Večkrat se je že izkazalo, da se pri otrocih najbolje obnesejo igrale, ki na prvi pogled niso nič posebnega. Takšne, za katere se ne zdi, da jih bodo zanimale več kot pet minut, a vendarle so potem zanimive ure in ure, pa jih je kljub temu še vedno mogoče uporabiti na nove načine.bilibo In ena takšnih igrač je tudi bilibo – plastika oblikovana v nekakšno zaobljeno posodo ali čelado, za katero najprej ne vemo, kako naj bi jo uporabljali ali kaj najsi o njej sploh mislimo.
Z igračami je tako, da odrasli pogosto izbiramo tiste, ki so videti prefinjene ali zapletene, saj smo mnenja, da bodo tako imele najrazličnejše funkcije in otroku omogočale pestro igro. A kot se pokaže, otroci namesto takšne igrače, za katero odrasli natanko vemo, kaj z njo početi, kako jo uporabljati in kako se igrati, pogosto raje izberejo njeno embalažo. Ja, škatla, v kateri je igrača razstavljena v trgovini in katera naj bi jo ščitila pred poškodbami, se nazadnje izkaže za večji hit od igrače. Zakaj? Zato, ker škatla omogoča uporabo domišljije, to pa je področje, na katerem marsikateri igrači spodleti. Marsikatera igrača je samo igrača. Škatla iz lepenke pa je lahko tunel, lisičji brlog, gasilski avtomobil, letalo, policijski čoln, rudnik z diamanti, čarovniški kotel, čarodejeva skrinja za trike … Nič čudnega torej, da je škatla bolj uporabna od same igrače.

bilibo-otrok
Takšnemu principu sledi tudi bilibo. Zasnovan je tako, da lahko otroku služi na način škatle iz lepenke: njegova nedoločna oblika omogoča, da ga uporabimo za množico stvari, njegova preprosta barva ne omejuje. Kljub temu, da otroci takšnih igrač večinoma niso vajeni in se ob prvem srečanju z bilibom začudijo, nato hitro ugotovijo, da gre za igračo, ki omogoča domišljijsko igro. Bilibo lahko namreč služi kot pručka, na kateri lahko sežemo više ali se učimo loviti ravnotežje, kot stolček, v katerem lahko sedimo, beremo knjigo ali se prijetno gugamo kot v gugalniku, kot vedro za vodo, kot lonec za kuhanje, kot zabojček za kocke, kot vedrce za polnjenje z mivko in ustvarjanje „potičk”, kot zaščitna čelada v boju z vesoljci, kot želvji oklep, kot priročna podloga za dričanje po snegu, kot školjka z biseri, kot hišica za miške … Igrača s svojo obliko in barvo, torej s celotno vizualno podobo, niti malo ne omejuje in ne določa, kako se je potrebno z njo igrati, zato otroci najdejo vsak svoj način in se vedno znova domislijo kakšnega novega načina uporabe.
O tem, da je bilibo igrača, ki ji kljub nenavadnosti velja nameniti pozornost, pa seveda ne pričajo le otroci, ki se z njim radi igrajo, temveč tudi mnogi mediji, namenjeni staršem in otrokom, ki ga predstavljajo in opisujejo kot najbolj inovativno igračo zadnjih let, ter seveda mnoge prestižne oblikovalske nagrade ter mednarodne nagrade za najboljše igrače.