Ekologija pri želvicah

 

V letošnjem letu smo se v vrtcu Miškolin vključili v projekt EKO VRTEC. V skupini Želvic smo sprejeli odločitev, da nas bo ekologija spremljala na vsakem koraku. Že v preteklih letih smo naredili veliko na tem področju, letos pa bomo naše znanje samo še nadgrajevali. Za začetek smo izdelali svoj EKO KOTIČEK, ki nas seznanja z novostmi in zanimivostmi s področja ekologije. V okviru eko kotička imamo tudi čisto pravi »ekološki otok«, kamor lahko otroci skupaj s starši odlagajo odpadni material.

Ker pa je v vrtcu zelo pomembna in osnovna naloga tudi vzgoja za zdravje, smo sklenili, da naredimo nekaj dobrega še na tem področju. V ta namen smo izdelali ekološko in zdravja polno torto. Ekološka je zato, ker je izdelana iz odpadnih kartonastih kolutov, polna zdravja pa, ker bo ob rojstnih dnevih vsebovala pretežno sadje in zelenjavo. Na ta način bomo zagotovo prenesli vsaj delček zdravih prehranjevalnih navad na otroke.

Mojca Košmrlj, Tatjana Žinko

Naš prvi izlet

Bilo je lepo sončno dopoldne, ko smo se polni pričakovanj odpravili na naš prvi izlet. V neposredni bližini vrtca je čakal avtobus (»mini busek«), ki nas je odpeljal novim dogodivščinam naproti. Ker dajemo v skupini velik poudarek na zdravo prehrano ter zdrav način življenja, je bil tudi naš izlet obarvan v tej smeri.

 

Pot nas je vodila do Gradeža pri Grosuplju, kjer smo si ogledali staro sušilnico sadja ter potek sušenja sadja. Prijazne gospe so za nas pripravile pravo domačo pojedino. Posladkali smo se z domačim jabolčnim zavitkom in krhlji, žejo pa pogasili s krhljevo vodo.

 

Da pa nismo samo jedli in pili smo se odpravili še na kratek potep po vasi Gradež. Ogledali smo si čebele in njihovo domovanje, velik skedenj s starim kmečkim orodjem, ribnik z ribami in hlev v katerem so bili najbolj zanimivi biki.

 

Otroci so ob vsem tem neznansko uživali zato ta izlet zagotovo ne bo zadnji. Se že veselimo naslednjega!!!!!!!

 

Mojca Košmrlj, Tatjana Žinko