Pa smo ga pričakali, slovesen zaključek akcije »Poišči ime malemu risu«, v četrtek, 23. oktobra 2008, v knjigarni Konzorcij.

Veseli dan

Kar dolgo smo čakali nanj. Nekateri so bili že močno nestrpni, drugi ste se morda celo jezili, kaj tako dolgo pripravljamo. A je že tako, da poletne akcije nekoliko pozneje izzvenijo zaradi šolskih počitnic, mi pa smo še malo zavlačevali iz povsem tehtnega razloga. Želeli smo obdariti vse sodelujoče vrtce in posameznike (kljub objavi, da bodo nagrajeni le zmagovalci) in ker smo se odločili, da bo darilo nova slikanica Kristine Brenkove in Polone Lovšin Ko pride velikanski lev, smo morali malo počakati, da je slikanica izšla.

Nagrade podarjene na Kristinin rojstni dan

22. oktobra, točno na Kristinin rojstni dan, so slikanico prinesli iz tiskarne. Tako smo se 23. zbrali v knjigarni Konzorcij: otroci z vzgojiteljicami iz vrtca Jelka, enota Sneguljčica, ki so prejeli nagrado in priznanje za poslano ime Tačka, otroci in vzgojiteljice vrtca Mojca, enota Rožle, in otroci z vzgojiteljicami iz vrtca Pingvin. Na podelitev je prišla tudi ravnateljica vrtca Mengeš, Mojca Novinec Babič, ki je prevzela nagrado in priznanje za poslano ime Čopko. Vrtec Ciciban, enoto Čebelica, je zastopala deklica Tanaja Petrovič, katere risbica je prišla v ožji izbor, prišla pa je tudi deklica Neja Štubelj, ki pa je bila nominirana v skupini risbic, ki so jih poslali posamezniki. Na prireditvi nas je obiskala tudi mala siva muca iz zavetišča Gmajnice, ki jo je prinesla predstavnica ljubljanskega živalskega vrta Nataša Vrhovec. Potem smo zapeli pesmico in Kristini Brenkovi prebrali voščilo za rojstni dan. Miha Krofel nam je ob sliki pripovedoval o malih riskih, ki smo jima v naši skupni akciji dali ime Čopko in Tačka. Polona Lovšin pa nam je ob čudoviti slikanici (ki je izšla tudi s pomočjo ACH in Autocommerca) povedala Pravljico o velikanskem levu. Ob zaključku prireditve sta Bedita Mlinar, predstavnica založbe Mladinska knjiga, in Edvard Vrtačnik, predstavnik založbe Otroci, svečano podelila knjižne nagrade in priznanja, najprej prisotnim vrtcem in posameznikom, nato pa smo našteli še vse tiste, ki se prireditve niso mogli udeležiti, jim močno zaploskali in sklenili, da bodo knjižne nagrade prejeli po pošti ali iz rok Mihe Krofla, ko jih bo v novembru, po dogovoru z upravami nagrajenih vrtcev, obiskal.

 

Svečanost smo zaključili z obiskom Kristine Brenkove, ki se je razveselila voščila in vsem otrokom slovenskih vrtcev pošilja prisrčno zahvalo in jim želi, da bi še naprej radi zahajali v svet pravljic in narave.

 

Jelka Rahne,
urednica revije Otroci