Dober vid je vsekakor zelo dragocen. Tega se velikokrat zavemo šele, ko začnemo opažati, da nam vid nekoliko peša in ko opazimo, da ne vidimo več tako ostro in jasno kot nekoč. Do tega pride iz različnih razlogov, pa naj bi to preobremenjenost oči ali staranje, lahko gre tudi za vzrok bolezni ali prirojenih okvar. V tem primeru je nujen obisk okulista, ki bo ugotovil, ali gre za kratkovidnost ali daljnovidnost in kakšna je vaša dioptrija. V primeru, da bo pri vas izmeril tako kratkovidnost kot daljnovidnost, pa vam bo najbrž priporočil tako imenovana progresivna očala, ki se nekoliko razlikujejo od običajnih očal.

Korekcijska očala za kratkovidnost

Če na daleč slabo vidite, potem ste kratkovidni. To pomeni, da težko razločite črke in besede na oddaljenih reklamnih tablah ali na šolski tabli pri pouku, medtem ko vam branje ne predstavlja takšnih težav. V tem primeru boste potrebovali očala za kratkovidnost. Kakšna boste izbrali, je odvisno od tega, kaj vam ustreza, vsekakor pa poskrbite za to, da jih boste redno nosili. Na začetku bo morda trajalo nekaj časa, da se jih navadite, a že kmalu sploh ne boste več vedeli, da jih imate na nosu.

Korekcijska očala za daljnovidnost

Tudi v primeru daljnovidnosti je nujno nositi očala. Slednja sicer lahko nadomestite tudi s kontaktnimi lečami, ki so vsekakor za marsikoga celo boljša možnost, medtem ko za druge žal niso primerne. Ali bi bila za vas boljša izbira leče ali očala, vam bo najbolje znal povedati okulist oziroma optik, kamor se boste odpravili na pregled. Ko vam bo izmeril dioptrijo za daljnovidnost, vam bo morda ugotovil tudi tako imenovan cilinder, zaradi katerega boste morali biti pri izbiri okvirjev za očala nekoliko bolj pazljivi. A nič ne de: s pomočjo izkušenega optika jih boste našli brez težav.

Progresivna očala za kratkovidnost in daljnovidnost

Včasih pa se zgodi, da pri merjenju dioptrije ugotovijo tako kratkovidnost kot daljnovidnost. V tem primeru so najboljša izbira progresivna očala. Ta namreč omogočajo tako gledanje v bližino kot v daljavo. Progresivna očala so zato večnamenska očala, ki jih boste lahko nemoteno nosili, ne glede na to, ali boste brali časopis, gledali televizijo, vozili, se sprehajali ali počeli karkoli drugega. Torej so progresivna očala res vsestranska!

Progresivna očala imajo namreč posebna stekla, pri katerih dioptrija prehaja oziroma lahko skozi stekla odlično vidite tako na daljavo kot na blizu. Progresivna očala vsekakor predstavljajo veliko boljšo možnost kot to, da bi morali nositi ena očala za na blizu in druga za na daleč. Nekateri ljudje sicer potrebujejo nekoliko več časa, da se navadijo na progresivna očala, a ko je enkrat začetno uvajalno obdobje končano, je večina uporabnikov z njimi zelo zadovoljna. V kolikor imate tako kratkovidnost kot daljnovidnost, so torej progresivna očala prava možnost za vas.

Sončna očala z dioptrijo

Če nosite korekcijska očala, je zelo pametno poskrbeti tudi za sončna očala z dioptrijo. Z njimi boste odlično videli tudi takrat, ko bo sonce močno pripekalo, hkrati pa bodo vaše oči dobro zaščitene pred njim. Sončna očala z dioptrijo so odlična izbira tudi za vožnjo v poletnih mesecih oziroma na sploh vedno, ko se nam zaradi sonca cestišče zelo blešči, zato je vidljivost brez njih veliko slabša. Če nosite kontaktne leče, bodo običajna očala zadostovala, sicer pa je možno naročiti tudi sončna očala z dioptrijo, s katerimi boste videli enako dobro kot s korekcijskimi.

Kje kupiti ustrezna očala?

Pomembno je, da očala kupite tam, kjer vam znajo tudi strokovno svetovati pri izbiri. Zato je optika zagotovo najboljši naslov za to, še bolje pa je, če lahko na istem mestu opravite tudi pregled vida z merjenjem dioptrije. Tako boste vse opravili na enem mestu in ne boste izgubljali časa po nepotrebnem. 

Ena od možnosti je optika Moj optik v Ljubljani, kjer vam nudijo tako pregled vida kot zelo veliko izbiro različnih okvirjev za očala, pri izbiri pa vam tudi svetujejo in vam pomagajo izbrati primeren okvir in stekla za vas. Pri njih lahko naročite:

  • običajna korekcijska očala za kratkovidnost.
  • običajna korekcijska očala za daljnovidnost,
  • progresivna očala,
  • sončna očala z dioptrijo, 
  • posebna računalniška očala,
  • sončna očala za vožnjo,
  • bralna očala,
  • otroška očala,
  • potapljaško masko z dioptrijo,
  • očala na recept.