Dragi otroci, starši, vzgojitelji!
Junij, zadnji mesec v tem šolskem letu, je tu in pred počitnicami še zadnjič objavljamo vabilo k branju izvirnih slovenskih slikanic. Seznam vam bo lahko v pomoč, ko si boste želeli popestriti poletne večere ali deževne dni z najlepšimi pravljicami. Še prej pa moramo pregledati pošto, ki ste nam jo poslali za izbor Naj knjige.

Iz vrtca Miškolin iz Ljubljane (enota Blok, skupina Želvice) so nam otroci s svojo vzgojiteljico Mojco Košmrlj poslali čudovite črvičke, fotografije in tole pisemce:


»V skupini Želvic smo z veseljem prebrali izbrane slikanice. Kljub temu da so nam bile vse resnično všeč, pa je vseeno bila Črviva zgodba tista, ki je v tem izboru pri nas zasedla prvo mesto. Po vsebini zgodbe smo iz odpadkov – kolutov, s skupnimi močmi izdelali velikanske črve (Žan, Nik, Franci, Luka). Ob tem smo se neznansko zabavali.«

 

Črviva

Zdaj pa vas spet vabimo k branju že predstavljenih knjig:
PRIŠEL JE VELIKANSKI LEV, Kristina Brenkova, Polona Lovšin

SAPRAMIŠKA, Svetlana Makarovič, Daša Simšič

PALČEK, POMAGAJ , Mira Voglar, Danijel Demšar

Z BENJAMINOM SPOZNAVAM SVET, Zvezdana Majhen, Urša Stropnik

CIPER COPER MEDENJAKI, Ida Mlakar, Ana Razpotnik Donati

NAJLEPŠE DARILO ZA ROJSTNI DAN, Mojiceja Podgoršek, Mojca Sekulič Fo

ZAJČKOVO LETO, Svetlana Makarovič, Jože Sašič

POTOVANJE MALEGA ČEVLJA, Sten in Rok Vilar

KAM GREDO SANJE, Lila Prap

LONČEK NA PIKE, Anja Štefan, Jelka Reichman

PRSTKI SE LAHKO ZMOTIJO, Tatjana Pregl Kobe, Marija Prelog

ČRVIVA ZGODBA, Mojiceja Podgoršek, Evgenija Jarc

 

Dodajamo pa še štiri nove zanimive slikanice:
Fant z rdečo kapico
FANT Z RDEČO KAPICO, Andreja Peklar
To je zgodba o čudoviti posodi – situli, ki so jo nekoč izdelali za fanta z rdečo kapico, junaka, ki je ljudstvo naše dežele s pogumom in modrostjo rešil težav. Je tudi zgodba o odpuščanju. Zato bi morali knjigo prebrati vsi tisti, ki tega ne znajo. Morda bi potem na svetu zavladal mir in vsi otroci bi lahko brezskrbno rasli v srečnih družinah, v ljubečem in varnem objemu mamic in očkov.

 

 

 

 

 

Marela MARELA, Andrej Rozman Roza, Zvonko Čoh
Marela je dežnik, ki se lahko spremeni v vse mogoče, postane celo vitko drevo, pod katerim je imenitna senca za vroče poletne dni. Ob branju slikanice se nam lahko porodijo sveže ideje, kako uporabiti star domač dežnik. Najbolje bo, da poiščemo malo večjega, takega s kljuko na ročaju. Razpremo ga, sedemo podenj in se zatopimo v branje nagajivih verzov o mareli ali pa pregledujemo druge zanimive slikanice.

 

 

 

 

Štiri črne mravljiceŠTIRI ČRNE MRAVLJICE, Anja Štefan, Zvonko Čoh
Včasih otroci ne utegnejo poslušati dolgih zgodb, a brez pravljice ne morejo zaspati. Pa je Anja Štefan sedla na vrt in opazovala mravljice. Prišepnile so ji kratke, nagajive in zabavne zgodbe, ki pa so polne modrih nasvetov tudi za odrasle.

 

 

 

 

 

 

O kralju, ki ni maral pospravljatiO KRALJU, KI NI MARAL POSPRAVLJATI, Nina Mav Hrovat, Suzi Brecelj
Vsak otrok ve, kako imenitno je vse popoldne graditi stolpe iz kock, izrezovati prtičke iz papirja, barvati mavrico s širokimi čopiči, ciljati koš z malimi žogicami in še in še bi lahko naštevali. Po nekaj urah takšnega igranja seveda vedno pride večer, ko odrasli zahtevajo, da igrače spet zavzamejo svoja mesta na policah in smeti romajo v koš. A kaj ko je pospravljanje tako dolgočasna in utrujajoča zadeva. Tako je menil tudi mali kralj, a si je kmalu premislil in sproti pospravljal vse, kar je uporabil pri igri. Zakaj, pa si preberi skupaj z mamico in očkom.

 
Tako, to so štiri nove slikanice, in na našem seznamu je že 16 čudovitih izvirnih slovenskih slikanic. S seznamom v roki se odpravite v knjižnico in si izposodite knjige, ki jih boste prebirali vse do septembra. Izmed vseh prebranih izberite svojo Naj knjigo, poustvarjajte ter nam izdelke in svojo odločitev pošljite do 20. avgusta na naš naslov:
Uredništvo revije Otroci, Brnčičeva 13, 1000 Ljubljana s pripisom: Potovanja na krilih domišljije.

V septembru bomo spet objavili najlepšo risbico ali izdelek ter seznam najbolj priljubljenih slikanic. Pa tudi novih štirih izvirnih slovenskih slikanic ne bomo pozabili.
Tako bomo skupaj brali še naprej, kot so predlagali nekateri vrtci, ki smo jih obiskali. Menili so, da se mora akcija nadaljevati tudi med poletnimi počitnicami, pa v jeseni in pozimi vse do 2. aprilskega dne, ko bomo na mednarodni dan otroške in mladinske knjige skupaj izbrali zmagovalno »Naj knjigo« po vašem izboru. Seveda bomo izbrali tudi najbolj pridne bralce, ki bodo v naše uredništvo poslali svoje izdelke in risbice, ter jih nagradili s knjižno nagrado.

Pa veliko užitkov ob branju in poustvarjanju vam želimo.

 

Uredništvo revije Otroci

Enhanced by Zemanta