Gasilci na obisku

V mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, smo tudi v našem vrtcu namenili pozornost požaru in delu gasilcev ter izvedli nekaj dejavnosti na to temo. Tema je bila za otroke zelo zanimiva, še zlasti to velja za starejše otroke. Pred obiskom gasilcev smo otroke na to pripravile in se z njimi pogovarjale. Otroci so pripovedovali svoje izkušnje ter znanja, ki so jih imeli z ognjem, dajali predloge za čim hitrejšo rešitev iz prostorov vrtca v primeru požara. Pogledali in spoznavali smo gasilne opozorilne znake, jih poiskali tudi po vrtcu. Poslušali smo zgodbico »Ježek Snežek in požar«.

Pravljica nam je ponudila kar veliko novih informacij, ki smo jih kasneje, ko smo se v telovadnici igrali »gasilce« in pri evakuaciji tudi uporabili. V igralnico nam je naša vzgojiteljica Laura prinesla kar nekaj gasilskih rekvizitov, ki smo si jih ogledali. Ona je namreč aktivna gasilka.

Največje navdušenje pa je bil seveda obisk gasilcev z gasilnim avtomobilom. Nekatere otroke je malo zgrabil strah, ko sta nam gasilca pokazala opremo za reševanje iz ognja (masko). A ta strah je kaj hitro minil, ko so lahko otroci poskusili s »špricanjem-gašenjem«, plezanjem po lestvi na avto in ogledovanjem pripomočkov, ki jih ima gasilni avto. Ker je bil lep jesenski dan sta nam gasilca naredila še prekrasno mavrico, ki smo jo vsi občudovali.
Po obisku smo še likovno ustvarjali in izdelke poslali na likovni natečaj. V telovadnici smo postavili poligon »gasilec Samo rešuje«. Ob tem smo vadili ter utrjevali pridobljena znanja. V petek pa smo izvedli še evakuacijo. Gasilci so nam z lažnim alarmom naznanili požar. Tako kot smo se v prejšnjih dneh pogovarjali ter igrali, smo v dobri minuti izpraznili vrtec. Nekaj otrok se je alarma tudi ustrašila, a panike ni bilo. Upamo, da pravega alarma ne bomo imeli nikoli.

 

Marinka Lenart

Obisk policije v vrtcu »Čebelica« na Dolah

Otroci v vrtcu na Dolah so težko pričakovali 28. oktober, ko je k njim na obisk prišla policijA iz policijske postaje Litija. Že cel teden so se z vzgojiteljicami pogovarjali o prometu, obnašanju na cesti ter brali zgodbice na to temo.

Končno je prišel ta dan.

V vrtec sta prišla dva prijazna policista, ki sta otrokom predstavila njihove naloge. Pokazala sta vse pripomočke, katere policija potrebuje pri njihovem delu. Tudi otroci so jima povedali, kaj vse že vedo in kako se je potrebno na cesti obnašati. Za konec pa sta policista prižgala še sirene na avtomobilu, kar je bila pika na i njunega obiska.
Prijaznima policistoma se še enkrat zahvaljujemo in se še vidimo kdaj!

Vzgojiteljici Doroteja in Anica