Povsem enako je z otroci. Če bo otrok odšel v posteljo v joku, če bo otrok odšel v posteljo s kreganjem, verjemite, ne bo mogel zaspati. Res je, včasih staršem popusti že zadnji ‘živec’ in dvignemo glas, se razburjamo in hitimo. Ampak, s tem bomo dosegli le nasproten učinek. Odhod v posteljo bomo le podaljšali. Povrhu vsega pa ponavadi ugotovimo še, da nam je žal, kar pa tudi ni prijetno.
Raje preštejte do deset, ko vam otrok še petič pove, da ne more še spati, ker je žejen in mu je vroče, potem pa ga zebe. Poskušajmo ohraniti mirno kri, pa vendar bodimo odločni pri svoji odločitvi. Otroku je dovolj, da popustimo le enkrat, pa verjemite, bo poskušal vsak večer. Ko bo otrok ugotovil, da vaš ‘NE’ resnično pomeni ne in ne včasih tudi ‘DA’, se ne bo več pregovarjal z vami.


Nekaj nasvetov za spanje naših malih nadebudnežev, pa nam je zaupala tudi diplomirana vzgojiteljica, Andreja Oblak – Kavčič iz VVE Žiri:


Ste mamica dveh deklic. Kako rešujete težave s spanjem?

»Da, najstarejša Taja ima 8 let, mlajša Hana ima 6 let.
Tudi pri nas ni nič drugače, kot drugod. Tudi našo Hano večkrat lulat, ko je čas za spanje. In če ji ne dovolim, mi zabrusi, da bom pa jaz kriva, če bo mokra postelja. Tako, da si včasih res v dilemi.
Tudi žejni in lačni sta, ko je čas za spanje, pa čeprav je ravno po večerji. Nekoč mi je najmlajša celo zabrusila, da bom jaz kriva, če bo umrla od lakote (se nasmehne). Kaj vse se otroci spomnijo, samo da ni potrebno zaspati, kajne?«

Vaš poklic vam najbrž olajša delo pri vzgoji vaših deklic?
»Pri domačih otrocih strokovnost največkrat odpove. Se mogoče spomnite, ko ste bili kdaj, po možnosti, ko še niste imeli svojih otrok, pametni: »Če bi bil moj otrok tak, bi mu že pokazala!« ali pa, »Moj pa tega že ne bo počel.«
Po nekaj letih pa, ko svoje otroke kuješ v oblake, se končno zbudiš in ugotoviš, da ravno tvoj otrok to počne.

Pa sem se tudi sama začela spraševati, kaj je takrat, ko moj otrok ne more zaspati, drugače in ima sto in en izgovor za katerega veš, da je popolna izmišljotina in ko je včasih prišlo do kreganja in joka (celo trebuh jo je bolel) sem ugotovila, da nismo opravili vseh obredov kot ponavadi. Kot takrat ko si pred spanjem vzamem veliko časa in nimam v glavi še cel kup stvari, ki jih moram postoriti.«

Zaupajte nam recept za spanje, ki deluje pri vaših dveh deklicah.
»Rutina! Najbolje je, da si naredimo načrt, ki se ga poskušamo držati vsak večer. Najprej večerja, kjer naj bo vzdušje umirjeno. Otroka ne silimo naj hitro poje. Po možnosti naj se sam odloči kaj bo večerjal (če seveda večerje ne kuhata starša in ima otrok izbiro).
Umivanje pri katerem uporabljamo šampone, zobne paste in kremice, pri nas so te reči čarobne in bodo gotovo pomagale škratom zaspančkom, da bodo uspavali Hano, pri starejši Taji to ne deluje več in mi samo nagajivo pomežikne. In seveda pravljica, ki jo en večer izbere ena, drugi večer pa druga (nikoli ne pozabita katera je na vrsti).
Med pravljico se vse tri stisnemo skupaj. Mislim, da že sam telesni stik pred spanjem deluje uspavalno. Otroci imajo zelo radi tudi izmišljene pravljice, za katere je pri naši hiši zadolžen mož in v katerih nastopajo naši otroci. Povejte jim pravljico, kjer vaši otroci odpotujejo v deželo sanj, v zaspančkovo deželo …«

Spanje je torej nujno potrebno za naše otroke?

»Starši se moramo zavedati, da spanje otroku ni izguba časa, ne glede na to kako nas otroci prepričujejo, da niso zaspani. Spanje je za otroka nujno, tako kot hrana. Če ima otrok dovolj spanja lažje funkcionira in je tudi bolj zdrav. Če nas otrok prepriča, da ne potrebuje spanja je to tako kot bi nas prepričal, da so bonboni primeren obed za kosilo. Res pa je, da smo starši tisti, ki najbolje vemo koliko spanja potrebuje naš otrok, da je zadovoljen, poln energije in dobro funkcionira, predvsem pa da nimamo težav z jutranjim vstajanjem. Že v družini lahko pri isti starosti en otrok potrebuje 2 uri spanja dopoldan in 2 popoldan, medtem ko drugi potrebuje eno samo uro za cel dan.«

Vaš nasvet za starše?
»Otroka čim prej navajajte na ritem spanja. To je dobro tudi za nas mame in očete. Ko imamo izdelan ritem spanja, točno vemo, kdaj bo šel otrok spat, da bomo lahko postorili večino opravil. Ko se bo otrok zbudil, se mu bomo lažje posvetili. Tistim pa, ki imate dva ali več majhnih otrok svetujem, da jih navadite, da bodo spali ob istem času vsaj enkrat na dan (če en otrok spi še dvakrat, drugi pa enkrat).
In še nekaj, če vaš otrok veliko spi čez dan, zvečer pa ne more zaspati, mu obvezno skrajšajte popoldanski počitek.
Vsi starši delamo napake in smo velikokrat bolj kritični do drugih kot do sebe. Verjamem pa, da vsi skušamo narediti najbolje za naše otroke, in smo najsrečnejši, ko nas otroci objamejo s svojo najčistejšo spontanostjo in poštenostjo. Ne glede na to, kako nas naši otroci izžamejo, se moramo zavedati, da otroci zvečer ne morejo zaspati, tudi zato, ker hočejo našo pozornost. Namenimo jim vso našo pozornost, ki jo po napornem dnevu še premoremo in se pocrkljajmo z njimi. Povejmo, da jih imamo radi; koliko jih imamo, pa verjemite, otroci zelo dobro vedo. Če bo nasveti, ki ste jih prebrali, vsaj kdaj pomagali uspavati vašega nadebudneža, bom zelo vesela.
Zavedati se moramo, da zvečer potrebujemo čas tudi zase in svojega partnerja. Želim vam lepe večere!«

Napisala: Petra Likar

Uredila:PV

Fotografije: Mehmet Goren, SXC

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!

Enhanced by Zemanta