Očesni pregled je še toliko bolj bistvenega pomena v zgodnjih letih vsakega človeka, saj tedaj strokovnjaki lahko določijo, ali imamo razvite vidne veščine. Te so potrebne za učinkovito funkcioniranje, ne nazadnje tudi v šoli. Sicer pa je zgodnje odkrivanje očesnih težav veliko uspešnejše kot kasnejše. Otroško oko namreč še ni v celoti izoblikovano.

Očesni pregled je še toliko bolj bistvenega pomena v zgodnjih letih vsakega človeka, saj tedaj strokovnjaki lahko določijo, ali imamo razvite vidne veščine.

Očesni pregled za otroke pravzaprav pomeni strokovno oceno zdravja vida ter oči. Pregled praviloma izvaja oftalmolog ali optometrist. Zagotovo krajši pregled oči pri pediatru ali pa družinskem zdravniku še zdaleč ne nadomesti celostnega pregleda oči pri omenjenih strokovnjakih. Le ta dva namreč lahko opravita dovolj temeljit pregled, ki vključuje očesni pregled vseh najbolj kritičnih točk. Slednje so pomembne za ugotavljanje razvitosti vida in ne nazadnje tudi za ocenjevanje zdravja oči.

Zakaj je za otroka temeljit očesni pregled tako zelo pomemben

Raziskave so pokazale, da se ostrina samega vida najmočneje razvije od rojstva pa nekje do 6. leta otrokove starosti. Če očesni pregled za otroke pokaže težave z vidom, morajo starši seveda primerno ukrepati. S tem zagotovijo, da so oči otroka zdrave in nima težav, ki bi ne nazadnje vplivale tudi na rezultate v šoli. Za optimalno učenje so namreč potrebni oster vid na vseh razdaljah, pravilne veščine gibanja oči, pravilno ter udobno gledanje z obema očesoma ter natančna koncentracija.

Prvi očesni pregled za otroka pa je najbolje opraviti, ko malček dopolni pol leta. Navadno tedaj oči pregleda pediater. Bolj obširni pregled oči za otroka se nato opravi v starosti treh let, nato pa še, ko otrok prične s šolanjem. Če se pri otroku zazna kakršna koli težava z vidom, je treba pregled opraviti čim prej.

Za šolarje brez korekcije se priporoča očesni pregled na vsake dve leti. Otroci z očali pa morajo tovrstne preglede izvajati vsako leto oziroma po navodilih optometrista ali oftalmologa. Sama izvedba pregleda pa je zlasti odvisna od otrokove starosti.

Očesni pregled za otroke pravzaprav pomeni strokovno oceno zdravja vida ter oči.

Kaj vključuje očesni pregled za otroke

Na pregledu oči otroku preverijo, ali ima motnje v razvoju motorike; ali si pogosto mane oči; ali z očmi morda pretirano mežika; ali zmore fiksirati pogled; ali zmore z očmi zadržati kontakt. Preveri se tudi, kakšna je kakovost skupnega sodelovanja obeh očes.

Kaj je dobro vedeti pred obiskom optika

Najverjetneje ste že kdaj obiskalo katero od optik, v njej pa preživeli bistveno več časa, kot ste sprva mislili. Nikakor se niste zmogli odločiti za ustrezna nova očala. Za piko na i pa se niste najbolje razumeli niti z optikom in niti z očesnim svetovalcem. Pred obiskom optika bi bilo zelo smiselno že doma razmisliti o tem, kakšna očala so najprimernejša za vas.

Pri izbiri očal je na sploh zlasti pomembno, da vam povsem ustreza material. To pomeni tudi to, da nanj niste alergični. V nasprotnem primeru bi vam očala puščala izpuščaje. Pomembno vlogo igrajo še velikost ter debelina stekla in nosniki. Ne nazadnje so pomembni še oblika, velikost in barva okvirjev. Najpomembneje pa je, da je občutek nošenja očal prijeten in nadvse udoben.

Na pregled vida se naročite predhodno

Eden od najpogostejših vzrokov, da se ljudje ne odpravijo do optika po nova očala, je prepričanje, da pregled vida ter izbira očal vzameta bistveno preveč časa. Po drugi strani pa je reden pregled ključnega pomena, da lahko vaše oči ostanejo zdrave, vid pa ohrani ostrino. Priporočljivo je, da se rednih pregledov oči udeležujete na vsake dve leti. Naše oči se namreč skozi čas spreminjajo.

Pri izbiri očal je na sploh zlasti pomembno, da vam povsem ustreza material. To pomeni tudi to, da nanj niste alergični.

Do optika lahko pridete tudi samo na posvet. Če imate na primer vnetje, težave z očmi ali želite priti do nekaterih podrobnejših informacij. Na posvet se lahko naročite kadar koli. na pregled vida se naročite predhodno, saj se boste s tem izognili morebitnim čakalnim dobam. Pred samim obiskom optika oziroma pred pregledom vida se pozanimajte o njegovi kakovosti.

Kaj bi moral pregled vida obvezno vključevati

Pred obiskom izbranega optika se obvezno pozanimajte, da pregled vida vsebuje objektivno ter subjektivno meritev dioptrije, pregled očesnega ozadja, pregled oči z očesnim mikroskopom ter oftalmoskopom, pregled zunanjih delov očesa, merjenje očesnega pritiska z brezkontaktnim tonometrom. Čas pregleda pa traja nekje med 20 in 30 minut.

Ko boste naročali očala, bodite še posebej pozorni na to, od česa predvsem so odvisni roki dobave za izdelavo očal. Le tako boste precej lažje razumeli, če očal ne boste dobili v kratkem času. Če je dioptrija nizka, so takšna očala praviloma lahko izdelana že v samo enem dnevu.